Nuo 11 val. diktantas bus skaitomas per LRT radiją, diktanto bus galima klausytis ir DELFI portale. Jis bus rašomas visose Lietuvos savivaldybėse ir Lietuvos ambasadose užsienyje. Pirmą kartą diktantą bus galima rašyti ir Vilniaus knygų mugėje.

„Kiekvieno lietuvio pareiga – rūpintis savo kalba, nes ji – svarbiausia, ką turime. Globalėjančiame pasaulyje privalome išsaugoti savo tapatybę. Kol rašome ir kalbame lietuviškai, tol būsime lietuviai. Mylėkime savo gimtąją kalbą“, – sako diktanto globėja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Reikia tik rašiklio

„Šiandien dar neturime tikslaus dalyvių skaičiaus, bet žinome, kad diktantą užsiregistravo rašyti šimtai žmonių visose Lietuvos savivaldybėse. Diktantas taip pat bus rašomas Lietuvos atstovybėse užsienyje. Ypač aktyviai registruojamasi Briuselyje ir Paryžiuje. Tad tradiciškai išrinksime ir raštingiausią užsienio lietuvį“, – teigia Nacionalinį diktantą organizuojančio savaitraščio „Atgimimas“ redaktorė Vytautė Šmaižytė.

Daugelyje miestų ir rajonų diktantas bus rašomas savivaldybių patalpose, kai kur – bibliotekose ir mokyklose. „Mane labai džiugina faktas, kad tokioje mažoje Pagėgių savivaldybėje rašyti diktantą užsiregistravo 60 žmonių“, – kalbėjo V. Šmaižytė. Ji pasidžiaugė, kad diktantas bus rašomas net Lietuvos ambasadoje Tokijuje.

V. Šmaižytė DELFI atskleidė, kad diktantą skaitys LRT televizijos „Panoramos“ vedėjas, filmų garsintojas M. Žiedas. „M. Žiedas turi puikią tartį, tikiuosi, kad visiems diktantas bus aiškus“, – sako pašnekovė.

V. Šmaižytė nerimauja, kad ne visi norintieji gali sutilpti rašyti diktantą Knygų mugėje. Jos žiniomis, mugėje itin daug diktanto entuziastų. Diktanto transliacija truks apie pusvalandį. Su savimi reikia turėti tik rašiklį – popieriumi pasirūpins organizatoriai.

Šeštadienį rengiamas pirmasis Nacionalinio diktanto etapas. Finalas bus rengiamas Vilniuje. Jo data bus paskelbta vėliau. Finalo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.

Nacionalinį diktantą „Atgimimas“ organizuoja kartu su ilgamečiais projekto partneriais – naujienų portalu DELFI, LRT, Užsienio reikalų ministerija, AB Lietuvos paštu ir Valstybine lietuvių kalbos komisija. Konkursą globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Diktanto tekstą bus galima rasti vasario 26 dieną portale DELFI, svetainėse www.vlkk.lt, www.atgimimas.lt ir www.diktantas.lt.
Kaip ir anksčiau, konkurse negalės dalyvauti lituanistai. Moksleiviai varžysis atskiroje konkurso grupėje.

Pirmą kartą projekto istorijoje diktantą bus galima rašyti namuose ir tekstą organizatoriams išsiųsti paštu. Tiesa, rašiusieji savarankiškai negalės konkuruoti dėl raštingiausiojo titulo.

Projekto organizatoriai paštu atsiųstus diktantus įsipareigoja patikrinti, ištaisyti ir grąžinti autoriams.

Išsiųsti diktantą paštu reikia iki vasario 25 d. (imtinai) adresu:
Nacionalinio diktanto konkursui
AB Lietuvos paštas
J. Jasinskio g. 16
03500 Vilnius