Reikalavimų neatitinka 7,9 tonos kiniškų jūrų gėrybių siunta

„Į Ukrainos teritoriją buvo importuoti šaldyti jūrų gėrybių mišiniai, kuriuose leistinas kadmio kiekis viršijo leistiną normą“, – skelbia Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba.

Nurodoma, kad 7,9 tonos šaldytų jūrų gėrybių siunta iš Kinijos per Lietuvą keliavo į Ukrainą, ji buvo skirta „Vičiūnų grupės“ padaliniui „Viciunai Ukraina“.

Išplatintame pranešime nurodoma, kad žinios apie pavojų žmonių sveikatai keliančią kadmio koncentraciją sulaukta iš Lietuvos VMVT, kurios specialistai tyrė į Ukrainą keliavusios siuntos mėginius.

„Remiantis laboratorinių tyrimų, atliktų įvežant krovinį į Lietuvos Respublikos teritoriją, rezultatais, minėtas krovinys neatitinka Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimų, nes viršija leistiną kadmio (Cd) kiekį - 2,65 ± 0,40 mg/kg“, – nurodo Ukrainos valstybinės maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnyba.

Lietuvoje sulaikyta 14,1 tonos kadmiu užterštų jūrų gėrybių

Paaiškėjo, kad į Lietuvą iš Kinijos „Vičiūnų grupė“ atgabeno 22 tonas jūrų gėrybių, kuriose aptikta neleistina kadmio koncentracija. Dalis šio krovinio iškeliavo į Ukrainą, dalis – sulaikyta Lietuvoje.

„Informuojame, kad 2023-01-08 UAB „Plungės kooperatinė prekyba“ [Vičiūnų įmonių grupės bendrovė – red.] importavo 22 tonas Kinijos gamintojo „Zhejiang Zhoufu food Co., LTD“ jūrų gėrybių mišinių. Importo kontrolės metu paimti mėginiai sunkiesiems metalams nustatyti. Tai yra įprasta praktika, kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), įvertinusi galimas rizikas, atrenka tyrimui atlikti į Lietuvą iš trečiųjų šalių įvežamų maisto siuntų mėginius.

Šį kartą laboratorinių tyrimų rezultatai parodė, kad siuntoje kadmio kiekis produkte viršija leistinas normas, nustatytas EK reglamente“, – Delfi patikslino VMVT atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas.

Paaiškėjus, kad dalis siuntos (7,9 t) jau išvežta į Ukrainoje veikiančią įmonę „Viciunai-Ukraina“, gavusi tyrimų rezultatus apie nesaugius produktus, VMVT raštu informavo Ukrainos kompetentingą instituciją. Be to, kaip yra įprasta tokiais atvejais, apie tyrimų rezultatus ir šią siuntą informuota ir Europos Komisija.

„Likusi dalis nesaugios siuntos šiuo metu laikoma sandėliuose Lietuvoje ir jai taikomos rinkos ribojimo priemonės iki tolimesnio sprendimo. Tokia nesaugi siunta gali būti grąžinta į kilmės šalį (Kiniją), sunaikinta arba išvežta į kitą trečiąją šalį, kurios reikalavimus atitinka, tačiau tik gavus tos trečiosios šalies kompetentingos institucijos sutikimą“, – teigiama VMVT pranešime.

Š. Matijošaitis bendrauti nesutiko

Maisto produktų kokybės kontrolę atliekanti Ukrainos institucija taip pat įspėjo „Vičiūnų“ produkciją platinančius rinkos operatorius apie būtinybę juos išimti iš apyvartos ir per dvi darbo dienas raštu informuoti maisto saugos ir vartotojų apsaugos tarnybą.

Kreiptasi ir į pirkėjus – aptikus „Vičiūnų“ produkcijos taip pat raginama informuoti minėtą Ukrainos tarnybą.

Telefonu susisiekus su „Vičiūnų grupės“ generaliniu direktoriumi Šarūnu Matijošaičiu, šis bendrauti su portalo Delfi žurnalistu nesutiko, pasakęs „ačiū, viso gero“, nutraukė pokalbį.

Prašymas plačiau pakomentuoti situaciją Ukrainoje buvo išsiųstas tiek „Vičiūnų grupės“ atstovams, jos vadovui Š. Matijošaičiui, tiek ir šiai bendrovei paslaugas teikiančiai viešųjų ryšių agentūrai.

Pirmadienio vakare sulaukta atsakymų į pateiktus klausimus, juose akcentuojama, jog kadmiu užteršta ne galutiniam vartotojui skirta produkcija, bet žaliava jai gaminti.

