„Patvirtintą biudžetą keliais aspektais galima vadinti istoriniu, tai yra ir dėl gynybai skirto finansavimo, pasiektų 2 proc., ir dėl socialinėms reikmėms didėjančio, nemažo augimo. (...) Biudžetas yra atitinkantis mūsų galimybes, jisai suformuotas atsakingai. Socialiai jautrus biudžetas numatytas“, – antradienį Žinių radijui kalbėjo M. Lingė.

Prezidentės patarėjas kitų metų biudžete akcentavo numatytas lėšas pensijų indeksavimui, galimybes mažiau uždirbantiesiems gauti daugiau pajamų dėl minimalios mėnesio algos (MMA) augimo ir neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didėjimo. M. Lingė atkreipė dėmesį į valdžios pastangas gerinti finansinę padėtį kai kurioms socialinėms grupėms, pavyzdžiui, medikams, mokytojams, dėstytojams.

M. Lingė pabrėžė, kad šalies ekonomikai išlaikant augimą, svarbu užtikrinti, jog jį pajustų visi šalies gyventojai.

„Prezidentės pagrindinis lūkestis, kad ypač, kai turime augančios ekonomikos sąlygas, kad tą ekonomikos augimą pajustų visi žmonės“, – teigė M. Lingė.

Seimas gruodžio 12 dieną patvirtino 2018 metų biudžetą – pirmą kartą planuojamos valdžios sektoriaus pajamos viršys išlaidas, o Lietuva įvykdys savo įsipareigojimą NATO krašto apsaugai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Valstybės biudžetas kitąmet numatomas deficitinis, o socialinio draudimo bei sveikatos ir savivaldos biudžetai – pertekliniai.

Finansų ministro Viliaus Šapokos teigimu, kitų metų valstybės biudžete pagrindinis dėmesys skiriamas skurdo mažinimui, šalies saugumui, sveikatos apsaugai, verslumo ir investicijų skatinimui, jis didins savivaldybių finansinį savarankiškumą. Pasak ministro, socialinei atskirčiai mažinti kitais metais numatyta 600 mln. eurų daugiau negu šiemet.