„Priimtas sprendimas pritarti pasiektiems susitarimams, kuriuos pateikėme derybose dėl šakos kolektyvinės sutarties atnaujinimo. Taryba priėmė sprendimą pritarti ir pasirašyti kolektyvinės sutarties atnaujinimą“, – Eltai pirmadienio vakarą teigė profsąjungos pirmininkas.

„Mes vertiname tai, kokie buvo mūsų iškelti reikalavimai pradžioje ir ką pasiekėme derybose. Derybos visada yra kompromisų suradimas. Taryba įvertino, kad vienoje vietoje paspaudus, kitoje vietoje reikia nusileisti. Bendras balansas tarybą tenkina“ – pridūrė E. Milešinas.

Pirmadienį profesinės sąjungos taryba įvertino ketvirtadienį su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) pasiektus sutarimus dėl mokytojų atlyginimo didinimo, klasių mažinimo ir tolimesnių planų gerinti darbo sąlygas.

Sutarta dėl mokinių skaičiaus klasėse mažinimo, tolimesnio atlyginimų didinimo

Anot E. Milešino, su ministerija praėjusį ketvirtadienį sutarta keisti Vyriausybės nutarimą ir mažinti mokinių skaičių klasėse iki 22 pradiniame ugdyme ir 26 vyresnėse klasėse. Taip pat sutarta keisti mokymo lėšų metodiką.

„Bus keičiama mokymo lėšų metodika, nes esame minėję, kad toje metodikoje yra ne viena klaida ir trūksta finansavimo. Tai sutarta, kad iki kitų metų balandžio 1 dienos bus susitarta, kaip tos klaidos bus taisomos ir tam bus reikalingas papildomas finansavimas, kuris bus skiriamas“, – pristatė profsąjungos vadovas.

Be susitarimo kitais metais didinti mokytojų atlyginimus, rastas sprendimas užtikrinti pedagogų darbo užmokesčio kylimą ir ateityje.

„Kitais metais bus vykdomas Vyriausybės įsipareigojimas ir rugsėjo 1 dieną bus pasiektas mūsų dar 2019 metais sutartas tikslas, kad bus pasiektas 130 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Mokytojams atlyginimai didės tiek nuo sausio mėnesio, tiek nuo rugsėjo mėnesio“, – sakė E. Milešinas.

„Tuo pačiu yra susitarta, kad kitais metais, iki gegužės 1 dienos, mums bus sudarytas planas, kaip mokytojų atlyginimai didės iki 2028 metų. Nes pagal dabartinį partijų susitarimą yra parašyta, kad iki 2030 metų daugiau kaip ir didėjimo nelieka, o yra palaikomas tas 130 proc. Šitas mūsų netenkina ir su ministerija radome kompromisą, kad kitais metais sudėliotume planą, kaip toliau mokytojų atlyginimai augs“, – paaiškino profsąjungos pirmininkas.

Taip pat, anot E. Milešino, susitarta bendradarbiauti su savivaldybėmis sprendžiant švietimo pagalbos specialistų ir ikimokyklinio ugdymo finansavimo problemas.

„Dar vienas susitarimas – mūsų iškeltas reikalavimas dėl švietimo pagalbos ir ikimokyklinio ugdymo finansavimo problemų, kas yra savarankiška savivaldybės funkcija. Sutarta, kad bus trišaliu formatu – savivaldybių asociacija, ministerija ir pasirašiusios profesinės sąjungos – visos švietimo pagalbos problemos, tiek ikimokyklinio ugdymo problemos bus sprendžiamos ieškant kompromisų tarp visų institucijų“, – pristatė jis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) ketvirtadienį pasiekė susitarimą su keturiomis profesinėmis sąjungomis dėl jų keliamų reikalavimų.

Susitarimas pasiektas su Lietuvos švietimo ir mokslo profesine sąjunga, Švietimo ir mokslo profesine sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimu, Lietuvos profesine sąjunga „Sandrauga“ sutarta dėl Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties atnaujinimo.

Šiuos susitarimus artimiausiu metu vertins ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Finansų ministerija.

Vis dėlto, su švietimo darbuotojų profesine sąjunga, vadovaujama Andriaus Navicko, sutarimas nebuvo rastas. Profsąjunga pasitraukė iš kolektyvinės šakos derybų.

A. Navicko profesinei sąjungai priklausantys mokytojai penktadienį pradėjo mėnesį truksiantį streiką.