„Procesai vyksta.

Uždarius pasienio punktus, šalia atsiranda ir pirmosios fortifikacijos. Jūsų dėmesiui – uždarytas Šumsko pasienio punktas.

Fortifikacijų ir kontrmobilumo priemonių įrengimo idėją iškėlėme dar praeitais metais. Bet džiugu, jog idėjos realizuojasi – Lietuvoje turėsime 19 parkų, kuriose bus laikomos kontrmobilumo, fortifikacijos priemonės, ir, esant poreikiui, šios inžinerinės struktūros bus skirtos priešo stabdymui. Tai bus padaryta per metus, o pirmasis parkas bus įrengtas dar šį rudenį.

Šalia to atliekama gamtinių kliūčių analizė, įvertinamas Lietuvos reljefas, kad būtų pasiektas didžiausias taikomų priemonių efektyvumas.

Pozityviai nuteikia tai, jog visi sutariame – turime veikti dabar. Tai yra, privalome įsigyti priemones, jas paskirstyti ir integruoti į gynybos planus anksčiau, nei priešas bandys kirsti mūsų Valstybės sieną. Esu įsitikinęs, kad sparčiai judėsime į priekį, o Lietuva tik dar kartą įrodys, kad yra atsakinga ir patikima sąjungininkė, kuri ne tik siekia kitų indėlio stiprinant nacionalinį saugumą, bet ir pati nuosekliai ir aktyviai juo rūpinasi“, – feisbuke dėstė L. Kasčiūnas.

Penktadienį vidurnaktį laikinai uždarytas ne tik Šumsko, bet ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktas su Baltarusija.

To imtasi siekiant tinkamai reaguoti į geopolitinės situacijos ir grėsmių nacionaliniam saugumui pokyčius bei užkardyti prekių kontrabandą.

Nutraukus vykimą per minėtus pasienio punktus, pasienio kontrolę atliekantys pareigūnai perkeliami į kitus, o transporto srautai nukreipiami į baigiamą rekonstruoti Medininkų pasienio punktą. Medininkų punkte naudojama rentgeno kontrolės sistema, kurios Šumsko ir Tverečiaus punktuose nėra.

Per Šumsko pasienio kontrolės punktą vyko tik lengvasis transportas, per Tverečiaus – lengvasis transportas ir tuščios krovininės transporto priemonės.

Lenkijos pasienyje su Baltarusija veikia vienas pasienio kontrolės punktas, Latvijos pasienyje – du, o Lietuvos pasienyje nuo šiol – keturi.

Penktadienį ryte vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad nuo vidurnakčio pasienyje su Baltarusija uždarius kelis pasienio kontrolės punktus jokių incidentų nefiksuota.

„Kažkokių indikacijų neturime, kad vyktų kažkokie incidentai. Viskas vyksta sklandžiai ir tikimės, kad taip ir bus“, – penktadienį lankydamasi Klaipėdos rajone žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)