Nors ikiteisminis tyrimas tęsiasi jau daugiau kaip 2 metus, jis nėra vilkinamas. Taip nusprendė teismas, išnagrinėjęs M. Balčiūno skundą. Juo buvo prašymą nutraukti baudžiamąjį procesą dėl pernelyg ilgai užsitęsusio ikiteisminio tyrimo.

„Ikiteisminiame tyrime nuolatos yra atliekami ir planuojami atlikti nauji veiksmai, tyrimas byloje atliekamas pakankamai intensyviai bei nuosekliai, dėl ko nėra pagrindo pripažinti, kad tyrimas M. Balčiūno atžvilgiu yra vilkinamas“, – paskelbė teismas.

Be to, nutartyje teisėjai pabrėžė, jog prokuratūroje atliekamas tyrimas yra itin didelės apimties ir sudėtingas, tyrėjai taip pat nustatinėja naujas nusikalstamas veikas, yra atliekamos ekspertizės, dėl kurių tyrimo eiga tęsėsi ilgiau nei 6 mėnesius.

Prašydamas panaikinti įtarimus dėl kyšininkavimo ir nutraukti bylą, M. Balčiūnas aiškino, kad finansinis tyrimas atliekamas neoperatyviai, delsiama pateikti galutines išvadas, o ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė esą tinkamai nekontroliuoja atliekamo tyrimo ir užduoties vykdymo.

Jis taip pat pažymėjo, kad už LKF finansinę-ūkinę veiklą yra atsakingas prezidentas, o ne generalinis sekretorius.

M. Balčiūnas įsitikinęs, kad byloje nėra jo kaltę patvirtinančių įrodymų, todėl prokurorų paskirta ekspertize siekiama „ne patvirtinti pirminius pareikštus įtarimus, bet surasti naujų nusikaltimų“.

Buvęs LKF generalinis sekretorius teismui taip pat nurodė, jog iš asmeninių santaupų į depozitinę sąskaitą yra sumokėjęs 50 tūkst. Lt užstatą, be to, yra areštuotas jo turtas.

„Kadangi mano turtas yra areštuotas, netekau svarbių pareigų, esu vienintelis šeimoje dirbantis asmuo, dėl per ilgai užsitęsusio ikiteisminio tyrimo patyriau ir vis dar patiriu asmeninės turtinės ir neturtinės žalos, taip pat stiprius emocinius ir psichologinius išgyvenimus“, – aiškino M. Balčiūnas.

Įtariamasis įsitikinęs, kad ikiteisminiu tyrimu ne tik jis asmeniškai yra žeminamas, bet ir nepagrįstai formuojamas neigiamas požiūris visos Lietuvos valstybės atžvilgiu.

Ikiteisminį tyrimą Panevėžio apygardos prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdyba pradėjo dar 2012-ųjų gegužę, įtarimai M. Balčiūnui buvo pareikšti 2013-ųjų sausio 7-ąją – jis įtariamas dėl bendrininkavimo sukčiaujant, klastojant dokumentus, kyšininkavimo bei piktnaudžiavimo.

Šioje byloje įtarimus STT ir prokuratūra yra pareiškusi 11 asmenų.

DELFI primena, kad ikiteisminį tyrimą dėl savivaldybės lėšų užvaldymo rekonstruojant bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“ atliekantys pareigūnai išsiaiškino, kad M. Balčiūnui kyšį – televizorių – dar 2011-ųjų liepos 15-ąją Vilniuje esą įteikė šiuo metu suimta viešbučio direktorė Dalia Kuklierienė. Jos baudžiamoji byla yra išskirta ir jau perduota į teismą.

STT pareigūnų M. Balčiūnui įteiktuose įtarimuose taip pat teigiama, kad jis su D. Kuklieriene, Panevėžio meru Vitalijumi Satkevičiumi ir dar vienu asmeniu nuo 2010-ųjų gegužės iki 2011-ųjų rugsėjo mėnesio, veikdami organizuotoje grupėje nusprendė užvaldyti savivaldybės lėšas, prisidengdami Europos vyrų krepšinio čempionato varžybų organizavimo ir krepšinio populiarinimo bei plėtros Panevėžio mieste programa.

M. Balčiūnas su bendrais įtariamas organizavęs nusikalstamą veiką, kurios metu bendrovės naudai apgaule buvo užvaldytos Panevėžio savivaldybės lėšos – grupuotės nariai nusprendė padidinti viešbučio rekonstrukcijos darbų sąmatą ir savivaldybei išrašyti darbų atlikimo aktus bei sąskaitas už remonto darbus, kurie net nebuvo atlikti.

Už visus viešbučio remonto darbus iš biudžeto pagal iš anksto pasirašytą sutartį buvo numatyta sumokėti 2 mln. 375 tūkst. Lt. Šie pinigai buvo pervesti, bet STT agentai išsiaiškino, kad iš šios sumos 1 mln. Lt esą buvo gautas neteisėtai pagal suklastotus dokumentus. Pinigai esą buvo pervesti per du kartus.

Buvęs LKF generalinis sekretorius nepripažįsta jam pareikštų įtarimų.