„Manau, kad politinis sprendinys yra absoliučiai teisingas – tikrai Europos Parlamentas (EP) tai palaikys. Tik noriu priminti Lietuvoje vieno dalyką, kurį sugeba pamiršti dėl prastų politikų – mes jau vieną kartą tokią situaciją Lietuvos istorijoje turėjome – gerokai baisesnę. Ta blokada Nepriklausomybės pradžioje, kai visą žiemą neturėjome šilto vandens. Labai gerai prisimenu, kad dar porą metų po to, kadangi vaikai tada mano maži buvo, nuo skalbimo sąnarius skaudėjo.

Taigi mūsų politinis pasirinkimas yra labai menkas – arba mes einame su Rusija. Ir kam tada plepėti, kad mes remiame Ukrainą, suvokiame, kad šis Ukrainos karas yra ir karas prieš ES? Ir karas prieš tai, kaip mes suvokiame pasaulį, kuris yra padarytas pagal taisykles. Arba tada mes sutinkame kažką aukoti“, – LNK kalbėjo europarlamentarė A. Maldeikienė.

Ji teigė, jog 15 procentų sumažinamas energijos vartojimas „nėra labai daug“.

„Lietuva yra išskirtinai neblogoje padėtyje“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

A. Maldeikienė tikino, jog Europos Komisija (EK) pasiūliusi tokį energijos vartojimo sumažinimą turi stiprią ekspertų grupę.

„Jie skaičiuoja, mūsų laukia sunki žiema, tas visiškai akivaizdu, visi tyrimai tai rodo. Tačiau tokio labai įtakingo Briuselio centro, kuris tyrinėja europinę politiką vertinimais, dar pavasarį teigė, jog mūsų laukia (sunki, aut. p.) žiema, bet mes galime ją pergyventi. Kitą žiemą gali būti daug blogiau, nes reikės mažinti dar. O jeigu rusai sugalvos eiti toliau..?“ – kalbėjo ji.

A. Maldeikienės teigimu, normali politika yra pradėti kalbėti apie grėsmes.

„Mums didžiausia grėsmė, kad rusai gali ateiti čia. Ir tada mūsų pasirinkimas bus – ar sutaupyti truputį elektros, ar sutaupyti visą elektrą, važiuojant gyvuliniuose vagonuose į Sibirą. Atrodo, kad lietuviai neprisimena istorijos“, – stebėjosi politikė.

Europarlamentarė, kalbėdama su LNK tikino, jog klausimas turi būti keliamas kitaip.

„Konstatuoju faktą – mes neturime klausti savęs, kaip mes taupysime. Mes turime savęs klausti – ar 15 procentų yra pakankamai. Tikriausiai kitą žiemą tai jau bus nepakankama. Tai reikia pradėti nuo labai menkų dalykų – nepamirškite bent jau elektros išsijungti. Kaip politikė sakau, kad šis politinis sprendinys yra tai, kuo aš tikiu“, – pabrėžė A. Maldeikienė.

Ji teigė, jog tikimybė, jog kitą žiemą energijos vartojimą reikės dar labiau mažinti yra labai reali.

„Tokius skaičiavimus atlikinėja ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Ir jis sako, kad jei situacija neblogės, tai Lietuvai yra prognozuojamas gana nedidelis (mažinimas, aut. p.). Jeigu bus pati blogiausia situacija, labai sumažins – daugiau nei 70 procentų Rusija sumažins dujų tiekimą, tai Lietuvai gali būti –1 BVP procentas. Bet Vokietijoje tai gali pasiekti –5,5 procento.

TVF vertinimu tai yra blogiausias scenarijus. Tačiau net blogiausiuose scenarijuose prieš dvejus metus niekas nedrįso pasakyti, kaip atrodys karas Ukrainoje“, – sakė politikė A. Maldeikienė.

Šiemet sunkiausia veržtis daržus, anot TVF paskaičiavimų bus Vengrija, Čekijai, Italijai, Slovakijai.

„Tai yra šalys, kurios yra didžiąja dalimi priklausomos nuo Rusijos. Lietuva yra tarp tų, kuri tai pajaus labai menkai. O kitais metais mums vėl teks viską iš naujo peržaisti. (…) Bet visi rimti ekspertai, tyrimų institutai, kuriuos skaitau, jie visi sako, kad čia yra tik pradžia ir tas kelias gali būti labai sunkus.

O jeigu grįžti į istorijos laiką, tai tas momentas, kai prasideda didelis infliacijos augimas, tai kartojasi istorijoje 10–15 kartų, galima tokius momentus rasti. Jis paprastai trunka apie dešimtmetį. Tai jei traktuojame, jog tai prasidėjo apie 2020–2021 metus, tai mums gali tekti gyventi dar taip dešimt metų“, – LNK sakė A. Maldeikienė.

Visą LNK pokalbį su A. Maldeikiene žiūrėkite čia: