Panevėžio rajone kai kurie vairuotojai vakar negalėjo pasiekti namų be techninės pagalbos, o šiandien net bijojo važiuoti į darbus. Dėl prastai prižiūrimų kelių kenčia seniūnai, o rajono kelių prižiūrėtojai pretenzijas atmeta.

Panevėžio rajono gyventoja Margarita trečiadienį į darbą nebevažiavo, nes bijo. Nors jos visureigis geras ir vairuoja jau seniai.

„Tikrai yra didelė rizika ir galbūt nebereikėtų laukti, kol užsidegs žvakutė, ar bus pastatytas krepšelis su gėlėmis“, – LNK sakė moteris.

Per lijundrą pakeliui namo moteris čiuožinėjo iki nakties.

„Dvi valandas teko kankintis, nešė mašiną į skardį, pagalba irgi sunkiai susidorojo su ta užduotimi“, – tikino moteris.

Kelias Šeškų kaimo link – intensyvus. Čia beveik užmiestis ir gyventojai važinėja į mokyklas, darbus.

„Va čia ant posūkio mano automobilį pradėjo nešti ant priešpriešinio eismo srauto. Tik lėtas greitis, geros padangos ir automobilis sustojo viduryje važiuojamosios dalies“, – kalbėjo kitas vyras.

„Ir vaikai vežami, mokyklos autobusas slidinėja atvažiuodamas, važiuoja gal ant 10 km/h, bijo prasilenkti su bet kuo“, – LNK kalbėjo Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas.

Plikledis Vilniaus gatvėse

Kitas LNK pašnekovas užsiminė, jog minėtame kelyje ne viena mašina yra nulėkusi nuo kelio.

Pasak vos nelaimės išvengusios moters, kelias prastai valomos jau ne pirmą žiemos sezoną, vairuotojų surinkta statistika – šiurpi.

„Vienais metais specialiai skaičiavau mašinas – tai nuo kelio buvo nulėkusios 38 transporto priemonės“, – sakė moteris.

Šį ir kitus vietinės reikšmės rajono kelius prižiūri konkursą laimėjusi Panevėžio melioracija. Seniūnas sako, kad dėl prognozuotos plikšalos perspėjo iš anksto.

„Kreipiausi į rangovą, kad reikės jau 20 dienos rytui barstytuvo anksti rytą, kad žmonės nuvažiuotų į darbą. Ir po pietų pasipylė skambučiai, jog yra slidu“, – kalbėjo seniūnas.

Vairuotojai, aišku, bendrovės direktoriui anksti rytą ir naktį neskambins, todėl žadina seniūną, jis ir derasi su už kelio valyvą atsakingais darbuotojais.

„Buvo pasakyta, kad jie turi daug darbų, kodėl Paįstro seniūnija tokia svarbi“, – teigė seniūnas.

Kadangi su kelių prižiūrėtojais susikalbėti neišeina, seniūnas nusprendė direktoriaus telefono numerį pradėti dalyti pasipiktinusiems žmonėms, bet iš to vėl nebuvo nieko gero.

„Tiesiog įmonės direktorius numetė telefono ragelį“, – sakė viena Panevėžio rajono gyventoja.

Bet LNK žinioms direktoriui paskambinti pavyko.

„Visur yra sudėtingos sąlygos, Paįstrio seniūnijos keliai yra valomi ir barstomi“, – kalbėjo jis.

Ligoninės pilnos sužalotų

O šalies ligoninėse dėl slidžių gatvių jau kelintą dieną pilna traumuotų žmonių. Lazdynų ligoninės Vilniuje atstovas trečiadienį LNK sakė, kad nuo pat ryto į gydymo įstaigą atvyko daug žmonių.

„Kai kurie kreipėsi dar dėl antradienio traumų, arba įvykusių jau trečiadienį“, – sakė ligoninės skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas.

Skyriai jau perpildyti, didžioji pacientų dalis – vyresnio amžiaus.

„Yra tikrai didelė bėda ir su vietų kiekiu, su operacinių užimtumu“, – sakė jis.

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė įspėja, kad situacijai nepasikeitus, teks stabdyti planines operacijas.

„Jeigu būklė keliuose ir atvejų skaičius nesikeis, toliau augs, arba išliks toks pat intensyvus, kaip dabar, tai tada turėsime riboti neskubias planines operacijas, visą dėmesį skirti būtent ekstrinėms operacijoms“, – sakė jis.

Planines operacijas tikimasi atidėti kelioms savaitėms. Dėl didelės apkrovos stringa ir elektroninė pacientų registravimo sistema.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: