„Kad tai blogis, tai visi sutaria. Bet kaip ji nugalėti, tai čia ir prasideda niuansai“, – LNK sakė L. Linkevičius.

„Kai kas galbūt įsivaizduoja, kad pernelyg spausti nereikėtų, kai kas gal tikrai nuoširdžiai galvoja, jog gali būti provokacijų. Tas tikrai atsiliepia labai skausminga“, – teigė jis.

Buvęs užsienio reikalų ministras L. Linkevičius teigė, jog ne tik tankų „Leopard“ nedavimas Ukrainai gali turėti ir kitų neigiamų aspektų.

„Žinome, kad JAV Kongrese yra aštrios diskusijos su tuo radikaliuoju respublikonų flangu, kurie kaltina, kad JAV daro per daug, o Europa – per mažai. Tai čia dar vienas argumentas jiems į rankas – kad vokiečiai laukia amerikiečių, kad kažką padarytų. Bet tai Europos kontinente vyksta karas, tai čia dar vienas argumentas jiems.

O kitas veiksnys – rusų. Jau buvo nutilusi ta retorika, tie visi branduoliniai gąsdinimai, bet kai pajuto, kad atsirado šiokia tokia terpė abejonėms, trypčiojimui, krūpčiojimui, iš karto vėl atgijo visa ši gąsdinimo kampanija. Kodėl negąsdinti, jei bijo? Man atrodo tai logiška“, – LNK pabrėžė buvęs užsienio reikalų ministras L. Linkevičius.

Linas Linkevičius

Paklaustas, kaip vertina Vokietijos pateiktą poziciją, L. Linkevičius teigė, jog šios šalies politikai neturi vienodo požiūrio.

„Žinome, kad žaliųjų pozicija yra gana principinga, o tai yra koalicijos partneriai. Nors vedanti jėga yra socialdemokratai, pats kancleris O. Scholzas diktuoja visą toną, bet tai nėra vienodas požiūris. Tai matome net iš viešų komentarų, kad pas juos nėra tradicijos viešai diskutuoti, kaip kad pas mus.

Bet vis tiek tai išlenda į viršų. (…) Bet matome, kad rezultato kol kas nėra. O viena iš tų priežasčių – istorinis kontekstas, kurio jie taip niekada ir neatsikrato – jie įsivaizduoja tai kaip kažkokią skolą, ar kaltę prieš Rusiją. (…) Ir kad vokiškas ginklas, nukreiptas prieš Rusiją yra kažkas siaubingo, kadangi daugeliui tai psichologiškai nepakeliama. Bet nekalbu apie visus“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

L. Linkevičius dar pridūrė, jog kai kurios ginkluotės tiekimą stabdančios šalys bijo padarinių po veiksmų – galimų provokacijų.

„Bet jie savo nedarymu provokuoja kontr–reakciją. Stygų derinimui nėra laiko. Kadangi rusai ruošiasi naujai mobilizacijos kampanijai, daugelis žvalgybų apie tai kalba, pauzė tikrai nebus išnaudota veltui“, – kalbėjo jis.

Karas Ukrainoje

Buvęs užsienio reikalų ministras L. Linkevičius teigė, jog itin reikia Vokietijos leidimo jų gamybos tankus perduoti Ukrainai.

„Nes dabar net to leidimo nėra ir nėra labai aišku. Tai tikiuosi, kad bent po Ramšteino tas leidimas bus. Tikiuosi, kad pirmas etapas bus bent leidimas, o tada vokiečiai irgi nuspręs tai daryti. (…) Apmaudu, kad laikas eina, o kol laikas eina yra žudomi žmonės“, – LNK kalbėjo L. Linkevičius.

Jis teigė, jog Ramšteino susitikimo rezultatai gali apspręsti karo eigą.

„Mes dabar jau atėjome į tą etapą, kai reikia kažkaip veikti. (…) Europiečiai turi daryti tai, ką daro mažosios šalys. Taip kad Ramšteino rezultatai tikrai gali apspręsti karo eigą, o gal net ir baigtį. Ir gali tai padaryti dvejopai – konfliktas įklimps ir bus nepateisinamai pratęstas. Arba galima matyti krantą šioje situacijoje“, – įžvalgomis LNK eteryje dalijosi L. Linkevičius.

Visą LNK pokalbį su L. Linkevičiumi žiūrėkite čia: