Pageidavimą įsikurti Lietuvoje jau pareiškė šešios šeimos, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Konkreti kalba jau eina su šešiomis šeimomis, kurios gyvena minėtose srityse ir kurios tiesiog norėtų pabėgti iš karo zonos“, - BNS teigė ministras.

Anot Vyriausybės kanceliarijos, siūlymas rengiamas atsižvelgiant į „sudėtingą saugumo ir humanitarinę padėtį“ Kryme bei Luhansko ir Donecko srityse. Krymas nuo pernai kovo yra aneksuotas Rusijos po to, kai Kijeve buvo nuverstas už glaudesnius ryšius su Rusija pasisakantis prezidentas Viktoras Janukovyčius. Tuo metu Donecko ir Luhansko srityse nuo pernai balandžio tęsiasi konfliktas tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

Kanceliarija remiasi Lietuvos ambasados Ukrainoje duomenimis, jog iki šiol buvo sulaukta apie 30 šeimų prašymų perkelti juos į Lietuvą. Užsienio reikalų ministerijoje BNS informavo, jog tai pasenę duomenys - didžioji dalis šių šeimų buvo pateikusi tokius prašymus tik prasidedant konfliktams Ukrainoje, tačiau šiuo metu konkrečiai savo pageidavimų neišreiškia.

Ministras L.Linkevičius sakė, jog yra atsiradę ir privačių asmenų, kurie finansiškai prisidėtų prie lietuvių ir jų šeimų perkėlimo į Lietuvą.

Jis taip pat teigė, jog neaišku, kada šeimos atvyktų į Lietuvą.

„Vėlgi kiekvienu atveju atskirai: kiek skubu, kokie pageidavimai. Labai sunku čia rasti universalų sprendimą, tinkantį visiems“, - kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Mes turime organizuoti pagalbą savo piliečiams. Mes padedame ir kitiems žmonėms pasaulyje (...), bet čia yra mūsų tautybę, mūsų pilietybę turintys asmenys“, - pridūrė jis.

Numatoma, kad į Lietuvą atvykstančioms šeimos iš Ukrainos būtų užtikrinta jų integracija į šalies gyvenimą – suteiktas laikinas būstas, mokamos socialinės pašalpos, užtikrinti lietuvių kalbos, profesiniai mokymai, perkeltų asmenų teritorinis paskirstymas.

Atvykstantiesiems taip pat turėtų būti suteikta konsulinė pagalba, išduotos vizos ir asmens grįžimo dokumentai, jie turėtų būti apdrausti sveikatos draudimu.

Iš viso Ukrainoje yra apie 10 tūkst. lietuvių kilmės asmenų. Oficialiai registruotų Lietuvos piliečių yra apie 1,5 tūkstančio.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (525)