Populiariausia šalies partija – socialdemokratai – liko be karūnos. Reitinguose neblizgėję dešinieji – pirmojoje ir trečiojoje vietose. Darbo partija turi vieną laimingą ir vieną labai nelaimingą kandidatą, o „valstiečiai“ kiek netikėtai išsineša EP mandatą.

L. Bielinis: Z. Balčyčio sodinimas ant dviejų kėdžių – klaida

Z.Balčytis
Visoms politinėms partijoms antroji vieta EP rinkimuose – puikus pasiekimas. Tik ne socialdemokratams, kuriems žadėta aiški pergalė. DELFI kalbinti politologai Lauras Bielinis ir Mažvydas Jastramskis sutaria, kad viena kertinių socdemų nesėkmės priežasčių – jų kandidatas į prezidentus ir EP rinkimų sąrašo lyderis Zigmantas Balčytis.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius L. Bielinis konstatuoja: socdemų kampanija akivaizdžiai nepavyko. O pagrindinis šios kampanijos akcentas buvo Z. Balčytis – veik neabejotina, kad socdemai tikėjosi, jog aktyvumas prezidento rinkimų fronte padės ir jų sąrašui EP rinkimuose.

„Ko gero, mes turime pripažinti, kad iškeldami Z. Balčytį į pirmą vietą sąraše socialdemokratai savotiškai sukūrė tokią psichologinę prielaidą rinkėjui. Rinkosi labai paprastai – jeigu Z. Balčytis kandidatuoja į prezidentus, reiškia, socialdemokratų sąrašas yra antravertis dalykas rinkėjui. Dėl tos priežasties Z. Balčyčio kandidatūra, ko gera, nebuvo ta „vežančioji“. Reikėjo vis dėlto ne tik kandidato, bet ir idėjos“, - DELFI teigė L. Bielinis.

Kiek dešiniesiems padėjo antrasis turas?

Konservatoriai nukarūnavo socdemus ir gavo daugiausiai balsų. Liberalai pasiekė fantastišką rezultatą ir taip pat pelnė du EP mandatus. Kiek prie to prisidėjo pirmajame ture nelaimėjusi šių partijų paremta prezidentė Dalia Grybauskaitė? Aktyvumas antrajame ture ir EP rinkimuose buvo didelis, taigi tikėtina, jog čia liberalų ir konservatorių parama prezidentei pagaliau „atsipirko“.

Lauras Bielinis
Vis dėlto L. Bielinis linkęs labiau akcentuoti kitus faktorius. Pasak jo, liberalams turbūt pagaliau pavyko tai, ko jie siekė pastaruosius keletą metų. „Greičiausiai yra keletas prielaidų. Viena iš jų – ta, kad jie sugebėjo ne iki galo, bet pakankamai stipriai sukurti vaizdinį, kad aplink juos vienijasi visos liberalų partijos. Jie tampa liberalų idėjos „monopolininkais“, - konstatavo L. Bielinis.

Kita liberalios pakraipos partija – liberalcentristai su grįžusiu lyderiu Artūru Zuoku – liko paskutinė. Tai L. Bieliniui nuostabos nekelia.

„Savotiškai simpatizuoju šiai partijai, bet ką padarysi. Nemanau, kad susijungimas su A. Zuoku jiems davė pliusą. Greičiausiai tai vienus pritraukė, kitus atstūmė“, - svarstė politologas.

Gabrielius Landsbergis – sėkmės receptas pavardėje?

Gabrielius Landsbergis
Konservatorių rinkėjų favoritas – Gabrielius Landsbergis, užtikrintai įsitvirtinęs sąrašo viršūnėje. L. Bielinis neslepia matantis vieną pagrindinę jaunojo politiko sėkmės priežastį.

„G. Landsbergio fenomenas susiveda į jo senelį Vytauta Landsbergį. Dešinieji rinkėjai, išreikšdami pagarbą V. Landsbergiui, savotiškai balsavo už kitą Landsbergį. Jauną, bet vis dėlto Landsbergį. Jeigu G. Landsbergis turėtų kitą pavardę, jis greičiausiai nepasiektų tokių rezultatų“, - sakė VDU profesorius.

Darbo partija: V. Gedvilas turėtų būti įsiutęs

Vydas Gedvilas
Darbo partija nuo pirmojo ketverto atsiliko nedaug, tačiau nesurinko tiek balsų, kad galėtų gauti du europarlamentaro mandatus. Tai reiškia, kad į Briuselį keliauja Viktoras Uspaskichas.

O tuoj po jo – turbūt vienas labiausiai rinkimais nusivylusių politikų. Buvęs Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas, ilgą laiką rikiuotas pirmu numeriu „darbiečių“ sąraše, staiga sugrįžusio V. Uspaskicho buvo nustumtas į antrąją vietą. Galutinis rezultatas – buvęs Seimo pirmininkas lieka su riestainio skyle.

