„Esame tame pačiame viešbutyje, lauke muzika groja. Viskas čia ramu. Žmonių yra mažai, nes dauguma išvažiavo dar naktį, dalis persikėlė kitur, likę – labai jaudinasi, yra nepaprastai įsitempę“, – pasakojo jis.

Pats S. Stankevičius nusprendė pasilikti viešbutyje, ryt jis yra suplanavęs kelione į Kairą.

„Lietuvių viešbutyje dar yra. Mes, lietuviai, nusprendėme iš čia niekur nevažiuoti, nes nėra prasmės. Bandysime toliau tęsti atostogas“, – tikino pašnekovas.

Jo teigimu, administracija kol kas atskirai nebendravo su viešbučio lankytojais.

„Nėra jokių žvakučių, nieko. Toje vietoje, kur viskas vyko, dabar – švaru, sutvarkyta, sėdi kiti turistai. Panašu, kad gyvenimas teka sava vaga“, – sakė jis.

Paprašytas išskirti, kas iš vakarykščio išpuolio jam labiausiai įsiminė, S. Stankevičius tikino, kad jam galvoje iki šiol skamba frazė: „Alah Akbar“.

„Nežinia, stresas... Bijojome galvas iškišti, nežinojome, kiek ten tų užpuolikų yra, kodėl jie šaudo. Bijojome, kad jie pradės veržtis į kambarius. Visa tai truko apie 30 min. Po to girdėjome dvi šūvių serijas, į viešbutį subėgo daug policijos pareigūnų, karių, skraidė sraigtasparnis. Tik po 2-3 valandų išėjome iš kambario“, – priminimais dalijosi S. Stankevičius.

Jis tikino matęs ir užpuolikus. Jų buvo du. Vienas buvo nušautas vietoje, kitas – sužalotas, todėl buvo aptvarstytas, jį laikė pareigūnai.

„Hurgadoje turistų srautas yra mažas, jei lyginsime su laikais, kai čia atvykdavo rusai. Atsiranda šiukšlynų, daug parduotuvių nedirba. Matyt, laukia liūdna ateitis šio kurorto“, – prognozėmis dalijosi lietuvis.

DELFI primena, kad Egipto kurorto Hurgados viešbutyje „Bella vista“, kuriame mėgsta apsistoti užsienio turistai, penktadienio vakarą įvykdytas išpuolis – švaistytasi peiliais ir aidėjo šūviai. Šiame viešbutyje iš viso buvo apsistoję 10 turistų iš Lietuvos.

Organizatorius – studentas iš Kairo

News.sky.com šaltinių teigimu, išpuolį įvykdė 21 m. studentas iš Kairo Mohammedas Hassanas Mohammedas Mahfouzas.

Žurnalistams viešbučio darbuotojas patvirtino, kad šis vaikinas laikė moteriai po kaklu peilį, kai buvo nužudytas. Jo bendrininkas šiuo metu suimtas.

Egipto vidaus reikalų ministerija pranešė, kad Hurgados pajūryje turistus keturių žvaigždučių viešbutyje „Bella Vista“ puolę vyrai turėjo peilius ir orinius šaunamuosius ginklus.

Aiškios nukentėjusių tapatybės

Nukentėjo 3 užsienio turistai – du austrai ir švedas. Egipto Raudonosios jūros kurorto viešbutyje Hurgadoje lengvai sužeistų dviejų austrų ir švedo būklė stabili, šeštadienį pranešė egiptiečių medikai.

Ligoninės pareigūnas, prašęs neminėti jo pavardės, nurodė, kad nuo užpuolikų nukentėję du austrai yra sutuoktinių pora Renata ir Wilhelmas Weissleinai, abu 72 metų, o švedas – 27-erių Sammie Olovssonas. Pasak pareigūno, jų žaizdos negilios.

Nukentėjusio švedo tėvas, 64-erių Janas-Ericas Olovssonas sakė laikraščiui „Swedish Expressen“, kad jie vakarieniavę restorane, kai įsiveržė užpuolikai.

„Viskas vyko gana greitai. Mes ten sėdėjome ir valgėme, kai jie apsireiškė, – pasakojo jis. – Pamaniau, kad jie atėjo iš lauko. Į mane šaunamasis ginklas buvo nukreiptas tris kartus, o Sammie's badyta peiliu“.

Būklė stabili

Pasak švedo, jo sūnui durta keturis kartus į kaklo sritį. Tačiau jis, būdamas fiziškai stiprus, „atlaikė“.

„Pasakiau jam, kad gulėtų ramiai, – sakė J.-E.Olovssonas, pridurdamas, kad sūnus gulėjo kraujo klane. – Aš kėliausi kelis kartus, ir kai pamačiau, kad viskas baigta, išbėgau į gatvę ir gaudžiau greitąją pagalbą“

Jis dar nurodė, kad buvo sužeista ir restorane vakarieniavusi moteris.

Netrukus po išpuolio Sammie savo feisbuko paskyroje parašė, kad jam pasisekė, nes pavyko išsisukti nuo peilio smūgio į krūtinę. Peilis sužeidė kaklo raumenis, bet nekliudė nei arterijos,nei nervų. Tad jis parašė galėsiąs išvykti iš ligoninės šeštadienį.

Kitų nukentėjusiųjų būklė taip pat gana stabili, tad jie gali būti išleisti iš ligoninės šeštadienį, sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“ Nilo ligoninės pirmininkas Reda el-Naggaras.

Vyravo sumaištis

Šeštadienį prie viešbučio stoviniuoja policininkai su racijomis, žurnalistai pasistatę savo įrangą ant šaligatvio.

Jauna švedė Zainab Feili, kuri išgyveno tą išpuolį nenukentėjusi, papasakojo, kokia tada buvo sumaištis.

„Visi tiesiog bėgo... Girdėjome šūvius. Visi šaukė, Buvo baisu“, – sakė ji.

„Matėme negyvą vyrą ant grindų. Jis buvo pusnuogis... Kitas vyras netoli pirmojo šaukė iš skausmo, bet niekas nieko nedarė. Buvome labai sukrėsti“, – kalbėjo vokiečių turistė Barbara Wolf, vakarieniavusi užpuolimo metu restorane.

„Jie nusiplėšė rūbus, kad parodytų, jog neturi sprogmenų juostos“, – sakė Mohammedas Beramas, netoliese gyvenantis atsargos karininkas, atbėgęs į incidento vietą padėti.

Turėjo Islamo valstybės vėliavas

Vokietijos televizijos ARD naujienose skelbta, kad užpuolikai turėjo „Islamo valstybės“ vėliavas.

BBC Egipto pareigūnai sakė, kad užpuolikai galimai planavo paimti įkaitais turistus. Pasak BBC, kuri remiasi naujienų agentūros Reuters žiniomis iš Egipto teisėsaugos, užpuolikai į viešbučio teritoriją atvyko Raudonąja jūra.

Hurgadoje paskelbta ypatinga padėtis, visi keliai uždaryti, policija ieško daugiau galimų išpuolio rengėjų.

Situacija išlieka įtempta

Užsienio reikalų ministerija (URM) ir toliau atidžiai stebės situaciją Egipte, palaikys ryšį su Lietuvos turizmo agentūromis, gabenančiomis turistus į Egiptą, konsultuosis su savo partneriais. Saugumo situaciją Egipte pirmadienio susitikime ketinama aptarti su atitinkamomis Lietuvos institucijomis.

URM primena, kad jos puslapyje keliauk.urm.lt yra talpinamos rekomendacijos, vykstantiems į užsienio šalis. URM taip pat atkreipia dėmesį, kad Egipte išlieka didelis teroristinių išpuolių pavojus. Rekomenduojama nevykti į Šiaurės Sinajaus provinciją ir oro transportu į Šarm El Šeicho oro uostą.

Egipte esantiems asmenims primygtinai patariama išlikti budriais, sekti vietinės valdžios pranešimus, vengti masinio susibūrimo vietų, ypač penktadieniais.