„Atėjo akimirka, kai net aš nebegaliu tylėt. Man skaudu dėl visko, kas vyksta šiam prakeiktam pasaulyje dabar: žudomi nekalti žmonės, begalė aukų, viso pasaulio gedulas. Dėl ko visa tai? Viskas vyksta dėl vieno aiškaus faktoriaus – pinigų. Pinigai, kaip ir viskas kita, buvo sukurti tam, kad žmogui palengvintų gyvenimą, o dabar tai yra visų mirčių, išpuolių ir gedulo priežastis. Iki ko nusirito šis pasaulis?“, – retoriškai klausė vaikinas.

Bijo dėl savęs ir savo šeimos

Jis jau 15 metų gyvena Lietuvoje ir tuo visai džiaugiasi. Tiesa, garsinti, kad yra siras, A. Kaghdo niekada nebuvo linkęs.

„Tik mano draugai žino, kad nesu lietuvis. Išskyrus tamsias akis, neturiu jokių kitų šios tautybės bruožų, nes mano mama – pusiau lietuvė, pusiau lenkė. Tik tėtis iš Sirijos“, – pasakojo vaikinas.

A. Kaghdo prasitarė, kad Lietuvoje pritapti jam nebuvo sunku, tačiau baiminasi, kad ramus gyvenimas po šį penktadienį Prancūziją sukrėtusių teroro aktų virtinės gali pasikeisti.

„Dabar ir man, ir mano šeimai turbūt iškils netiesioginis pavojus. Daug skaičiau ir tiesiog apgailėtina, kad žmonės, neskaitę, nematę ir nesusipažinę su musulmonų tauta, tradicijomis, smerkia juos ir kaltina viskuo, kas vyksta pasaulyje. Žmonėms, kuriems tikrai reikia prieglobsčio, durys uždaromos, nes neva jie kelia nesaugumo lygį šalyje. Ir visur brukamas Koranas“, – piktinosi vaikinas.

Alanas Kaghdo

Rėžė atvirai: skaitote ne tą Koraną

Jis pastebėjo, kad ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje į pabėgėlius reaguojama atsargiai, nes jie pristatomi kaip grėsmė.

„Lietuviai, kaip pastebėjau, mėgsta laikytis to paties požiūrio, kokio laikosi likęs pasaulis. Po įvykių Paryžiuje visoje Europoje paaštrėjo situacija dėl pabėgėlių. Nesuprantama, kad pabėgėliai prieglobsčio ieško ne iš gero gyvenimo, kad jie būtent ir bėga nuo to, ką matėme Prancūzijoje“, – tvirtino vaikinas.

Jis sakė nesantis religingas. Paskutinį kartą kreipęsis ir kažko prašęs dievo A. Kaghdo prisimena aštuonerių, tačiau išmano, kas rašoma Korane.

„Daugelis tų, kurie net nėra laikę Korano rankose, teigia, kad ten rašoma, jog sutikęs kitatikį būtinai turi nusukti jam kaklą. Taip manantiems galiu pasakyti tik vieną dalyką: „Skaitote ne tą Koraną“. Skaitote ne tai, kas ten iš tikro parašyta. Skaitote tai, kas yra redaguota po jo išleidimo, žmonių, kurie suprato, ką pinigai gali padaryti šiam pasauliui. Nenoriu nieko kaltint, teisti ar ginti ir kitiems siūlau to nedaryti“, – į lietuvius kreipėsi A. Kaghdo.

Siūlo nustoti kaltinti ir šmeižti: #prayforsyrians

Jo teigimu, aplinkiniai nesupranta, link ko ritasi visa ši situacija.

„Kas vyksta su šios planetos gyventojais? Kas bus toliau? Negalėsime bendrauti su kitais žmonėmis? Kitokių religinių įsitikinimų atstovais?

Galite kaltinti visus aplinkui, bet geriau patys pabandykite atsimerkti ir suvokti, kokia yra situacija. Pagalvokite, ko pasauliui reikia šiandien tam, kad būtų sustabdyti vykstantys baisūs reiškiniai. Svarbu išlikti sveiko proto ir nesekti paskui bandą.

Kiekvienas žmogus gali rasti sprendimą problemai, kuri yra šiandien, chaosui, kuris kelia skausmą. Galbūt kada išauš ta diena, kai pasauliui nebereikės gedėti, kai dėl visko, kas negerai, nebus kaltinami kitatikiai. Deja, manau, kad nei aš, nei mano anūkai to nesulauks.

Žmogus gali būti nepriklausomas nuo to, ką jis pats sukūrė. Gali likti sveiko proto net baisiausioje situacijoje, tačiau svarbu, kad jis ir galvotų, kaip visą tai ištaisyti, o ne kaltintų visus aplinkui.

Siūlau ir jums nustoti teisti, nustoti kaltinti, šmeižti ir tiesiog pagalvoti, ką dabar reiktų daryti. Nebijokite skelbti savo minčių, nebijokit jų skleisti. Turime puikias galimybes per kelias minutes susisiekti su kitame pasaulio krašte sėdinčiu žmogumi, nes galbūt jis turi Jūsų idėjos tęsinį. Tai yra mūsų pasaulis. Mes už jį atsakingi, todėl turime padaryti tvarką. #peace #prayforparis #prayforsyrians“, – ragino vaikinas.