Šeštadienio vakarą apie susidariusią situaciją jis komentavo savo feisbuko paskyroje.

„Perskaičiau, kad Krašto apsaugos ministerija yra persiuntusi STT informacijai mano vieną iš paklausimų KAM. Tiesa, toje žinutėje nėra aišku, ar KAM ją persiuntė dėl mano asmens, ar dėl galimos korupcijos arba veikimo prieš Ukrainą pačioje KAM pirkimo tarnyboje – problemomis, kurias aš keliu savo paklausimuose.

Pagrindinis klausimas, kurį noriu išsiaiškinti, ir ko dar iki šiol nepavyko, kodėl KAM neperka pagalbos Ukrainai per NATO pirkimo agentūrą. Nors kitos šalys perka karinę produkciją iš Lietuvos per NATO agentūrą tūkstančiais, ir tai vyksta žaibiškai.

Po mano paklausimų, prie manęs buvo priėjęs Krašto apsaugos ministras ir pasakė, kad aš buvau teisus, ir pirkimo procedūra toliau sėkmingai vilkinama ir ginčas persikelia į teismą“, – rašo politikas.

R. Lopata sako besiviliantis, kad ir Prezidentui tai rūpės. Jis teigia dėl konfidencialumo negalintis pasidalinti atsakymais į savo paklausimus, tačiau yra pasirengęs juos persiųsti prezidentui.

„Panašus puolimas per įvairius gandus ir per žmones artimus ministrui buvo organizuojamas, kai aš pasisakiau skeptiškai apie Leopard tankų pirkimą, netikėtai atsiradusį viešoje erdvėje, nors jokie sprendimai dar nebuvo priimti. Tada buvau kaltinimas, kad pasisakydamas už aktyvesnį Lenkijos dalyvavimą Lietuvos gynyboje, iš tiesų norių atvesti Lenkijos įsigytus korėjietiškus tankus.

Kažkas Krašto apsaugos ministerijoje Leopard tankų pirkimą vertino kaip gynybos objektą bet kokia kaina, net ir šmeižtu, be ne Lietuvą.

O šiandien bet kokia kaina siekia daryti pirkimus patys, bet ne per NATO pirkimo agentūrą, kad galėtų dalyvauti gamintojai perparduodantys kinietiškus produktus“, – rašo R. Lopata.

Jis priduria sveikinantis S. Skvernelio kreipimąsi į prokuratūrą dėl galimai daryto spaudimo ir skambučių kariuomenės vadui.

„Manau ir jam pačiam bus ką pasakyti šiuo klausimu“, – rašo jis.

Atsistatydinantis A. Anušauskas užsiminė apie galimą korupciją gynybos srityje

Penktadienį paaiškėjus, kad atsistatydina krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, pareigas paliekantis politikas mįslingai užsiminė apie galimas korupcines veiklas gynybos srityje.

„Man teko užtrenkti duris kompanijoms, kurios mėgino neteisėtų atlygių siūlymu papirkinėti krašto apsaugos darbuotojus. Bet jos rado atviras duris Seime, o KAM iškart gavo politikų pasiūlymus ir laiškus „daugiau kalbėtis“. Su kai kuriais, ypač grubaus kišimosi į viešuosius pirkimus atvejais, teko supažindinti ir STT, o kai kuriuos konkursus dėl užkeltų kainų tiesiog nutraukti“, – po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda sakė A. Anušauskas.

Savo ruožtu STT pranešė, kad šiuo metu ikiteisminių tyrimų, susijusių su Krašto apsaugos ministerija (KAM), nėra pradėjusi. Visgi, tarnyba patvirtino iš ministerijos sulaukusi informacijos apie Seimo narį, parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narį Raimundą Lopatą.

Žurnalistams šalies vadovas G. Nausėda patvirtino, kad informaciją, kurią išgirdo iš A. Anušausko, „yra labai rimta“ ir ketina ją aptarti su STT vadovu.

Savo ruožtu opozicinė Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašant pradėti ikiteisminį tyrimą ir ištirti situacijos aplinkybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)