LNK šaltinių teigimu, amerikiečių žvalgybos slapta į Lietuvą atgabenti įtariamieji terorizmu galėjo būti laikomi miškingoje vietovėje tarp Vilniaus ir Nemenčinės. Dabar tai VSD valdomas objektas, tačiau kelerius metus iki 2006-ųjų, LNK šaltinių teigimu, čia šeimininkavo vien amerikiečiai, kurie šiame pastatų komplekse galėjo kalinti ir įtariamus teroristus.

Miškuose prie Vilniaus įsikūrę užsieniečiai, neprasprūdo pro akis už kelių šimtų metrų gyvenantiems kaimynams.

- Ar nematėt prieš keletą metų, amerikiečiai anam centre nesilankė, nepastebėjot kokių užsieniečių čia?

- Kaip aš galiu nepastebėt? Be abejo, buvo. Ir išvis, kiek metų galvojam, kas per objektas neturim supratimo, – sako netoliese gyvenantis vyras.

Žmonės pasakoja, kad nuo pat statybų pradžios miške esantis kompleksas buvo itin saugomas, o jį statė anglakalbiai.

„Ant tiek saugumas buvo, lišno judesio ten nepadarysi nieko neįleisdavo.. Aš biški angliškai moku, biški apsidraugavom. Amerikonai buvo. Vien amerikonai statė, o lietuviukai žolę sėjo, dar ką nors“, – sako kaimynystėje gyvenantis vyras.

Liudininkai pasakoja, kad pastatas ne tik statytas laikantis absoliutaus slaptumo, bet ir taip, kad kuo mažiau matytų aplinkiniai. Esą pradėjus čia buvusių medinių arklidžių rekonstrukciją naujas pastatas buvo renčiamas jų viduje.

„Viską darė viduj ir kai padarė, lentas numėtė ir atsivėrė visas vaizdas, nuo to momento... Normalūs žmonės nugriautų ir tada pradėtų statyti. Taip buvo užslėpta čia nerealiai, nerealiai. Ir kiek žemės ji čia išvežė?!!“ – pasakojo vyras.

LNK šaltinių teigimu, iš pradžių slaptą centrą valdė vien amerikiečiai, vėliau jį perdavė Lietuvos valdžiai. Greičiausia šią ceremoniją matė netoliese grybavę vietos gyventojai.

„Čia dar prie Kirkilo. Mačiau Kirkilas buvo atvažiavęs“. – Ir Kirkilą matei? – „Jo, čia atidarymas buvo“, – pasakoja vyras.

Nežinančiam šį objektą rasti sunku. Slaptojo komplekso adresas lygiai toks pat kaip ir miestelio pašto skyriaus.

– Čia neviešėjo amerikiečiai?

- Nieko negaliu jums pasakyti, iš kur jūs čia? – sako prie namo kalbinamas saugumietis.

- Turim žinių, kad čia buvo daug amerikiečių, ir kad čia ta vieta, kur galimai buvo laikomi įtariamieji terorizmu.

- Susisieksim ir bus atsakyta jums į visus jus dominančius klausimus.

Apie Lietuvoje veikusį slaptą Amerikos žvalgybos tarnybos kalėjimą, pranešė Jungtinių Valstijų žiniasklaida, remdamasi buvusiais CŽV darbuotojais. Esą Lietuvos pareigūnai leido CŽV naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse, kuriame daugiau nei metus, iki 2005-ųjų, kalinti 8 įtariami „al Qaedos“ kovotojai. JAV televizija „ABC News“ atskleidė lėktuvų, esą gabenusių CŽV kalinius į Lietuvą, numerius, maršrutus ir datas, kada jie leidosi Vilniuje.