Naujos sąlygos

Nuo karo pradžios rusų ir baltarusių sportininkai buvo pašalinti iš visų tarptautinių varžybų, tačiau dabar, Azijos žaidynėse, situacija gali pasikeisti.

„Mes siūlome leisti rusų ir baltarusių atletams varžytis su neutralia vėliava. Žaidynese galėtų dalyvauti 500 neutralių sportininkų. Jokia rusų bei baltarusių simbolika nebūtų leidžiama“, – teigė Azijos olimpinės tarybos generalinis direktorius Husain al-Musallam.

Šių žaidynių reikšmė – didelė. Jose kovojama ir dėl olimpiados kelialapių, todėl Lietuvos sporto federacijų tokios žinios neramina.

„Jau kuris laikas kaip ir aišku, kad judama į tą pusę, kad vienaip ar kitaip leisti, galbūt dėti kažkokias sąlygas. Visi čia mes tikėjomės to paties anksčiau ar vėliau“, – teigė Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas Aistis Baronas.

Protestas prieš leidimą Rusijos sportininkams dalyvauti olimpinėse žaidynėse

Federacija nežino, kaip reikėtų elgtis jei į olimpiadą prasibrautų šalių agresorių atstovai.

„Iš senų šaknų dauguma penkiakovininkų yra ir kariai, kariai savanoriai, tai kaip tai bus, kiek mes tų penkiakovininkų iš Rusijos ir Baltarusijos turėsime – negaliu atsakyti. Paklausiau, kiek jų yra gavę aplikacijas – taip pat neturėjo atsakymų“, – teigė A. Baronas.

Viliamasi geriausio

Tikimasi, kad paskutinį žodį, dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo kitų metų Paryžiaus olimpiadoje, tars tarptautinės federacijos.

„Kalbėjau su tarptautinės federacijos atstovu, kuris pasakė, kad po neutralia vėliava bus galima dalyvauti, bet kiekvienam atletui, kuris aplikuos šitam neutralumui gauti mūsų sporto šakoje per tarptautinę federaciją, yra tam tikros sąlygos“, – teigė Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos prezidentas.

Paryžiaus olimpinės žaidynės

Gera žinia, jog Azijos žaidynėse šalių agresorių atstovai galės dalyvauti tik individualiose sporto šakose. Komandinėse varžybose rusų ir baltarusių sportininkų būti neturėtų. Kai kurios Lietuvos federacijos viliasi, kad šių komandų jie neišvys ir Paryžiuje.

„Kol kas nėra jokių indikacijų, kad kažkas keistųsi. Netgi, sakyčiau, požiūris griežtėja visoms varžyboms ir, ką FIBA žadėjo, pilnai ištesėjo. Tikiuosi, kad ta pozicija išliks ir toliau, iki galo principinga ir teisinga“, – dalijosi LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Paryžiaus olimpinės žaidynės startuos kitų metų Liepos 26 dieną.

Visą reportažą galite žiūrėti LNK portale: