Lenkijos Nacionalinio švietimo ministerijos puslapyje skelbiama, kad užsienio reikalų ministro medalis J. Kvetkovskiui skirtas „už ypatingus nuopelnus lenkiško švietimo Lietuvoje labui“. Pats lenkų mokytojų draugijos vadovas, aktyviai stojęs prieš Švietimo įstatymo nuostatas, teigia buvęs apdovanotas ne už tai, o už Lenkijos pozicijų stiprinimą tarptautinėje arenoje.

Medalį „Bene Merito“ J. Kvetkovskiui įteikė Lenkijos diplomatinio korpuso atstovas, atvykęs į paskutinį Lietuvos-Lenkijos ekspertų grupės pasitarimą dėl švietimo klausimų. Šis susitikimas baigėsi ne kompromisu, o aštriais Lenkijos pusės pareiškimais.

Pats J. Kvetkovskis DELFI teigė nelaukęs tokio Lenkijos įvertinimo.

„Nesitikėjau. Jis buvo skirtas truputį anksčiau, dabar tik įteikė“, - sakė lenkų mokytojų draugijos vadovas.

Jis taip pat tikino medalį gavęs ne už nuopelnus švietimui, o už darbus Lenkijos diplomatiniame fronte.

„Turbūt ne. Čia Užsienio reikalų ministerija, o ne Švietimo ministerija. Kaip parašyta, už Lenkijos pozicijų stiprinimą tarptautinėje arenoje“, - apdovanojimo pobūdį aiškino J. Kvetkovskis.

Su ekspertų darbo grupe, kuri taip ir nepasiekė Lenkijos pusei priimtino susitarimo, jis apdovanojimo nesieja. „Čia vienas su kitu neturi absoliučiai jokio ryšio“, - reziumavo pašnekovas.

V. Bacys: apdovanojimui pasirinktas laikas nebuvo korektiškas

Švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys DELFI teigė manąs, esą Lenkija pasielgė ne itin korektiškai, būtent tokiu laiku apdovanodama vieną aršiausių Švietimo įstatymo oponentų.

„Manau, kad galima parinkti ir tinkamesnį laiką tokiam apdovanojimui įteikti, - kalbėjo V. Bacys. - Tinkamesnis laikas būtų etiškai gražiau atrodęs, negu tame kontekste, kada vyksta diskusija, susitikimas ekspertų grupės. Kada reikia konsoliduoti, telkti švietimiečius, tai sukelia tam tikrą bereikalingą sumaištį, emocijas ir visa kita.“