G. Kirkilas teigė, jog ne kartą buvo susitikęs su buvusiu Italijos premjeru S. Berlusconi. Vienas iš jų buvo netikėtas, pasakojo pašnekovas.

„Ir būdamas premjeru, net ir nebūdamas – anksčiau. Buvau susitikęs tada, kai buvau prezidento Valdo Adamkaus atstovu deryboms dėl Kaliningrado. Tuo metu derybos buvo trišalės: Lietuva, ES ir Rusija. Ir tada buvo nutarta informuoti vadinamąsias pietų flango valstybes: Portugaliją, Ispaniją, Prancūziją, Italiją, Graikiją. Ir aš visur važiavau su žemėlapiu, rodžiau, kur tai yra, kas čia per tranzitas, dėl ko reikia derėtis.

Ir visose šalyse mane priimdavo parlamentuose, taip pat užsienio reikalų ministerijose. Bet tik vienoje Italijoje mane iš karto priėmė pats S. Berlusconi. Ir tada aš atsimenu, kad pasitiko mane ambasada prie pat lėktuvo trapo ir sakė – reikia greitai persirengti, sėsti į mašiną ir važiuoti pas S. Berlusconi. Nes jis nusprendė priimti ir pats pasišnekėti“, – atsiminimais dalijosi buvęs premjeras G. Kirkilas.

LNK vidurdienio žinių pašnekovas tikino, jog jį S. Berlusconi susitikime pasivedė į šoną ir paklausė, kaip vyksta derybos.

„Jis tada pasakė, kad būtų labai svarbu susitarti su Rusija. Aš sutikau, kad svarbu susitarti. Jis iš karto paklausė – o ko jūs norite, kokias sąlygas keliate tam susitarimui. Aš jam pasakiau, kad viena iš svarbiausių sąlygų yra ta, kad Lietuva norėtų prisijungti prie pirmos Šengeno plėtros bangos. Jis pasakė gerai – jeigu jūs sutarėte, gausite ir šį pažadą.

Ir iš tikrųjų – S. Berlusconi pačiame artimiausiame vadovų tarybos susitikime, kiek aš žinau, iš karto pasiūlė, jog tai būtų įrašyta į protokolus sutarties, kuriuos Lietuva pasirašė“, – teigė G. Kirkilas.

Jis teigė, jog tada S. Berlusconi pripažino, kad Vladimiras Putinas yra jo draugas, todėl jis nori susitarimo dėl Kaliningrado.

Silvio Berlusconi

Tačiau S. Berlusconi nusipelnęs Lietuvai ne tik dėl šios istorijos.

„Atsimenu, kad 2003 metais buvau Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, vyko Prahos summitas, kur mus pakvietė į NATO. Beje, tai Italija irgi aktyviai rėmė plėtrą šitą.

Ir tada buvau V. Adamkaus delegacijoje ir Prahoje per patį summitą prie manęs priėjo S. Berlusconi ir sakė – matai, aš žodį išlaikiau – jūs gavote pažadą, kad įstosite į Šengeną“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo buvęs premjeras G. Kirkilas.

Anot jo, jam jau būnant premjeru, oficialaus vizito į Italiją metu, S. Berlusconi išsprendė ilgai užstrigusį klausimą dėl Lietuvos ambasados Italijoje.

„Per tą vizitą, per pietus jis pasakė – siūlau jums tris vietas Romoje labai geras. Tegul jūsų diplomatai apžiūri ir išsirenka. <...> Jis labai greitai spręsdavo klausimus, kaip verslininkas“, – sakė G. Kirkilas.

LNK vidurdienio žinių pašnekovas G. Kirkilas teigė, jog S. Berlusconi buvo labai atviras, tiesmukas, tvirtai besilaikęs savo žodžio.

Gediminas Kirkilas

„Jis pasižymėjo labai savotišku intelektu ir labai gera atmintimi“, – LNK žinioms sakė G. Kirkilas.

Jis dar pridūrė, jog miręs S. Berlusconi nebuvo „pažadukas“.

Italijoje trečiadienį – gedulo diena – būtent rytoj 86–erių milijardieriui rengiamos valstybinės laidotuvės Milano katedroje. Šiandien žmonės renkasi prie S. Berlusconi vilos Milane, kad paliktų užuojautą arba žinutę politikui, kuris buvo šios didelės ir turtingos šalies premjeru keturis kartus ir dabar, nepaisant teismų ir sekso skandalų, buvo grįžęs į valdžią.

Užuojautą reiškė Putinas

Pirmadienį Rusijos prezidentas V. Putinas pareiškė, kad S. Berlusconi mirtis yra „nepataisoma netektis“, ir gyrė buvusį Italijos premjerą kaip „tikrą draugą“.

„Man Silvio buvo brangus žmogus ir tikras draugas“, – sakoma Kremliaus paskelbtoje V. Putino telegramoje Italijos prezidentui.

„Jo mirtis yra nepataisoma netektis ir didelis liūdesys“, – sakė V. Putinas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su G. Kirkilu žiūrėkite čia: