Teisinių procedūrų dėl dvišalio karinio dalinio LITPOLBAT uždarymo atlikimas formaliai panaikins praktiškai nebefunkcionuojantį karinį vienetą.

Siekiant sustiprinti Lietuvos karinį bendradarbiavimą su Lenkija, kuri 1999 metais tapo NATO nare, bei padėti Lietuvos kariuomenei pasirengti narystei Aljanse, 1997 m. birželio 25 d. Trakuose buvo pasirašyta Lietuvos ir Lenkijos tarpvyriausybinė sutartis dėl bendro karinio dalinio sudarymo tarptautiniam saugumui ir taikai palaikyti ir atkurti.

Šios sutarties pagrindu buvo įkurtas bendras Lietuvos ir Lenkijos batalionas LITPOLBAT.

Lietuvai tapus NATO ir Europos Sąjungos nare, batalionas įvykdė jam keltus tikslus ir de facto nutraukė veiklą. Abiem valstybėms tapus sąjungininkėmis, dvišalis karinis bendradarbiavimas peraugo į kitą lygmenį: šiuo metu Lietuva ir Lenkija rengiasi dalyvauti bendroje ES kovinėje grupėje, planuoja kitus galimus daugiašalius projektus, kurie leistų aktyviau derinti gynybos politiką ir siekti veiksmingų rezultatų bendruose kariniuose mokymuose, pratybose ir operacijose.

Be to, šių metų vasarą su Lenkija ir Ukraina pradėtos konsultacijos dėl galimo naujo bendro trišalio – Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos – bataliono, kuris būtų skirtas dalyvavimui tarptautinėse operacijose, kūrimo.