„Mes gyvename 10 metų Jungtinėje Karalystėje ir turim nuolatinio gyventojo statusą, ir mano vaikai turi, eina į mokyklą, ir vakar jo iš oro uosto neišleido išskristi. Aš žinojau visada, kad reikia įgaliojimo, bet Migracijos tarnyba pastoviai transliuoja žinią, kad vaikams, gyvenantiems užsienyje, kurie turi nuolatinę gyvenamą vietą užsienyje, nebereikia jokio tėvų sutikimo, įgaliojimo norint išskristi iš Lietuvos. Tikėjau tuo, ką jie sako, ir pasirodo, kad ne. Būčiau taip niekada nepasielgusi, jei ne jų skleidžiama informacija.

Labai keista situacija dėl to, kad mano gyvenamą vietą rodo Anglijoje, o vaikų kažkodėl Lietuvoje. Aš gi negaliu žinoti, ką rodo pas juos sistemoje Migracijos tarnybos ar muitinės – aš nežinau kieno ten pasų kontrolė“, – „LNK Žinioms“ antradienį pasakojo mama.

„Sūnus skrido savaitgaliui pas tėvą ir negali parskristi atgal, – pažymėjo ji. – Jis skrido pirmą kartą. Dar esu girdėjus, kad jeigu kažkuris iš tėvų yra oro uoste ir patvirtina, kad leidžia vaikui išvykti į užsienį, tai irgi galima išvykti be notariškai patvirtinto tėvo įgaliojimo. Tai tėvas buvo oro uoste ir net atnešė teismo sprendimą po skyrybų, kurios įvyko prieš 10 metų, kad vaikų gyvenamoji vieta yra su manimi nustatyta, nepaisant to, vis tiek jo neišleido.“

B. Jakučionytė svarstė, kad visa tai – nesusipratimas ir painiava, ar pasų kontrolės darbuotojai paprasčiausiai buvo „per daug uolūs“.

„Man labai keista, nes aš rugpjūčio mėnesį važiavau su kitu vaiku, draugės vaiku, skraidinau jį į Angliją ir vien dėl to, kad mūsų skrydis buvo per Kopenhagą, niekas jokio įgaliojimo neprašė.

Turės nuostolių

Tai, jeigu norit „vogti vaikus“, skriskit per bet kokią Europos šalį ir išvešit į Angliją. Žodžiu, marazmas“, – stebėjosi B. Jakučionytė.

Visgi, pašnekovė reiškė viltį, kad situacija išsispręs tėvui parengus įgaliojimą:

„Tikiuosi, viskas bus gerai, nes yra notariškai patvirtintas įgaliojimas, tėvo sutikimas, kad išleidžia vaiką išskristi į užsienį.“

Visgi, sūnus, pasak B. Jakučionytės, praleis dviejų dienų pamokas mokykloje.

„Gali būti, kad mes dėl to turėsime problemų, reikės mokėti baudą, kad jo nėra, nes neturi net pateisinamos priežasties“, – kalbėjo mama.

Dėl nesusipratimo, anot jos, šeima jau patyrė išlaidų: teko pirkti naują skrydžio bilietą, parengti dokumentą su notaro įgaliojimu.

„Nėra čia taip blogai, bet labai daug nervų. Keistas nesusipratimas“, – sakė B. Jakučionytė ir teigė norinti įspėti kitus gyventojus.

Visą „LNK Žinių“ pokalbį su B. Jakučionyte galite rasti čia: