Kaip teigiama nutarimų aiškinamuosiuose raštuose, dvišalių diplomatinių santykių su Bahamomis ir Surinamu užmezgimas prisidėtų prie politinių, ekonominių ir kultūrinių ryšių plėtros, taip pat atvertų Lietuvai galimybes toliau plėsti garbės konsulinio atstovavimo tinklą.

Daugiašalėje plotmėje mūsų šalis dalyvautų bendrojoje Europos Sąjungos užsienio politikoje, kurioje bendradarbiavimas su Amerikos ir Karibų jūros regiono valstybėmis užima reikšmingą vietą. Be to, svarbus bendradarbiavimas Jungtinių Tautų (JT) kontekste, apsikeitimas parama rinkimuose į JT specializuotas agentūras.

Netoli Kubos esančios Bahamos yra nepriklausoma Britų Sandraugai priklausanti valstybė. Jai vadovauja generalinis gubernatorius, atstovaujantis Didžiosios Britanijos karalienei Elžbietai II. Salose išsidėsčiusios valstybės plotas siekia vos 5 tūkst. 380 kv. km, joje gyvena beveik 300 tūkst. gyventojų, daugiausia - išeivių iš Afrikos palikuonys.

Tarp Brazilijos ir Gajanos išsidėsčiusio Surinamo plotas - 163 tūkst. 270 kv. km, tačiau čia gyvena tik 437 tūkst. žmonių. Ši šalis pasižymi itin didele etnine įvairove - čia gyvena anksčiau šalį kolonizavusių olandų, iš Afrikos atgabentų vergų, samdytų darbininkų iš Indijos bei Indonezijos, indėnų ir kinų palikuonys.

Abi valstybės, su kuriomis Lietuva rengiasi užmegzti diplomatinius santykius, gerokai skiriasi ne tik dydžiu, bet ir ekonomine padėtimi.

Daugiausiai pajamų iš turizmo ir finansų gaunančių Bahamų bendrasis vidaus produktas (BVP) sudaro maždaug 5,6 mln. JAV dolerių (15,9 mln. litų). Pagrindinės Surinamo pramonės šakos - boksito ir aliuminio gavyba, palmių aliejaus, krevečių ir žuvų eksportas. Šios šalies BVP - vos 1,48 mlrd. dolerių (4,2 mlrd. litų), o infliacija siekia 20 proc.

Diplomatinius santykius su Beninu siekiama užmegzti norint plėtoti įvairiapusiškus politinius ir ekonominius santykius, taip pat vertingi politiniai kontaktai bei bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose.

Vakarų Afrikoje esantis Beninas turi sienas su Burkina Fasu, Nigeriu, Nigerija, Togu. Tarptautinė bendruomenė jį vertina kaip vieną iš stabilesnių, demokratiniu keliu einančių Afrikos valstybių.

110 tūkst. 620 kv. km ploto Benine gyvena 6,7 mln. žmonių. Šalies, kurios pagrindinės pramonės šakos - tekstilė, medvilnė, cigaretės, alkoholiniai gėrimai, benzinas, palmių produktai, BVP sudaro 8,2 mlrd. JAV dolerių (23,3 mln. litų).