Ar tai reiškia, jog socialdemokratai mainais tikisi G. Nausėdos paramos per Seimo rinkimus?

„Mes nieko neparduodam ir nieko neperkam“, – į tokį klausimą sureagavo V. Blinkevičiūtė.

Blinkevičiūtė: nėra ko dalyvauti dėl dalyvavimo

Ji neigė, kad partija neturi stiprių lyderių, dėl to ir nedalyvauja šalies vadovo rinkimuose.

O kodėl nedalyvauja pati? Gal europinė politika atrodo svarbesnė nei nacionalinė?

„O jūs man pasakykit, kada aš nebuvau nacionalinėje politikoje? Dabar nesu? Aš nesu nacionalinėje politikoje? Aš noriu vieną dalyką pasakyti: aš iš Lietuvos niekur nesu išvažiavusi, niekada nebuvau, man nieko nereikia įrodinėti. Aš esu čia registruota, čia gyvenu. Kiekvieną savaitę skraidau pirmyn-atgal, mano čia gyvenimas, mano čia yra šaknys ir niekada nebuvo, ir nebus kitaip“, – sureagavo V. Blinkevičiūtė ir tvirtino, kad Lietuvos nacionalinė politika yra europinės politikos dalis.

„Lietuva be Europos Sąjungos yra kaip Europos Sąjunga be Lietuvos – neturi jokios ateities“, – pridūrė politikė.

Kalbėdama apie prezidento rinkimus, LSDP pirmininkė aiškino, kad juose nėra ko dalyvauti tik dėl dalyvavimo.

„Dalyvauti vien tik dėl to, kad dalyvauti, tai nėra mūsų Socialdemokratų partijos tikslas, ir aš tikiuosi, kad nebus. Mūsų tikslas, kad būtų išrinktas stiprus prezidentas. Prezidentas, su kuriuo dirbs naujoji valdančioji dauguma, ir kur iš tikrųjų, dirbant bendrai, bus priimti sprendimai dėl Lietuvos žmonių“, – šeštadienį po LSDP konferencijos žurnalistams komentavo V. Blinkevičiūtė.

Ji pasakojo, kad net 75 proc. socialdemokratų rinkėjų palaiko G. Nausėdą.

„Vadinasi, jo politika, jo vykdoma politika, ta, kuri yra dabar, yra tinkama“, – darė išvadą partijos pirmininkė.

Paklausta, ar apie paramą kalbėjosi su G. Nausėda, V. Blinkevičiūtė kalbėjo užuominomis:

„Kartais tos paramos prašymą gali pamatyti įvairiais būdais. Gyvenime gi įvairiais būdais pamatai, ar ne? Ne vien tik iš tokio betarpiško – tai padėsi, ar ne. Yra labai daug rodiklių, žodžių, minčių, susitikimų, sprendimų, kurie aiškiai rodo, kad mums pakeliui. Kad mes socialdemokratai galim ir privalom, turim dirbti po ateinančių rinkimų kartu su prezidentu.“

V. Blinkevičiūtė teigė, kad partija finansiškai G. Nausėdos nerems.

Visai neseniai Vyriausioji tarnybinė etikos komisija konstatavo, jog miuzikle „Operos fantomas“ apsilankęs G. Nausėda pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymą.

Tai, pasak V. Blinkevičiūtės, prezidentui – pamoka.

„Žmogiškai pasakysiu iš tos gyvenimo patirties. Kuomet užimi aukštas pareigas, visą laiką reikia elgtis atsakingai, apskaičiuotai, numatyt viską, kur kitą kartą, man atrodo, net neįmanoma įvertinti visko. Tai čia tokia pamoka, su kuria, matyt, mes ne vienas esame susidūrę – aš apie įvairius aukštus politikus šneku, ir buvusius, ir esamus, ir būsimus, matyt. Toks patarimas mums visiems, kad mes visą laiką prieš darydami vieną-kitą veiksmą, turime gerai pagalvoti.

Ir kaip bebūtų skaudu, visą laiką mokomės (kaip sako gyvenimo išmintis) iš savo klaidų, ne iš kitų“, – komentavo socialdemokratų vedlė.

