Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė ketvirtadienį pažymėjo, kad VSAT Migracijos valdybos pertvarka yra reikalinga, siekiant stiprinti sienos su Baltarusiją apsaugą, ten nukreipiant daugiau pasieniečių. Kartu ji teigė, kad migracijos procesų kontrolė dėl pertvarkos nenukentės.

„Mums šiandien pareigūnų reikia prie mūsų sienos – kad jie fiziškai saugotų valstybės sieną. Valstybės sienos apsaugos tarnybai buvo duotas pavedimas įsivertinti, peržiūrėti savo funkcijas, pažiūrėti, kokie sprendimai būtų galimi, kad galėtume tą padaryti vidinių resursų pagrindu. Ir šiuo atveju noriu pažymėti, kad migracijos funkcija tikrai nenukentės, tiesiog ji bus vietose, atskiruose padaliniuose, pereinanti iš tos centrinės administracijos, kas iš esmės nekeičia situacijos“, – viešėdama pasienyje su Baltarusija žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Jai antrino VSAT vadas R. Liubajevas. Pasieniečių vadovo teigimu, neteisėtos migracijos krizė parodė, kad būtina stiprinti pačios valstybės sienos apsaugą, o tam, kaip sakė R. Liubajevas, reikia ir daugiau žmogiškųjų resursų. Dėl to, anot jo, nutarta pertvarkyti VSAT Migracijos valdybą.

„Sprendimas dėl nepavadinčiau net reorganizacijos, o dėl persitvarkymo yra nukreiptas į tai, kad mes galėtume sutaupyti ir išlaisvintus etatus perkelti prie sienos su Baltarusija ir ten užtikrinti sienos apsaugą efektyviau“, – dėstė R. Liubajevas.

VSAT vadas pažymėjo, kad Migracijos valdybos reorganizaciją lėmė ir tam tikrų šio padalinio funkcijų – neteisėtai į šalį atvykusių asmenų identifikacija, jų deportavimas – dubliavimasis su kitais VSAT padaliniais.

„Šiaip tą funkciją vykdo mūsų Užsieniečių registracijos centras. Dėl to mes įvertinome, kad nebūtų funkcijų dubliavimo tarp mūsų visų padalinių. Šiaip centrinė įstaiga (Migracijos valdyba – ELTA) lieka, bet lieka tik užsieniečių kontrolės skyrius ir jis koordinuos regioninių padalinių migracijos skyrius, nes visas kitas funkcijas – tyrimus, asmenų grąžinimą – vykdo mūsų Užsieniečių registracijos centras“, – Eltai aiškino R. Liubajevas.

Jis, kalbėdamas apie Migracijos valdybos pareigūnų likimą po reorganizacijos, tvirtino, kad jiems bus pasiūlyta arba dirbti analogišką darbą kituose migracijos skyriuose, arba dirbti pasienyje su Baltarusija.

„Mes vis dėlto manome, kad stiprinti reikia būtent regionus, o ne centrinę valdymo struktūrą. Dėl to daugiau pareigūnų bus nukreipta į migracijos skyrius rinktinėse, o visos tos pozicijos, kurios galimai liks iš tų migracijos valdybos pareigūnų, kurie to norės, galės ir fiziškai persikelti prie sienos su Baltarusija, tačiau visiems bus pasiūlytos pozicijos pagal jų darbo patirtį, darbo patirtį arba centrinėje įstaigoje, arba rinktinėse“, – komentavo R. Liubajevas.

ELTA primena, kad VSAT svarstoma pertvarkyti vieną iš tarnybos padalinių – Migracijos valdybą. Tvertinus poreikį stiprinti Europos Sąjungos išorės sienos saugumą, dalį Migracijos valdybos darbuotojų svarstoma perkelti į VSAT padalinius prie sienos su Baltarusija.

VSAT Migracijos valdyboje dirba 26 žmonės.

VSAT Migracijos valdyba rūpinasi neteisėtai į šalį patekusių asmenų identifikavimu, jų suradimu ir deportavimu iš Lietuvos teritorijos.