„Ponui V. Gedvilui iš tikrųjų turėtų būti liūdna. Bet ką padarysi – šita partija yra vieno politiko partija. Ir tas politikas yra ne V. Gedvilas. (…) Aš gal ir būčiau piktas, bet aš nesu V. Gedvilas – nežinau, kaip jis reaguoja. Puikiai suprantu, kad jam neturėtų būti malonu, kada šitaip jis yra stumdomas, tarsi antraeilė figūra. Iš tikrųjų V. Gedvilas yra labai ryški asmenybė. Ir kaip politikas, ir kaip žmogus. Ir jam reikėtų suteikti daug ryškesnę vietą ir pagarbą“, - sakė L. Bielinis.

„Valstiečių“ laimės kalvis – B. Ropė

Bronis Ropė, Ramūnas Karbauskis
Valstiečiai-žalieji pirmą kartą pateko į EP. L. Bielinis neslepia laukęs, kad ši partija eilinį sykį surinks daug balsų, bet stebuklingosios 5 proc. ribos nepasieks.

„Tiesą sakant, maniau, kad jiems nepasiseks. Bet jie peržengė tą ribą, kas yra džiugu. Matyt, rinkėjas vis dėlto įvertino jų pastangas“, - sakė politologas.

Dalis valstiečių-žaliųjų sėkmės – jų kandidatas Bronis Ropė, prezidento rinkimuose užėmęs paskutiniąją vietą, o EP rinkimuose pagal pirmumo balsus tik nestipriai atsilikęs nuo partijos lyderio Ramūno Karbauskio.

„Ne toks ir prastas (kandidatas – DELFI). Taip išeina, kad viskas gerai“, - sakė L. Bielinis.

Socdemai prašovė ir su sąrašu?

Tuo tarpu Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Mažvydas Jastramskis DELFI teigė nenustebęs dėl valstiečių-žaliųjų sėkmės. Kitas klausimas – socdemų antroji vieta. Čia politologas įžvelgia ne tik Z. Balčyčio problemą, bet ir galimai ydingai formuotą populiariausios šalies partijos sąrašą.

Mažvydas Jastramskis
„Žinoma, čia yra gana netikėtas rezultatas, ypatingai atsižvelgiant į reitingus, kur konservatoriai vietomis ir 10 proc. nesurinkdavo, o socialdemokratai – iki 30 proc. Iš kitos pusės – šitie rinkimai parodė, kad neužtenka rinkimų kampanijai skirti nemažai lėšų. Ir neužtenka reitingų.

Kai pasižiūri socdemų sąrašą – jisai yra tiesiog pergrūstas dabartinių Seimo narių, ir ministrų yra jame gana aukštose vietose. Iš principo sakoma žmonėms, kad valdančioji partija, dalis jos lyderių, tiesiog nenori likti Lietuvoje. (…) Pasižiūrėjus liberalų, konservatorių sąrašus – jie labiau subalansuoti EP rinkimams“, - kalbėjo M. Jastramskis.

Zigmantas Balčytis
TSPMI dėstytojas, kiek kitaip nei L. Bielinis, daugiau dešiniųjų sėkmės nuopelnų linkęs skirti D. Grybauskaitei.

„Susidaro toks įspūdis, kad D. Grybauskaitė labai neblogai „patempė“ dešiniąsias partijas“, - teigė M. Jastramskis.

Kaip ir L. Bielinis, TSPMI dėstytojas nemato didelės Z. Balčyčio dalyvavimo prezidento rinkimuose naudos socdemams. Be to, jis pastebi, kad socdemai veikiausiai nemobilizavo jaunųjų rinkėjų.

„Jaunimas šiaip nevaidino ryškesnės rolės, ir porinkiminiame sąraše liko tikrai toli už trečios ar ketvirtos vietos“, - primindamas, kaip sąrašu žemyn nusirito jaunosios socdemų kartos atstovai, pabrėžė M. Jastramskis.

Valstiečių-žaliųjų triumfo politologas tikėjosi. „Jie savo žinomumą labai padidino prezidento rinkimuose“, - konstatavo M. Jastramskis. Anot jo, B. Ropės užimta paskutinioji vieta – ne taip ir svarbu, o Ignalinos mero dalyvavimas prezidento rinkimuose aiškiai teigiamai atsiliepė partijos rezultatams.

DELFI primena, jog konservatoriai, socdemai, liberalai ir „tvarkiečiai“ EP pasidalijo po du mandatus. „Darbiečiams“, Valdemaro Tomaševskio blokui ir valstiečiams-žaliesiems liko po vieną EP nario kėdę. Rinkimų favoritais visuotinai laikyti socialdemokratai sau pranašavo 3 arba 4 mandatus.