Ji kol kas nepatvirtino ir nepaneigė, ar dalyvaus artėjančiuose Seimo rinkimuose, bet patikino, kad apie tai svarsto.

Nausėdai – pagiriamieji žodžiai

Sprendimą dėl paramos G. Nausėdai, pritarus daugumai, LSDP priėmė šeštadienį per partijos konferenciją.

„Įvertinusi šių metų rinkimų svarbą ir siekdama sutelkti Lietuvos Respublikos piliečius visuotinių iššūkių akivaizdoje, kviečiu ir rekomenduoju palaikyti prezidento G. Nausėdos kandidatūrą artėjančiuose prezidento rinkimuose“, – iš tribūnos kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Gitanas Nausėda

Ji žadėjo, kad socialdemokratai bus aktyvūs prezidento, Europos Parlamento ir Seimo rinkimuose, ir akcentavo, kad „nuo būsimų prezidento ir Seimo rinkimų bei vykdomosios valdžios pasikeitimo bei Europos Parlamento sudėties priklausys, kokia kryptimi Lietuva ir Europa žengs toliau“.

Tuo pačiu politikė itin teigiamai atsiliepė apie prezidentą G. Nausėdą, leido suprasti, kad socialdemokratai galėtų jam pasiūlyti paramą, jei G. Nausėda būtų perrinktas prezidentu, o socialdemokratai formuotų naują Vyriausybę.

„Primenu: pagrindinės šalies vadovo – prezidento – konstitucinės galios sutelktos valstybės gynybos ir užsienio politikos klausimais. Prezidento Gitano Nausėdos lyderystė ir vokiečių brigados klausimu, ir NATO viršūnių susitikimo metu bei vykdoma diplomatija karo akivaizdoje kelia pasitikėjimą. Prezidento nuoseklus veikimas atsveria dabartinės valdančiosios daugumos klaidas ir blaškymąsi užsienio ir gynybos politikoje.

Prezidento veiksmai sprendžiant pastaruosius klausimus būtų dar efektyvesni, jei jis turėtų parlamentinės daugumos paramą. Ir prezidento, ir naujų Seimo rinkimų siekis – rezultatas, kuris užtikrintų naujos valdančiosios daugumos ir prezidento efektyvų bendradarbiavimą“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Šiandien, anot jos, sutelktas darbas „yra tiesiog gyvybiškai būtinas mūsų valstybei“.

Nuomonės apie Nausėdos vidaus politiką išsiskyrė

Šeštadienį per partijos konferenciją palaikymą G. Nausėdai reiškė ir kiti socialdemokratai: Vilniaus rajono meras, partijos rinkimų štabo vadovas Robertas Duchnevičius, partijos garbės pirmininkas Vytenis Povilas Andriukaitis, frakcijos seniūnė Seime Rasa Budbergytė.

Su socialdemokratų palaikymu G. Nausėda šalies vadovo rinkimus gali laimėti dar pirmajame ture, sakė V. P. Andriukaitis.

„Mes turime aktyviai dalyvauti prezidento rinkimuose ir stiprinti visuomenės apklausų lyderio galimybes laimėti šiuos prezidento rinkimus jau pirmajame ture. Tai leistų visiems mums geriau mobilizuotis kituose rinkimuose“, – kalbėjo socialdemokratų garbės pirmininkas.

LSDP, pasak jo, kritiškai vertina G. Nausėdos žingsnius vidaus politikoje, bet jo vykdoma užsienio politika, V. P. Andriukaičio teigimu, yra teisinga.

„Taip, mes norime, kad prezidento institucija kuo greičiau ir stabiliau dirbtų. Mes kritiškai vertiname G. Nausėdos žingsnius vidaus politikoje <...>, bet užsienio politikoje klaidų didelių jis nepadarė“, – dėstė V. P. Andriukaitis.

Vytenis Andriukaitis

LSDP frakcijos seniūnė Seime R. Budbergytė su tokia pastaba dėl vidaus politikos nesutiko.

„Nepritariu tiems, kurie sako, kad jis dar klaidų vidaus politikoje. Visos iniciatyvos, aš nekalbu apie veto, galbūt galima diskutuoti kai kuriais klausimais, bet visos inciatyvos yra teisingos, mano nuomone, žmonių atžvilgiu. Kas yra labai socialdemokratams svarbu“, – per konferenciją kalbėjo R. Budbergytė.

„Todėl, aš manau, jeigu nuspręsime, kad remiame [G. Nausėdą], mes nesuklysime“, – pridūrė ji.

Sysas: už Nausėdą nebalsuosiu

Savo ruožtu ilgametis socialdemokratas, parlamentaras Algirdas Sysas apgailestavo, kad partija nekels savo kandidato prezidento rinkimuose. Jis kėlė klausimą, ar G. Nausėdos pažiūros ir veiksmai atitinka socialdemokratų ideologiją.

„Sprendimas šioks toks priimtas, reikia apgailestauti <...>. Pradėčiau nuo to, kad nekalbėkim, kad mes laimėsim trejus rinkimus. Nes mūsų kandidato vienuose nėra. Aš apgailestauju, turbūt, ir jūs apgailestaujat. Kas televizijos debatuose kalbės apie socialdemokratinę ideologiją, mūsų lūkesčius, mūsų tikslus? Jūs tikit, kad I. Vėgėlė, G. Nausėda kalbės apie socialinę ideologiją, apie mūsų programą? Niekas nekalbės“, – kreipdamasis į bendražygius, sakė A. Sysas.

„Ar G. Nausėda atstovavo socialdemokratinę ideologiją per šituos ketverius metus? <...> Ką jis per ketverius metus pasiūlė? Taip, jis siūlė padidinti mažiausias pensijas, valio, sveikinam. Bet ar jis pasiūlė šaltinį, iš ko, kad tos visos pensijos didėtų?

Per ketverius metus jis nepasiūlė nė vieno įstatymo projekto, kuris galėtų užtikrinti didesnį perskirstymą, o tai yra tai, apie ką kalba socialdemokratai. Su tokiu perskirstymu mes turime bėdų su krašto apsauga, dabar ieškome kokį čia dar mokestį įvesti“, – tęsė politikas.

Pasak A. Syso, G. Nausėda yra dešinysis, ir remdami jį, socialdemokratai sulauks kritikos, galbūt, praras rinkėjų.

„Mus kritikuos, kad mes buvom su dešiniaisiais ir remiam dešinę. Vėlgi, diskusijose mes čia pralošim“, – tikino Seimo narys.

A. Sysas pabrėžė, kad už G. Nausėdą neagituos ir nebalsuos už jį.

„Aš dažnai pasisakau „prieš“, bet jeigu partija priima sprendimą, vykdysiu partijos sprendimus. Tai aš neagituosiu ir nebalsuosiu už jį (G. Nausėdą – Delfi), bet jau tikrai netrukdysiu visiems norintiems paremti šitą kandidatą“, – teigė politikas ir taip pat klausė, ar G. Nausėda išvis prašė socialdemokratų paramos. Esą gal tokios prezidentui net nereikia.

Beje, A. Sysas kritikavo ir kitą šalies vadovo posto sieksiantį kandidatą – advokatą Igną Vėgėlę. Politiko vertinimu, jis – naujas gelbėtojas, „superpopulistas“ ir neatstovaus kairiųjų rinkėjams.

Sabatauskas: yra nemaži praradimai


Panašią poziciją kaip ir A. Sysas dėl paramos G. Nausėdai turi ir Seimo socialdemokratas Julius Sabatauskas.

Partija, kaip pažymėjo jis, turi programą ir siekių, o kai neturi kandidato prezidento rinkimuose, vadinasi, neturi tribūnos, neturi galimybės viešinti ir aiškinti rinkėjams, ką partija ir tas kandidatas gali daryti kitaip, negu kiti.

J. Sabatauskas teigė, kad abejoja, jog G. Nausėda viešins socialdemokratų programą.

„Manau, kad partijai praradimai čia yra nemaži. Atvirkščiai – būtų dideli pliusai [jei keltų savo kandidatą]. Nesvarbu, laimės kandidatas, nelaimės, bet jis turi galimybę aiškinti žmonėms mūsų programinius siekius“, – dėstė parlamentaras.

