Ne taip seniai, Seime priiminėjant 2023 metų biudžetą ir sprendžiant dėl lengvatinio 9 proc. PVM tarifo, užvirė drama – Seimo konservatorius Mykolas Majauskas buvo išmestas iš partijos, nes nepakluso jos ir Vyriausybės linijai bei balsavo už 9 proc. lengvatinio PVM pratęsimą maitinimo paslaugoms: iš pradžių pasisakė, kad lengvata galiotų neterminuotai, vėliau, kad – metams.

Mykolas Majauskas

Už balsavo ir kitas M. Majausko kolega frakcijoje Mindaugas Skritulskas, jam skirtas įspėjimas.

Konservatoriai tuomet susikirto ir su koalicijos partneriais „laisviečiais“, kurie taip pat buvo už lengvatos pratęsimą. Konservatoriai konstatavo, kad partneriai pažeidė koalicijos sutartį, bet jokių kitų veiksmų dėl to nesiėmė.

Savo ruožtu iš partijos pašalintas M. Majauskas paskelbė, kad sieks Vilniaus mero posto. Pirmajame rinkimų ture politikas liko trečias ir atsisakė Seimo nario mandato.

Trečiadienį opozicinė Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ registravo pataisas, kuriomis lengvatinį 9 proc. PVM tarifą restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešti tiekiamam maistui pasiūlė taikyti neterminuotai.

„Tokiu būdu siekiama mažinti šešėlį, didinti PVM mokėtojų skaičių, kurti naujas darbo vietas, skatinti vartojimą ir turizmo atsigavimą, išsaugoti maitinimo sektoriaus patrauklumą ir užtikrinti darbo užmokesčio augimą“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Pataisų iniciatorių teigimu, pritaikius neterminuotą PVM lengvatą maitinimo paslaugoms, tai turės teigiamą įtaką verslo sąlygoms ir jo plėtrai, o stabiliai palanki mokestinė bazė leis sektoriui investuoti į inovacijas ir į didesnį tvarumą.

Savickas: norėtųsi prie šio klausimo nebegrįžti

„Sumažinto PVM sąskaita, įmonės sutaupytas lėšas galės nukreipti į finansinio tvarumo atgavimą, mažinti kainas, atnaujinti ir plėsti patalpas, investuoti į technologines inovacijas ir tvarius verslo sprendimus, gerinti klientų patirtį“, – aiškinamajame rašte dėstė demokratai.

Jie siūlo, kad neterminuotas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas maitinimo paslaugoms būtų taikomas nuo 2024 metų sausio 1-osios.

Seimo demokrato Luko Savicko įsitikinimu, apsispręsti dėl lengvatinio PVM tarifo maitinimo paslaugoms reikėtų kartu su mokesčių reforma.

Lukas Savickas

„Iki Seimo sesijos pabaigos likus mažiau kaip porai savaičių, po eilės klaidinančių manevrų, Vyriausybė teikia pernakt skubiai „pašildytą“ mokesčių reformos paketą, dėl kurio Seimui reikės balsuoti. Tačiau esu įsitikinęs, kad kartu su Vyriausybės siūlomais mokesčių pakeitimais, turime apsispręsti ir dėl kitų svarbių pokyčių bei įstatymų pakeitimų. Todėl šiandien Seime registravome įstatymo projektą, kuriuo siūlome lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo paslaugoms taikyti neribotą laiką“, – trečiadienį feisbuke rašė politikas.

„Iš 27 Europos Sąjungos šalių PVM lengvatą maitinimui jau taiko net 23 valstybės. 19-oje šalių ši lengvata yra nuolatinė, o 4 šalys, tarp jų ir Lietuva, ją ėmė taikyti siekiant sušvelninti COVID-19 pandemijos padarinius.

Pasibaigus pandemijai, lengvatą kasmet vis pratęsdavom ir šių metų pabaigoje ji turėtų baigtis. Tačiau matydami ekonominę situaciją šalyje, geopolitinius iššūkius ir vis augančią mokestinę naštą, manome, kad būtų tikslinga šią lengvatą palikti visam laikui, kad prie šio klausimo nebereikėtų grįžti dar ir dar papūtus vis kitiems politinės valios vėjams.

Gaila, jog šis pasiūlymas dažnai siejamas vien su pagalba verslui, kavinėms ir restoranams, dažnai pamirštant, kad iš tiesų, lengvata apima gerokai platesnį gavėjų ratą, tarp jų ir viešąsias įstaigas, teikiančias maitinimo paslaugas: mokyklas, darželius bei ligonines“, – apgailestavo jis.

Apie tai, kad maitinimo įstaigos turės daug problemų, jei PVM lengvata bus panaikinta, visai neseniai užsiminė restorano „Gastronomika“ šefas Liutauras Čeprackas.

„Man iš tiesų labai gaila, kad mes turime visišką aroganciją, sklindančią iš mūsų valdžios <...>. Dėl PVM, deja, dabar prasideda techninė recesija ir mes jau jaučiame, kad žmonės išleidžia mažiau pinigų, mes, galvoju, kad dar stipriau tai pajausime netrukus. Ir iš tiesų <...> jeigu PVM bus grąžintas į 21 proc., mes iš tiesų turėsime didelių problemų“, – gegužę „Žinių radijo“ laidoje „Pakalbėkime skaniai“ teigė L. Čeprackas.

Šimonytė: tie patys žmonės anksčiau sakė „ne, nereikia“

2020 metų balandį per karantiną, kai maitinimo paslaugoms buvo taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas, Seimo konservatoriai M. Majauskas ir Ingrida Šimonytė (dabartinė premjerė) registravo pataisas ir pasiūlė šioms paslaugoms taikyti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą. Po diskusijų komitete lengvatą nuspręsta taikyti laikinai – iki 2022 metų gruodžio 31 dienos. Seimas tam pritarė.

Ingrida Šimonytė

Prisimindama tuos laikus, premjerė leido suprasti, kad tuomet dabartiniai demokratai iniciatyvos dėl lengvatinio tarifo nepalaikė, o taip pat pažymėjo, kad tuomet ir sektoriaus padėtis buvo kitokia nei dabar.

„Yra politikų, kurių požiūris į dalykus priklauso nuo to, kur konkrečiu metu yra jų kūnas valdžios atžvilgiu. Kadangi atmintis nėra universali savybė, trumpai priminsiu. Menu kaip COVID pandemijos metu su kolega Mykolu pasiūlėm šią laikiną lengvatą kaip paramą tuomet išties labai apribotam sektoriui. Žmonės, kurie tuo metu pasakė „ne, nereikia“ yra lygiai tie patys, kurie dabar, nepaisant to, kad sektoriaus padėtis nepalyginama, aiškins, kaip jos reikia. Gamta yra įdomi ir nenuspėjama, politikai dažniausiai gana nuspėjami“, – trečiadienį feisbuke rašė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)