Ispanijos ministrų kabinetas pritarė įstatymų projektui, numatančiam apmokamas medicinines atostogas didelius menstruacinius skausmus patiriančioms moterims. Ispanija yra pirmoji šalis Europoje, teikianti tokį projektą.

Beveik prieš ketverius metus į valdžią atėjusi Vyriausybė moterų teises laiko vienu iš prioritetų. Įstatymo projekte numatyta, kad moterims turi būti suteikta tiek laisvo laiko, kiek joms reikia. O už šias dienas apmokės valstybinė socialinės apsaugos sistema, o ne darbdaviai.

„Gali pasinaudoti šiuo laikinu nedarbingumu, kai menstruacijos yra skausmingos ir kankinančios. Esame pirmoji šalis Europoje, kuri menstruacijas įstatymiškai pripažįsta kaip lytinės ir reprodukcinės teisės dalį“, – kalbėjo Ispanijos lygybės ministrė Irene Montero.

Tačiau gydytojo pritarimas bus reikalingas kaip ir kitų apmokamų nedarbingumo dienų dėl sveikatos atvejais.

Ispanės džiaugiasi

Ispanės džiaugiasi tokiu Vyriausybės pasiūlymu.

„Tai priklauso nuo darbo. Jeigu reikia daug judėti arba stovėti, tada sunku. Kartais neįmanoam dirbti, ir to negali išvengti, nes moterys su tuo susiduria kiekvieną mėnesį. Moterys priverstos gerti vaistus nuo skausmo, nes neturi kito pasirinkimo. Labai gerai, jie turėjo tai padaryti dar anksčiau“, – sakė Andea Garcia.

Graikijoje moterys taip pat sveikino šį Ispanijos žingsnį, teigdamos, kad tai pakeis moterų statusą visuomenėje.

„Kaip moteris, kaip profesionalė ir mokslininkė dirbanti sveikatos sektoriuje, manau, kad šis įstatymas labai svarbus ir pažangus. Jis padės pakelti moterų statusą ne tik darbo srityje, bet ir pažvelgti į tai iš kitos pusės – fiziškai, biologiškai“, – sakė graikė Constantina.

Italės ir portugalės turi prieštaringas nuomones

Tačiau italų ir portugalų moterų nuomonės prieštaringos. Jų teigimu, toks įstatymas Italijoje gali paskatinti įmones samdyti vyrus.

„Italijoje moterims ganėtinai sunku susirasti darbą. Vyrų ieško sunkiems darbams, pavyzdžiui, šaldytuvų papildymui. Daugelyje darbų teikiama pirmenybė vyrams. Jeigu mes turėsime dar ir šias nedarbingumo dienas, bus dar sunkiau susirasti darbą“, – sakė italė Livinia Surugiu.

Italės Silvanos nuomone, toks siūlymas perteklinis.

„Trys dienos mentruacijoms, o, jeigu bus kita liga, ką mes darysime? Visą laiką sėdėsime namuose? Šiek tiek persistengė. Tai yra tiesiog neteisinga“, – sakė ji.

Italija 2016-aisiais siūlė įstatymą dėl trijų apmokamų atostogų dienų mėnesinių skausmus patiriančioms moterims. Tačiau įstatymo projektas nejudėjo į priekį, ir galiausiai sustojo, kai 2018-aisiais baigėsi tuometinė Parlamento kadencija.

Dabar Ispanijoje siūlomam įstatymui dar turi pritarti parlamentas, kur balsavimas šiuo klausimu įvyks po trijų mėnesių. Laisvadienį per mėnesines galima pasiimti ir kai kuriose kitose šalyse, tarkime Japonijoje, Pietų Korėjoje, Indonezijoje ir Zambijoje.

Plačiau žiūrėkite LNK Žinių reportaže:

Lietuvos Seime kol kas tokių siūlymų negirdėti

Tuo metu lietuvės pritartų menstruacijų atostogos, rodo LNK Žinių kalbintų vilniečių apklausa.

„Jeigu tu blogai jautiesi, kodėl ne?“, – klausė jauna moteris.

Lygybės ministerijos, kaip Ispanijoje, Lietuvoje nėra. Paklausta Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atsako, kad menstruacijų atostogos nėra prioritetinis klausimas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto atstovė sakė, kad klausimas yra vertas dėmesio, bet ne dabar.

„Aš tokį siūlymą vertinčiau kaip ganėtinai populistinį. Jeigu toks būtų teikiamas Lietuvoje, reikėtų matyti argumentus“, – sakė Jurgita Sejonienė iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos.

Seime yra siūlymų mažinti Pridėtinės vertės mokesčio tarifą higienos prekėms. Arba jas moterims dalinti nemokamai. Dėl menstruacijų atostogų siūlymų negirdėti, bet diskusijos galimos.

„Jeigu tai būtų darbdavio sąskaita, tai mes sulauksime pasipriešinimo. Ispanai kalba apie laisvas dienas valstybės sąskaita. Tokiu atveju pasipriešinimo būtų mažiau ir Lietuvoje“, – svarstė Orinta Leiputė iš socialdemokratų frakcijos.

Kas antros moters problema

Akušerė-ginekologė prof. dr. Žana Bumbulienė sako, kad tikslių skaičių nėra. Tačiau manoma, kad menstruacijų skausmus jaučia kas antra moteris.

„Visų pirma, tai yra pilvo apačios skausmas. Jis gali plisti į nugarą, į kojas, sunku net stovėti, sunku susikaupti ir kažką daryti. Gali būti galvos skausmas, pykinimas iki vėmimo, gali būt net viduriavimas“, – aiškino Ž. Bumbulienė.

Dauguma kalbintų moterų vadinamąjį menstruacijų atostogų įstatymą palaikytų.

„Jeigu žmonės gauna atostogas ligos atveju, tai sakyčiau, kad mėnesinės moterims yra dažnai kaip liga, nes vis tiek yra ir nemalonūs skausmai“, – kalbėjo jauna moteris.

Kita pašnekovė nemano, kad tokios laisvos dienos turėtų priklausyti visoms.

„Tačiau iš tikrųjų yra moterų, kurioms tai yra labai skausminga, ir verta ko gero tas porą dienų arba dirbti namuose per nuotolį, arba visai nedirbti. Ir yra moterų, kurioms tai nėra problema“, – svarstė ji.

Yra ir vyriška nuomonė apie ispanų diskutuojamą įstatymo projektą.

„Mes kaip ir pradedame domėtis ispanų santykiais su jų moterimis, bet, ar tas klausimas mums iš tiesų yra aktualus? Mano žmona į mane nėra kreipusis to klausimu“, – sakė vidutinio amžiaus vyras.

Plačiau – šiame LNK Žinių reportaže: