Jis pasakojo, kad šiomis dienomis spręsis, kaip bendrai atrodys LSDP kandidatų sąrašas EP rinkimuose.

„Yra padarytas abėcėlinis sąrašas, kuris yra patvirtintas partijos taryboje. Ir dabar šiomis dienomis, šią savaitę (man atrodo, nuo rytojaus) iki savaitgalio pabaigos, pagal patvirtintą tvarkos aprašą, vyks reitingavimas. Skyriai reitinguos kandidatus. Yra iki 10 kandidatų, kuriuos galima reitinguoti iš viso abėcėlinio sąrašo. Iš viso turime apie 50 iškeltų kandidatų – nežinau, gal kažkas yra atsiėmęs kandidatūrą dabar, bet buvo 50. Ir iš jų, kaip žinoma, 20 pateks į sąrašą. Tai kas daugiausiai surinks reitingo balsų, tas ir pateks. Šiomis dienomis būtent tai ir spręsis, mūsų partijos nariai, skyriai reitinguos“, – komentavo R. Duchnevičius.

Jis teigė, kad galutinį sureitinguotą kandidatų sąrašą į EP rinkimus partija ketina tvirtinti vasario 3-ąją konferencijos metu.

„Kaip ir spręsim prezidento klausimus“, – pridūrė rinkimų štabo vadovas.

Paklaustas, ar partijos pirmininkė V. Blinkevičiūtė tarybos sprendimu yra nereitinguojama kandidatų į EP sąraše, R. Duchnevičius sakė pats tai pasiūlęs.

„Čia buvo mano pasiūlymas kaip rinkimų štabo vadovo. Tai, turbūt, normali praktika, dažniausiai taip visose absoliučiai partijose būna. Vesti tą sąrašą yra prisiėmimas atsakomybės, lyderystė, jeigu tu dalyvauji vienuose ar kituose rinkimuose.

Aš nemanau, kad reikia net orientuotis į tuos dalykus, nes tokia praktika visada buvo – ir Seimo rinkimuose prieš tai, ir kituose rinkimuose. Tai jeigu partijos lyderis dalyvauja, normalu, kad jis prisiima atsakomybę ir už sąrašo vedimą, ir už rezultatus“, – kalbėjo pašnekovas.

Robert Duchnevič

Pasitikslinus, ar V. Blinkevičiūtė ves partijos sąrašą į EP rinkimus, R. Duchnevičius kalbėjo, kad ves, jeigu neatsiims savo kandidatūros.

„Kol kas ji yra. Jeigu ji lieka sąraše ir neatsiima kandidatūros, ji bus numeris vienas. Mes tikimės, kad ji neatsiims kandidatūros, nes pateisino mūsų lūkesčius ne vieną kartą“, – teigė rinkimų štabo vadovas.

Trečiadienį Delfi bandė susisiekti su V. Blinkevičiūte, tačiau to padaryti nepavyko. Jei pavyktų, publikaciją papildysime.

Vasario 3-ąją LSDP taip pat spręs, ar dalyvauti prezidento rinkimuose, ar juose kelti partijos pirmininkės V. Blinkevičiūtės kandidatūrą. Anksčiau Delfi kalbinti LSDP skyrių pirmininkai teigė, kad ji būtinai turi dalyvauti, nes būtų stipri kandidatė ir, jų įsitikinimu, galėtų varžytis net dėl patekimo į antrąjį turą.

Pati LSDP pirmininkė V. Blinkevičiūtė žurnalistų buvo ne kartą klausiama, ar sieks šalies vadovo posto, tačiau iki šiol tiksliai neatsakė, ką darys. Ji neatmetė galimybės, kad socialdemokratai išvis nieko nekels.

Delfi laidoje „Iš esmės“ apie visa tai kalbintas politologas Vytautas Dumbliauskas pasvarstė, kodėl V. Blinkevičiūtė nesiveržia kandidatuoti prezidento rinkimuose. Jo įsitikinimu, partijos lyderei labai patinka darbas Europos Parlamente, kur esą mažiau atsakomybių.

„Matyt, Briusely labai ten faina – atsiprašau už jaunatvišką žargoną. Vis tiek ten yra kitoks darbas, mažiau atsakomybės galų gale. Prezidentu būti, pagalvokit, tave visą parą saugo mažiausiai 4–6 žmonės. Žmogus esi kaip kalėjime. Prezidentas yra kaip savotiškam kalėjime, jo niekur nepaleidžia, jis gi visur lydimas žmonių <...>. Gal ji nenori tokio gyvenimo, gali ji puikiai jaučiasi Europos Parlamente. Kiek žinau, ji yra komiteto pirmininko pavaduotoja, matyt, daro ten karjerą ir tos atsakomybės, į tą auksinį narvelį jos netraukia, ir aš ją pilnai suprantu. Čia žmogus turi labai norėti būti prezidentu“, – dėstė politologas.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną, o rinkimai į EP – birželio 9 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)