Šiuos pokalbius 2015 metais slapta įrašė teisėsaugos pareigūnai.

Vilniaus apygardos teisme trečiadienį pradėta pokalbių įrašų perklausa.

Perklausius pirmąjį pokalbį, teisėja Nijolė Žimkienė pasiteiravo, ar kaltinamieji nori pasisakyti, ar nori komentuoti pokalbių įrašus ir atsakyti į klausimus. E. Masiulis ir R. Kurlianskis pareiškė, kad nieko nenori pasakyti, pasinaudos teise neatsakyti į klausimus.

Klausimų abiem kaltinamiesiems turėjo valstybės kaltintojas prokuroras Justa Laucius.

„Kadangi posėdžio pradžioje mane įvardijote nusikaltėliu, į jūsų klausimus neatsakinėsiu“, – prokurorui pareiškė R. Kurlianskis.

Slapta kavinėse įrašytų pokalbių kokybė yra bloga, aiškiai girdimi tik kai kurie žodžiai. Pokalbiuose E. Masiulis mini europarlamentarą Antaną Guogą, kalbamasi ir apie krepšinio komandų finansavimą.

„Pats savęs ieško“, – įraše apibūdinamas A. Guoga.

Prokuratūros kaltinimuose teigiama, kad E. Masiulio prašymu buvęs koncerno "MG Baltic" viceprezidentas Raimondas Kurlianskis 2015 metų lapkritį, susitikęs su tuometiniu Liberalų sąjūdžio pirmininko pirmuoju pavaduotoju, dabartiniu Europos Parlamento nariu Antanu Guoga, panaudojo žiniasklaidos priemones kontroliuojančio vadovo įtaką.

Teisėsaugos duomenimis, R. Kurlianskis pareikalavo atsisakyti E. Masiuliui nepalankaus, galinčio padaryti politinės žalos politinio sprendimo Liberalų sąjūdyje kurti partijos politinę įtaką ir galimybę laimėti 2016 metais rinkimus į Seimą galėjusią sumenkinti „Klestinčios Lietuvos" frakciją.

Įraše tai pat girdėti, kaip R. Kurlianskis siūlosi apmokėti sąskaitą kavinėje.

Dabar skelbiamas 2015 rugsėjį užfiksuotas pokalbis tarp R. Kurlianskio ir kito kaltinamojo, buvusio „darbiečio “ Vytauto Gapšio.

Vilniaus apygardos teismas jau apklausė buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą R. Kurlianskį, buvusius Seimo narius E. Masiulį ir Vytautą Gapšį, parodymus taip pat davė koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai ir Liberalų sąjūdžiui atstovaujantys advokatai.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė kyšius ar tarėsi dėl jų su R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta, jie sako, kad tyrimas vykdytas tendencingai.

R. Kurlianskis kaltinamas papirkimu ir prekyba poveikiu. Anot prokuratūros, galimus nusikaltimus jis vykdė nuo 2015 metų liepos iki 2016 metų gegužės 10 dienos.

Verslininkas kaltinamas davęs kyšius buvusiam Liberalų sąjūdžio lyderiui E. Masiuliui, eksliberalui Š. Gustainiui bei buvusiam Darbo partijos pirmininko pavaduotojui V. Gapšiui.

Teisėsauga įtaria, kad verslininkas taip siekė koncernui naudingų sprendimų priėmimo Seime – svarstant ir priimant Vartojimo kredito įstatymo projektą, Seimo nutarimą dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Vilnius – Utena“.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas taip pat kaltinamas siekęs paveikti pasiūlymą dėl Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymo projekto pakeitimo ir išbraukti iš Vilniaus savivaldybės tarybos darbotvarkės klausimą dėl paminklo Jonui Basanavičiui. Šiuos klausimus R. Kurlianskis kaltinamas bandęs veikti per E. Masiulį.

Verslininkas teisme pareiškė, kad 90 tūkst. eurų buvusiam liberalų lyderiui E. Masiuliui jis perdavė kaip paskolą, o ne kyšį.