„Pažymime, kad krovinys yra ne „Vičiūnų grupės“ fabrikuose gaminama produkcija, o Kinijoje esančio gamintojo produkcija skirta Ukrainos rinkai. Lietuvos teritoriją krovinys paliko teisėtai ir iki jo išsiuntimo „Vičiūnų grupės“ įmonės darbuotojai nebuvo informuoti apie produkto kokybines neatitiktis.

Šiuo metu, bet kokia veikla susijusi su kroviniu yra sustabdyta; rinkoje produktas nebuvo realizuotas.

Šiuo metu, krovinyje esantys produktai yra papildomai tikrinami Ukrainos Veterinarinės tarnybos, t.y. atliekami pakartotiniai produktų tyrimai. Atsižvelgiant į pakartotinių tyrimų rezultatus, spręsis ir krovinio likimas. Jeigu tyrimų rezultatai rodys kokybines neatitiktis, krovinys bus iškart utilizuotas", – teigiama viešųjų ryšių agentūros atsiųstame komentare.

Ukrainiečius ragina visiems laikams atsisakyti produkcijos

Žinia apie Lietuvos įmonės įvežtą saugos reikalavimų neatitinkančią jūrų gėrybių siuntą Ukrainos viešojoje erdvėje sukėlė nemažai aistrų. Priminta, kad Kauno mero valdoma bendrovė iki šiol nėra nutraukusi veiklos Rusijoje, moka mokesčius karą Ukrainoje pradėjusiai teroristinei valstybei, pasirodė svarstymų, esą žmonių sveikatai pavojinga maisto žaliava į Ukrainą buvo įvežta neatsitiktinai.

„Lietuvos gamintojas jau seniai apsisprendė, kurioje pusėje jis yra. Nepaisant to, kad karas Ukrainoje tęsiasi jau beveik metus, ši bendrovė neketina palikti Rusijos rinkos, gauna pelną, išmokas ir moka milijoninius mokesčius į teroristinės valstybės biudžetą. Dabar jie nusprendė mus nuodyti kadmiu.

Bandymas „disponuoti“ nelikvidžiu [produktu – red.] Ukrainoje, kuris netinkamas naudoti ES šalyse, yra aiškus bendrovės tikrojo požiūrio į Ukrainos klientus įrodymas.

Tačiau yra išeitis – ukrainiečiai turėtų visiems laikams atsisakyti VICI produktų. Tam yra daugiau nei pakankamai priežasčių“, – praneša „Telegram“ kanalas „Insaider UA“.

Pasipiktino žiniasklaidos rodomu dėmesiu

Pirmadienio vakarą išplatintame „Vičiūnų grupės“ pranešime negailima kritikos žiniasklaidai, užsimenama apie kyšančias politinių ir verslo interesų ausis.

„Labai gaila, kad po fraze “neturiu nieko asmeniška prieš Matijošaičius" vis dar kyšo ilgos politinių ir verslo konkurentų ausys. Kai kurie „nuomonės formuotojai“ bei šališki žurnalistai, visų pirma išplatina skambias antraštes, bei spalvingus „Facebook“ pranešimus apie „žudančias surimio lazdeles“, bei „nuodijamus ukrainiečius“, o tik vėliau pradeda domėtis realiais faktais. Juk krovinys yra tikrinamas ir jei bus rasti neatitikimai – jis bus sunaikintas. Tokios yra taisyklės ir jų buvo, yra ir bus laikomasi.

Tuo tarpu teiginiai, jog tai „Viči“ produktai, jog sulaikytas produktas yra surimio lazdelės ir jog ta produkcija pardavinėjama Ukrainoje – melas", – pranešime cituojamas „Vičiūnų grupės“ valdybos ir Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, dar vienos kadencijos rinkimuose sieksiantis Dainius Matijošaitis.

Dainius Matijošaitis

Teigiama, jog „Vičiunų grupė“ reiškia apgailestavimą skubota Lietuvos žiniasklaidos reakcija į šią situaciją.

„Rinkimams artėjant, tokie faktų stokojantys išpuoliai, darosi vis labiau panašūs į informacines konkurentų atakas. Žiniasklaidoje plintantys neteisingi ir faktinę medžiagą iškraipantys, tačiau gausiai iliustruoti ir emocingomis antraštėmis papuošti reportažai, kurių šaltinis dažnai yra socialinė medija arba privataus susirašinėjimo programos, verčia mus prašyti nuomonės formuotojus atidžiau vertinti savo šaltinius ir laikytis žurnalistinės etikos", – piktinasi Kauno miesto mero V. Matijošaičio, jo šeimos narių ir verslo partnerio Liudo Skieraus valdoma „Vičiunų grupė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)