Estų bendrovės „DefSecIntel Solutions“ gaminamos mobilios sienos stebėjimo sistemos ir dronai jau kurį laiką stebi pažeidžiamiausią sienos ruožą su Baltarusija.

„Mūsų sistema leidžia visiškai automatiškai stebėti 20 kvadratinių kilometrų sienos. Kiek buvome informuoti, sumontavus sistemą šiame ruože pažeidimų daugiau neužfiksuota“, – sako „DefSecIntel Solutions“ vadovas Jaanusas Tammas.

Estai Lietuvos tarnyboms pristatė ir autonominius sienos stebėjimo bokštelius, kurie kartu su dronų sistema, naudodami dirbtinį intelektą, visiškai automatizuoja sienos apsaugą. SurveilSPIRE pristatymo įraše teigiama, kad taikinius iškelta kamera gali aptikti iš už 30 km.

SurveilSPIRE montavimas

SurveilSPIRE sistemą estų verslininkai plačiau ketina aptarti ir spalio 6-7 d. Vilniuje vyksiančiame tarptautiniame karinių technologijų renginyje „Baltic Miltech Summit 2021“.

„Tikiuosi turėsime galimybę pabendrauti ir su sprendimų priėmėjais, kad šiuo sunkiu laikotarpiu jie galėtų operatyviai įvertinti mūsų siūlomas sistemas“, – sakė J. Tammas.

Sistemą naudoja ir Ukraina

Išmanią estų stebėjimo sistemą SurveilSPIRE sudaro kameros, dronai, valdymo platforma ir autonomiški stebėjimo bokšteliai, maitinami saulės elementais. Sistema, naudodama dirbtinį intelektą, pati atpažįsta galima sienos pažeidimą ir apie tai informuoja operatorių.

Tai reiškia, kad prie valdymo pulto neprivalo sėdėti pareigūnas ir nuolat stebėti kamerų vaizdo. Taip pat sistema leidžia iki minimumo sumažinti patruliavimą pasienyje, taip atlaisvinant daugiau pareigūnų reagavimui į įvykius. Tai itin aktualu tapo prasidėjus migrantų krizei Lietuvos Baltarusijos pasienyje.

Estų sukurta sistema jau naudojama ir Ukrainos pasienyje su Baltarusija. Čia išmanios technologijos įdiegtos bendradarbiaujant su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

Estų pagalba pasienyje

Migrantų krizė Lietuvai smogė šių metų birželį, kai Baltarusiją valdantis Aliaksandras Lukašenka ir jo režimas tyčia ėmė stumti iš Irako ir kitur atskraidintus migrnatus iš pradžių į Lietuvos, o vėliau ir į Latvijos bei Lenkijos pusę.

Estijos vyriausybė, kartu su verslininkais, jau ne kartą padėjo migrantų krizės užkluptai Lietuvai. Lietuvos pasienyje patruliuoja 8 Estijos pasieniečiai ir dirba du dronų operatoriai. Estai skyrė Lietuvai ir 100 km vielos koncertinos statybai.

Lietuvą taip pat yra pasiekusi humanitarinė siunta iš Estijos: palapinės, miegmaišiai, lovos, kėdės. Visi šie daiktai skirti nelegalių migrantų apgyvendinimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)