Pirmadienį Raseinių rajono Girkalnio pagrindinės mokyklos feisbuko paskyroje pasirodė įrašas, kuriame reiškiamas džiugesys vienos mokyklos mokinės pasiekimais Baltarusijoje organizuotame konkurse. Teigiama, kad konkurso darbus vertino profesionali komisija iš Baltarusijos, Rumunijos, Rusijos ir kitų šalių.

„Šiemet vyko XVIII tarptautinis tapybos ir grafikos konkursas „Mano gimtinėje“. Šiame konkurse dalyvavo ir mūsų mokyklos jaunieji kūrėjai.

Konkurso darbus vertino profesionali žiuri – menininkai ir mokytojai iš Baltarusijos, Rumunijos, Rusijos ir kitų šalių, turinčių didelę patirtį dirbant su vaikais. Tarptautinė žiuri komisija peržiūrėjo 6057 darbus, gautus iš 16 šalių: Baltarusijos, Bulgarijos, Kinijos, Vengrijos, Vokietijos, Kazachstano, Kirgizijos, Lietuvos, Makedonijos, Moldovos, Lenkijos, Rusijos, Rumunijos, Serbijos, Slovėnijos, Turkijos.

Šiais metais laureatų diplomai įteikti 593 konkurso dalyviams. Vienas laureato diplomas pasiekė ir mūsų mokyklą. Tarptautinio konkurso laureate tapo Inesa Pranskutė. Sveikiname laimėjus konkurse!“ – rašoma mokyklos paskyroje.

Bautronis: apmaudu

A. Bautronis sukritikavo mokyklos sprendimą dalyvauti tokiame konkurse, reiškė nuostabą, kad rajono mokykla didžiuojasi diplomu, gautu iš Minsko.

„Jei anksčiau girdėti siūlymai nemaišyti meno ir politikos galėjo būti pateisinami, šiandieniniame karo kontekste kūryba nebėra ir negali būti neutrali zona. Apmaudu, kad pilietinė atsakomybė vis dar ne visiems suprantama.

Štai, Raseinių r. Girkalnio pagrindinė mokykla didžiuojasi dalyvaudama Baltarusijoje organizuotame piešinių konkurse. Išskiria ir labai profesionalią komisiją iš Rusijos, Baltarusijos, Kinijos ir kt. Kyla vienintelis klausimas, ar tokių konkursų propagavimas atstovauja tas vertybes, kurias norėtume įskiepyti rajono vaikams?

Ar rajono vadovams čia taip pat viskas gerai? Ar neamorali šiandien atrodo partnerystė ir parama Volodymyro ir Žmerynkos miestams? Tol kol miesto partneriai visomis išgalėmis kovoja prieš brutalią rusijos agresiją, mūsų rajono mokyklos didžiuojasi diplomais iš Minsko...“ – feisbuke dėstė A. Bautronis.

Direktorius: reikia būti atidesniems

Delfi kalbintas Girkalnio pagrindinės mokyklos vadovas V. Bulotas teigė, kad sprendimas dalyvauti konkurse Baltarusijoje buvo ne mokyklos, o mokytojos.

„Mokytojai pas mus laisvi rinktis tokius konkursus, apskritai dalyvauti konkursuose. Patys mokytojai žiūri pagal sritis. Tai, kaip mokytoja paaiškino, tarptautinis konkursas, dalyvavo ir kitos Europos šalys“, – komentavo V. Bulotas.

Jis sutiko, kad sprendimas dalyvauti konkurse Baltarusijoje nebuvo geras ir esą svarbu, kad ateityje tai nepasikartotų.

„Aš pritariu, kad reikia būti atidesniems. Kalbėjau dabar su mokytoja, rekomendacijos yra tokios duotos, kad reikia būti atidesniems, kur jau tos dvi šalys dalyvauja, ir nesvarbu, ar tai tarptautiniai, ar netarptautiniai konkursai. Reikia vengti. Čia yra valstybinė mūsų pozicija ir aš tą pasakiau“, – tikino V. Bulotas.

„Kita vertus, mes džiaugiamės, kad turime gabius vaikus, vaikai dėl to nekalti, jeigu sudalyvavo tam konkurse ir džiaugiasi pasiekimais. Čia toks dvipusis dalykas“, – pridūrė jis.

Direktorius teigė, kad į Baltarusiją vaikų piešiniai buvo siunčiami, patys vaikai į konkursą nevyko.

Reaguodamas bendrai į A. Bautronio komentarą, direktorius pažymėjo, kad jie kadaise vienas kitam oponavo savivaldybės taryboje. Taigi, esą A. Bautronis ir dabar nepraleido progos pakritikuoti.

„Žmogus labai aktyvus, save labai bando deklaruoti kaip, turbūt, didžiausią patriotą mūsų Raseinių krašte. Tai sakau ironiškai, nes ne jis vienas toks. Jis nepraleis progos dar sau vertės pakelti toje srityje, nes labai, matyt, stengiasi ir į Seimą pakliūti, ir taip toliau. Mes esame buvę oponentai savivaldybės taryboje, tai, kad jis nepraleido progos, čia manęs nestebina“, – teigė V. Bulotas.

Meras: tokiuose renginiuose neturime dalyvauti

Delfi kalbintas Raseinių rajono savivaldybės meras, „valstietis“ Arvydas Nekrošius irgi sutiko, kad konkursuose Baltarusijoje ar Rusijoje dalyvauti nereikėtų.

Arvydas Nekrošius

„Į šalis važiuoti ir bendrai kažkur dalyvauti susijusiuose renginiuose su šalimi, kuri kovoja prieš Ukrainą, nėra teisinga. Tokie sprendimai neturėtų būti nepriklausomai, ar tai kultūros renginiai, ar kažkokie piešinių konkursai. Manau, tiek savivaldybė, tiek savivaldybės pavaldžios institucijos tokiuose renginiuose neturi dalyvauti“, – vertino meras.

Rusijai, palaikomai Baltarusijos, pradėjus karą Ukrainoje, Lietuvoje stengiamasi atsiriboti nuo šių šalių kultūros, ji boikotuojama. Lietuvoje atšaukiami kai kurių Rusiją ar karą Ukrainoje palaikančių atlikėjų koncertai, spektaklių rodymai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)