Tai galima padaryti per Rusijos ambasadą – taip žurnalistus tikino Latvijos piliečiai, ketinantys tapti samdomais kariais Ukrainoje, praneša DELFI.lv., remdamasi laidos „LTV Panorama“ sekmadienio informacija.

Nepaisant to, kad nė viena radikaliai nusiteikusi politinė grupė Latvijoje neprisipažįsta, kad iš tiesų verbuoja samdomus karius, tai patvirtina, pavyzdžiui, Vladimiro Lindermano nacionalbolševikai.

O Tatjanos Ždanok Rusų sąjunga teigia: jie supranta tuos Latvijos gyventojus, kurie nori vykti kariauti į Donbasą, kad gintų ten rusus.

Suinteresuotų yra ir tarp partijos „Soglasije“ aktyvistų. Neatskleisdami savo tapatybės jie pasakojo, kad Rusijos ambasada pasirengusi greitai sutvarkyti dokumentus ir žada gausiai sumokėti.

Žurnalistai pakalbino dar kelis vyrus, pasirengusius parsisamdyti i vykti ir kovoti. Vyriškis Sergejus pasakojo, kad jau pateikė dokumentus ir gali dabar pat vykti į Ukrainą. Jo teigimu, samdomiems kariams žada mokėti po 1 500 eurų (5 179 Lt) už kiekvieną nužudytą.

Rusija noriai samdo ir buvusius nuteistuosius iš Latvijos, kurie pasirengę vykti kariauti į Ukrainą. Kaip pasakojo Dmitrijus, tam reikia atsisakyti Latvijos pilietybės, tada ambasadoje galima iš karto gauti bilietus ir vykti į Ukrainą.

„Jie ne šiaip pasakė, kad yra tokia galimybė, o pareiškė: „Mes labai laukiame, kada atvažiuosite.“ Mąstau taip – aš galiu vykti kariauti nežinia kur. Nežinia, kiek laiko ten praleisiu, tačiau žinosiu, kad ginu savo identitetą, kad esu rusas ir turiu tam teisę“, – sakė Dmitrijus.

Vienintelė kliūtis padaryti tai dabar – išėjus iš kalėjimo jo teistumas dar nesibaigė ir jam negalima išvykti už Latvijos ribų.

Savo ruožtu Rusijos ambasados Lietuvoje spaudos skyrius paneigė, kad esama tokio pobūdžio programų ar būtų finansuojamos tokios iniciatyvos.

Taip pat, atsakydama į DELFI klausimus, ambasada pabrėžia, kad jos konsulinis skyrius Lietuvoje nėra gavęs jokių kreipimųsi su prašymais vykti į savavališkai pasiskelbusias Luhansko ir Donecko respublikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (251)