Be to, jis vertino, kad G. Nausėdai išreikštas palaikymas prieš pirmąjį rinkimų turą yra per ankstyvas. Esą jei ir reikėtų jį remti, tai nebent prieš antrąjį turą.

Julius Sabatauskas

„Būtų prasmingiau prieš antrąjį turą, kai reikia žmonėms pasirinkti. Ypač tiems žmonėms, kurių kandidatas nepraeina į antrą turą. Nes, kaip žinome ir kaip sako politologai, balsavimas antrame ture dažniausiai yra ne „už“, o „prieš“, tai yra renkasi iš dviejų blogybių <...>. Vadinasi, tada mūsų parėmimas vienam iš kandidatų, šiuo atveju prezidentui G. Nausėdai ar kitam kandidatui, būtų prasmingas“, – kalbėjo J. Sabatauskas.

Dėjo viltis į Blinkevičiūtę

Anksčiau Delfi kalbinti LSDP skyrių pirmininkai teigė, kad V. Blinkevičiūtė būtinai turi dalyvauti prezidento rinkimuose, nes būtų stipri kandidatė ir, jų įsitikinimu, galėtų varžytis net dėl patekimo į antrąjį turą.

Savo ruožtu politologas Vytautas Dumbliauskas svarstė, kodėl V. Blinkevičiūtė nesiveržia kandidatuoti šalies vadovo rinkimuose. Jo įsitikinimu, partijos lyderei labai patinka darbas Europos Parlamente, kur esą mažiau atsakomybių.

„Matyt, Briusely labai ten faina – atsiprašau už jaunatvišką žargoną. Vis tiek ten yra kitoks darbas, mažiau atsakomybės galų gale. Prezidentu būti, pagalvokit, tave visą parą saugo mažiausiai 4–6 žmonės. Žmogus esi kaip kalėjime. Prezidentas yra kaip savotiškam kalėjime, jo niekur nepaleidžia, jis gi visur lydimas žmonių <...>. Gal ji nenori tokio gyvenimo, gali ji puikiai jaučiasi Europos Parlamente. Kiek žinau, ji yra komiteto pirmininko pavaduotoja, matyt, daro ten karjerą ir tos atsakomybės, į tą auksinį narvelį jos netraukia, ir aš ją pilnai suprantu. Čia žmogus turi labai norėti būti prezidentu“, – Delfi laidoje „Iš esmės“ komentavo politologas.

Socialdemokratai yra paskutinieji iš parlamentinių partijų paskelbę savo sprendimą dėl prezidento rinkimų.

Prezidento rinkimai Lietuvoje vyks gegužės 12 dieną.

Patvirtino kandidatus EP rinkimuose

Šeštadienį per partijos konferenciją socialdemokratai taip pat patvirtino Europos Parlamento (EP) rinkimų programą ir kandidatų EP rinkimuose sąrašą.

Kandidatai, išskyrus partijos pirmininkę V. Blinkevičiūtę, sąraše buvo reitinguojami, po reitingavimo pretendentų sąrašas toks:

1) Blinkevičiūtė Vilija (dabartinė EP narė)

2) Olekas Juozas (dabartinis EP narys)

3) Leiputė Orinta

4) Andriukaitis Vytenis Povilas

5) Budbergytė Rasa

6) Paluckas Gintautas

7) Dirginčienė Nijolė

8) Mitrofanovas Vitalijus

9) Popovienė Raminta

10) Vinokuras Tadas

11) Šakalienė Dovilė

12) Cesiulis Nerijus

13) Zailskienė Jūratė

14) Sabatauskas Julius

15) Aleknavičienė Vaida

16) Sysas Algirdas

17) Padegimaitė Simona

18) Prajara Tadas

19) Sabutis Eugenijus

20) Baranovas Ruslanas

21) Gudžinskas Liutauras

22) Grubliauskas Vytautas

EP rinkimai Lietuvoje vyks birželio 9 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)