Jis teigė, jog nors žaibai žiemą nėra retas reiškinys, tačiau jo derinys su sniegu yra neįprastas.

Perkūnija, bet pavasaris neprasidėjo. Pirmadienį Vilniuje buvo fiksuoti trys žaibai, tačiau ir kitur Lietuvoje, daugiau pietų rajonuose. Iš viso Lietuvoje buvo fiksuoti devyni žaibai.

Žiemą perkūnija ir žaibai, bendrai paėmus, nėra itin retas reiškinys. Mes jų turime faktiškai kiekvienais metais. Ir jau šiemet turėjome 29 fiksuotus žaibus.

Tik kas buvo pakankamai neįprasta ir reta, kad žaibavo sningant. Toks derinys – sniegas ir žaibas yra pakankamai retas“, – laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė klimatologas D. Valiukas.

Jo teigimu, žaibavimą lemia šilto ir šalto oro sandūra, o ji, šaltuoju laikotarpiu dažnėja ir dėl klimato kaitos.

„Tikėtina, kad ir žaibų šaltuoju laikotarpiu tikimybė yra dažnėjanti“, – teigė klimatologas.

Pirmasis šių metų mėnuo – sausis – buvo tikrai kontrastingas, sakė LNK laidos „Labas vakaras, Lietuva“ pašnekovas D. Valiukas.

„Labai didelių šilumos rekordų nebus. Pas mus yra buvę nepalyginimai šiltesnių sausio mėnesių, taip pat ir vasarių. <...> Mes esame turėję sausių, kai buvo pliusinė temperatūra ir sniego dangos nebuvo, tai buvo vos prieš keletą metų“, – LNK laidoje kalbėjo klimatologas.

Paklaustas, kokį vasario mėnesį nurodo ilgalaikės prognozės, klimatologas D. Valiukas tikino, jog atskirų dienų dar gali būti pakankamai įvairių.

„Bendrai pagal dabartines prognozes vasaris numatomas pakankamai artimas vidutinėms daugiametėms normoms. Vasario temperatūra yra 2,5 laipsnio šalčio. Bet kaip ir sausio atveju, ko gero, tai yra bendroji sausio mėnesio tendencija.

Bet atskirų dienų gali būti dar pakankamai įvairių – ir šaltesnių, ir šiltesnių. Sausį buvusio svyravimo tarp šilto ir šaltesnio, ko gero, neišvengsime ir vasarį“, – LNK laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ sakė klimatologas D. Valiukas.

Delfi primena, kad klimatologas Gintautas Stankūnavičius pirmadienį pranešė apie ateinančius ankstyvam pavasariui būdingus orus.

Visą LNK pokalbį su klimatologo D. Valiuku žiūrėkite čia: