Į karinių oro pajėgų aviacijos bazę Šiauliuose vienas po kito leidžiasi 14 skirtingų orlaivių. tai didžiausias čia kada nors vienu metu aptarnaujamų orlaivių skaičius. Nors aviacijos bazė orlaivius priima tik kelioms valandoms, per trumpą laiką karinės oro pajėgos turi pasirūpinti atskridusiais pilotais ir orlaiviais – pripildyti kuro.

„Trys valandos – mes matome tik vieną dalį, kuri yra orlaivių papildymas kuru. Jeigu būtų poreikis, (reikėtų) pakabinti papildomą amuniciją ir skrydžių įguloms gauti užduotį vėl iš pagrindinės vadavietės pasiruošti naujai užduočiai“, – žiniasklaidai komentavo Karinių oro pajėgų vadas Antanas Matutis.

Tai – prasidėjusių didžiausių NATO istorijoje oro pajėgų dislokavimo pratybų „Air Defender“ dalis. Vien į Šiaulių Karinių oro pajėgų aviacijos bazę nusileido amerikiečių, vokiečių ir lenkų orlaiviai, o viso pratybose dalyvauja net 25 šalys.

„Tai galite įsivaizduoti šių pratybų apimtį. Tai rodo NATO strateginį solidarumą, aiškią viziją, kaip turėtų veikti jungtinės NATO pajėgos“, – komentavo kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Įsitraukė daugiau nei 23 šalys, 10 tūkst. pilotų – visi kartu atlikti misiją. Manau, tai yra vienas didžiausių iššūkių – dydis ir apimtis“, – sakė JAV pilotas David Anderson.

Pratybose bus reaguojama į įmituojamą išpuolį prieš NATO valstybę narę. Orlaiviai treniruosis Europos oro erdvėje, bendradarbiaus su skirtingų šalių oro pajėgomis. Iš JAV į Europą atskrido 100 oro nacionalinės gvardijos orlaivių. Pratybose taip pat dalyvauja Švedija ir Japonija.

„Šitos pratybos demonstruoja, kad NATO yra pasiruošusi bet kokiems scenarijams, demonstruoja, kad NATO pasirengusi ginti kiekvieną colį NATO teritorijos“, – patikino V. Rupšys.

„Treniruotė, buvimas kartu, vienas kito pažinimas, savo sąjungininko šalia sparno jautimas yra visai kas kita nei treniruotis atskirai, vien tik savo vienete“, – paaiškino Lietuvos Karinių oro pajėgų vadas.

„Šiandien parodomas oro pajėgų lankstumas, kaip greitai galime dislokuoti papildomus naikintuvus čia, jeigu prireiktų. Visada parodome, kad Vokietija yra NATO, yra įsipareigoję ginti visą NATO teritoriją“, – komentavo Vokietijos pilotas Bjorn Andersen.

Aviacijos bazė Šiauliuose tapo priešakine baze ir teikia priimančios šalies paramą.

„Matome, kaip orlaiviai gali sėkmingai, labai greitai iš pagrindinių bazių būti perkeliami į priešakines bazes, kurios yra arčiau grėsmės“, – sakė A. Matutis.

„Mes turime unikalią galimybę, dalyvaujant NATO sąjungininkams ir šiems orlaiviams, treniruoti ir mūsų karius“, – patikino kariuomenės vadas.

Pratybos vyks iki birželio 23 dienos. Joms vadovauja Vokietijos oro pajėgos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: