„Vyriausybė pateikė projektus Seimui visus kartu, bet toliau – jau diskusijos Seime. Juk jie nėra suženyti – atsiprašau už nelabai tvarkingą žodį – taip, kad, jeigu kažkaip vienas projektas negali būti svarstomas, tai joks kitas projektas negali būti svarstomas.

Juoba, kad, tarkime, yra Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo nauja redakcija, truputį kitas koncepcija negu dabartinis įstatymas. Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimai labiau kalba apie esamos sistemos tobulinimą ir jos keitimą – kažkam patinkantį, kažkam ne. Nė vienas iš šitų projektų nėra pririštas ar prikaltas prie ateinančių metų biudžeto. Jeigu yra reikalinga daugiau laiko diskusijoms, tikrai to laiko diskusijoms Seimas gali sau nusimatyti tiek, kiek bus reikalinga“, – trečiadienį po dviejų valandų koalicijos partnerių pokalbio žurnalistams komentavo premjerė Ingrida Šimonytė.

Anksčiau, kalbėdama apie mokesčių reformą, finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, jog reformos paketas turi būti subalansuotas.

Su tuo sutiko ir premjerė. Anot jos, koreguojant mokesčių reformos projektus balansą išsaugoti įmanoma.

Igrida Šimonytė

„Aš pritariu, kad negali būti tokios mokesčių reformos, kur visas lengvatas išsirenkam, nes jos yra faina, visiems patinka, visi labai nori. Dar labiau sumažinam gana nedidelį perskirstymą per biudžetą, o visa tai, kas yra į priešingą pusę, kadangi niekam nepatinka, tai mes visą šitą nubraukiam. Tokia mokesčių reforma tikrai, atsiprašau, yra nesubalansuota.

Bet ieškant jau konkrečių sprendimų dėl konkrečių projektų, manau, kad to dizaino pokyčių gali būti tokių, kad taip neatsitiktų. Kad Lietuva neėstų savo pajamų bazės sprendimais, kurie dar labiau mažina galimybes finansuoti viešąsias paslaugas“, – dėstė I. Šimonytė.

Žurnalistų kalbinta Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen paminėjo, jog mokesčių reformoje liberalų netenkina siūlymai dėl individualios veiklos apmokestinimo, ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, jog partija nepritaria ir individualios veiklos apmokestinimo, ir nekilnojamo turto mokesčio dizainams.

Dėl individualios veiklos apmokestinimo, pasak V. Čmilytės-Nielsen, reikia kompromiso.

„Mes [mokesčių reformoje] matome gerų dalykų, matome mažiau gerų dalykų – dėl individualios veiklos turime savo nuomonę atskirąją. Norėtume, kad diskusija judėtų tokia linkme, kad skirtume tiek laiko, kiek reikia, ieškodami kompromisų“, – po koalicijos tarybos posėdžio dėstė Seimo pirmininkė.

Pasak jos, dėl projektų, dėl kurių nesutariama, koalicijos partneriai „diskutuos tiek, kiek reikės“. V. Čmilytė-Nielsen neatmetė galimybės, kad jų svarstymai nusikels ir į kitą sesiją.

Ji tikino, jog mokesčių reforma niekaip nėra susieta su 2024 metų valstybės ir savivaldybių biudžetu.

Ar mokesčių reforma gali sugriauti koaliciją?

V. Čmilytė-Nielsen sakė mananti, kad tai – netikslus spėjimas: „Šiandien mes tikrai konstruktyviai kalbėjome ir, manau, judėsime į priekį, kaip ir sakiau, neskubėdami ir etapais. Tai nėra tikrai tas klausimas, kuris griautų.“

Žurnalistų kalbinta A. Armonaitė tikino, jog Laisvės partija siūlė apskritai sustoti su dabartine mokesčių tvarka, tačiau sutarta kiek kitaip.

„Išgirdome aiškią žinią, jog gali mokesčių ir dizainas, ir bendrai turinys paketo keistis“, – pasakojo politikė.

Vytautas Mitalas ir Aušrinė Armonaitė

„Kadangi kaip ir sutarėme, kad toks paketas, koks dabar yra atneštas, jam reikia daugiau diskusijų, pasiūlymų – mus išgirdo. Jeigu kalbame apie nekilnojamo turto mokesčio turinį, mūsų nuomone, jis neturėtų būti toks, koks yra pasiūlytas. Parlamente dirbsime toliau“, – komentavo A. Armonaitė.

„Girdime, kad niekur neskubėsim, ir gerai“, – pridūrė ji.

Trečiadienį, siekiant aptarti Seimo rudens sesijos darbotvarkę, koalicinės tarybos posėdis įvyko Seimo pirmininkės V. Čmilytės-Nielsen iniciatyva.

Parlamente rudens sesijos metu planuojama toliau svarstyti mokesčių reformą, priiminėti 2024 metų valstybės ir savivaldybių biudžetą, kitus svarbius projektus. Plačiau apie projektus, kuriuos į Seimą neš Vyriausybė, – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)