Dėl pedagogų streiko tėvai jau susiduria su keblumais. Vilnietė Ilona pasakoja, kad iš valstybinio darželio, į kurį leidžia savo dviejų mergaitę, gavo laišką, jog prie streiko jungiasi ir ši švietimo įstaiga.

Laišką, sako Ilona, tėvams išplatino darželio grupės tėvų komiteto pirmininkė. Jame parašyta, kad darželio darbuotojai prie streiko planuoja prisijungti lapkričio 21 d.

„Streiko metu liks minimaliai darbuotojų, jungs grupes. Kas galėsite nevesti vaiko į darželį, tai neveskite“, – rašoma laiške. Ilonos teigimu, tokią rekomendaciją tėvų atstovams perdavė grupės auklėtoja.

Kyla klausimas, ar reikės mokėti už streiko dienas

Pasak Ilonos, kiek laiko pedagogai streikuos – neaišku, tačiau tėvai esą tikisi, kad auklėtoja nedirbs tik kelias dienas.

„Kaip rašė mūsų komiteto pirmininkė, nes kiekviena darželio grupė turi savo komitetą, ji iš gandų girdėjo, kad streikas truks mažiausiai tris dienas“, – pasakojo vilnietė.

Tačiau moteriai kyla klausimas, ar už tas dienas, kol darželio darbuotojai streikuos, reikės mokėti įmokas.

„Nes jeigu tu nevedi vaiko į darželį be pateisinamos priežasties, yra mokestis. Manau, kad tada turėtų būti pasakyta, kad už tas dienas nereikės mokėti. Nes aš tikrai nevesiu savo vaiko pas gydytoją ir nesakysiu, kad duokit man pateisinimą, kad aš nevesčiau į darželį“, – svarstė mama.

Ji pridūrė, kad už tas dienas, kai vaikas neina į darželį be pateisinamos priežasties, tėvai turi mokėti įprastinę kainą. Už dieną moteris sakė mokanti maždaug 5 eurus.

„Tai nėra didelė suma, bet vis tiek trys dienos – 15 eurų“, – skaičiuoja vilnietė ir tikisi, kad darželyje organizuojamo tėvų susirinkimo dėl streiko metu bus pateikta išsamesnė informacija.

Ilona teigė, kad dukrą tuo metu galėtų prižiūrėti močiutė, tačiau pripažino, kad sutrikdyta ugdymo veikla sukels nepatogumų, nes darželio jos dukra šią savaitę nelanko dėl ligos.

„Gaunasi, kad beveik visą kitą savaitę vaikas vėl neis į darželį. Per dvi savaites vaikas jau atpranta nuo darželio ir vėl reikia įsivažiuoti“, – teigė pašnekovė.

Tiesa, darželio atstovai tėvus informavo, kad „streiko metu bus užtikrintas vaikų saugumas, maitinimas ir dienos režimas“. Kaip rašoma darželio išplatintame laiške tėvams, tuo rūpinsis streiko komitetas kartu su įstaigos vadovu. Vis dėlto į jungiamas grupes, anot Ilonos, tėvai vesti vaikų nelabai nori, nes tai mažyliams esą kelia stresą, reikia priprasti ir prie naujo pedagogo, ir prie kitų vaikų.

Vilniaus savivaldybė tikina, kad nevesti vaikų į darželį nėra pagrindo

DELFI komentarą pateikusi Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja tikina, kad streiko metu nevesti vaikų į darželį nėra pagrindo. Jos tikinimu, ugdymo procesas toliau vyksta net ir streikuojančiose įstaigose.

„Streiko metu yra ir privalo būti užtikrintas vaikų ugdymas, vaikų ir darbuotojų saugumas. Visose įstaigose vyksta ugdymo procesas vadovaujantis nustatytais higienos normų reikalavimais bei kitais teisės aktais, reglamentuojančiais ikimokyklinio ugdymo organizavimą“, – teigia A. Kovalevskaja.

Savivaldybės turimais duomenims, streike dalyvauja keturios Vilniaus ikimokyklinio ugdymo įstaigos. Lapkričio 15-16 d. streikuoja Vilniaus lopšelio-darželio „Aušrelė“ 9 darbuotojai, lapkričio 16 d. planuoja streikuoti Vilniaus lopšelio-darželio „Lakštingala“ 5 darbuotojai ir Vilniaus lopšelio-darželio „Drevinukas“ 10 darbuotojų. Vilniaus lopšelis-darželis „Vieversys“ planuoja skelbti streiką lapkričio 21 d., kuriame dalyvaus daugiau nei 20 įstaigos darbuotojų.

Pasak A. Kovalevskajos, šiais metais Vilniuje kilo darželių auklėtojų padėjėjų ir virėjų atlyginimai, tam iki metų pabaigos savivaldybė esą skyrė papildomus 600 tūkst. eurų.

„Nuo šių metų spalio 1 dienos 50 eurų padidinti auklėtojų padėjėjų ir virėjų atlyginimai, nuo pernai 150 eurų buvo yra padidinti ir auklėtojų atlyginimai. Savivaldybė deda visas pastangas, norėdama užtikrinti pilnavertį vaikų ugdymą bei mitybą – be jau minėtų pasikeitimų, darželiuose formuojami vaikų sveikos gyvensenos įgūdžiai, stengiamasi pritraukti daugiau kvalifikuotų maisto ruošimo specialistų“, – teigiama Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovės pateiktame atsakyme.

Naują tvarką pedagogai laiko neskaidria

DELFI primena, kad švietimo darbuotojų streikas šalyje prasidėjo pirmadienį. Kaip anksčiau sakė LDŠPS pirmininkas Andrius Navickas streikuoti buvo nuspręsta todėl, kad Švietimo ir mokslo ministerija jau metus laiko nekreipia dėmesio į jų reikalavimus ir nesileidžia į derybas. „Mes reikalavimus esame įteikę praeitų metų lapkričio 22 dieną, – įvardijo A. Navickas. – Buvome priversti skelbti streiką, nes ministerija neina į derybas.“

A. Navicko teigimu, šiandien šalyje streikuoja 30 ugdymo įstaigų, rytoj prisijungs dar 8. Kiek laiko truks streikas, pasak A. Navicko, priklauso nuo Švietimo ir mokslo ministerijos. „Streikas tęsis, kol bus priimti sprendimai ir ištaisytos klaidos. Viskas dabar priklauso nuo Švietimo ir mokslo ministerijos, kaip greitai jie priims sprendimus“, – kalbėjo A. Navickas.

Streiką organizuojanti LŠDPS reikalauja nedelsiant atsisakyti šios „minutinės“ darbo užmokesčio sistemos ir įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiu kaip 18 kontaktinių valandų. Taip pat – pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc. bei mažinti vaikų skaičių klasėse.

LDŠPS pirmininkas Andrius Navickas

Nuo rugsėjo pamokinį mokytojų apmokėjimą pakeitė valandinis apmokėjimas – mokytojo etatą sudaro 1512 valandų per metus. Mokytojo darbo laikas skirstomas į tris dalis: kontaktinės valandos, t. y. pamokos, pasirengimas joms bei darbas bendruomenei.

Pagal naująją tvarką mokytojų darbo laikas per savaitę yra 36 valandos, iš jų ne daugiau kaip 24 kontaktinės per savaitę privalomam dalykui (dalykams) mokyti.

Švietimo ministerija sako iš esmės peržiūrėti naujos tvarkos neketinanti, tačiau žada ją patobulinti dar iki šių metų pabaigos ir spręsti problemas kiekvienoje streikuojančioje mokykloje.

Protestuojantys pedagogai sako, kad etatinio darbo apmokėjimo sistema yra neskaidri ir neteisinga, nes ministerija tinkamai nepasirūpino pertvarkos įgyvendinimu, o mokytojai visoje Lietuvoje už tą patį darbą uždirba skirtingai.