Vokietijos brigados pėstininkų batalionas į pratybas Pabradėje atvyko per Kalvarijos Budzisko pasienio punktą. Kariai Lietuvoje vertins vietovės sąlygas, treniruosis greitai ir vieningai veikti su sąjungininkais.

„Šiuo atveju vienas iš batalionų treniruojasi per ypač trumpą laiką perdislokuoti pajėgas iš vienos valstybės į kitą, tai pats svarbiausias dalykas yra tai. Ir, žinoma, – Vokietijos kariuomenės, būtent šio bataliono, bendradarbiavimas su Lietuvos kariuomenės padaliniais“, – „LNK Žinioms“ pasakojo Lietuvos kariuomenės atstovas Ignas Stankus.

„Mūsų tikslas pademonstruoti Vokietijos brigados pajėgumus, kad mes galime dislokuoti itin dideles karių ir technikos pajėgas per trumpą laiką, praktiškai per kelias dienas“, – teigė Vokietijos brigados vadas Marco Eggert.

Vokiečiai prieš tai treniravosi Lenkijoje ir vertino iššūkius kertant sienas. Anot vado, tokiai misijai tarp šalių reikia sklandesnio tarnybų bendradarbiavimo.

„Kol kas didžiausias iššūkis buvo kalbant apie perdislokavimą – taip sureguliuoti visų tarnybų darbą, kad viskas vyktų sklandžiai, suderinti visus reikalingus leidimus pradedant nuo Vokietijos, kita – Lenkija ir atvykstant į Lietuvą“, – dėstė M. Eggert.

Pratybose Vokietijos kariuomenė naudos „Boxer'ius“, kurių atsivežė 26. Tokie „Boxer'iai“ ir kita karinė technika tokiu pačiu keliu atvyktų, jeigu kiltų neramumai.

Diskutuojama, ar kariuomenė judėtų sklandžiai per gana siaurą Suvalkų koridorių. Brigados vado teigimu, dabar didelių problemų nekilo, tačiau prireikus, anot jo, būtų aktyvuoti ir kiti planai.

„Turime būti pasiruošę įgyvendinti įvairius planus. Kaip žinote, Suvalkų koridorius nedidelis, tačiau tai nėra vienintelis būdas pasiekti šalį. Galime atvykti jūra, traukiniais, neabejoju, kad tai veiktų“, – dėstė M. Eggert.

Šios pratybos – tai dalis NATO pratybų, kuriose dalyvauja 90 tūkst. karių. Tarp jų – ir Švedija, kuri tapo 32 aljanso nare.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie pratybas žiūrėkite čia: