„Konfliktas Ukrainoje nėra vidaus reikalas. Tai nėra pilietinis karas. Tai nėra nepatenkintų gyventojų sukilimas. Tai yra Rusijos karas prieš Ukrainą už kito - europinio - kelio pasirinkimą“, - sakė ambasadorė Raimonda Murmokaitė.

Vienoje iš griežčiausių kalbų, pasakytų posėdyje Niujorke, Lietuvos diplomatė perspėjo, kad Europai minint Berlyno sienos griuvimo 25-ąsias metines, „Rusija daro viską, kad atkurtų praeities epochą, kai pasaulis buvo padalytas ir balansavo ant karo slenksčio“.

Lietuvos ambasadorė pastebėjo, kad karas Ukrainoje dažnai nebepatenka į žiniasklaidos antraštes, nes jis „lėtas ir šliaužiantis - dar keli pagrobtos žemės metrai, dar keli sprogimai, dar keli Rusijos tankai, dar keli žuvusieji“.

Diplomatė pabrėžė, kad karą vykdo Kremliaus remiami gerai ginkluoti separatistai, daugelis kurių yra Rusijos piliečiai, o Rusija tarptautiniams stebėtojams leidžia stebėti tik du kilometrus Rusijos ir Ukrainos sienos, nors pati siena tęsiasi 400 kilometrų.

R. Murmokaitė atkreipė dėmesį, kad vadinamieji stebėtojai separatistų organizuotuose Donbaso rinkimuose, kurių Vakarai nepripažino, žinomi dėl antisemitinių ir nacistinių pažiūrų, o Rusijos aneksuotame Kryme žmogaus teisių padėtis dramatiškai pablogėjo.

Anot diplomatės, Estijos žvalgybos pareigūno ir Ukrainos pilotės pagrobimai bei padažnėję Rusijos karinių lėktuvų skrydžiai palei Europą, JAV, Kanadą ir Japoniją rodo Rusijos karinį agresyvumą ir už Ukrainos sienų.

Lietuvos ambasadorė paragino Rusiją liautis grasinus kaimynams, vykdyti Minsko paliaubų susitarimą ir išvežti karinę įrangą ir savo karius iš Ukrainos teritorijos.

„Taikus krizės Rytų Ukrainoje sprendimas yra tik Rusijos rankose“, - pabrėžė R. Murmokaitė.

Lietuva Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narė yra 2014 ir 2015 metais.

Tai jau 26-as neeilinis Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos susitikimas dėl karo Ukrainoje. Šį kartą jį sušaukė Jungtinės Valstijos po to, kai NATO paskelbė, kad į Rytų Ukrainą pasiųsti nauji Rusijos tankai ir kariai. Rusija tokius kaltinimus oficialiai neigia.

JT Saugumo Tarybos posėdyje, kuris pasibaigė apie vidurnaktį į ketvirtadienį Lietuvos laiku, JAV ambasadorė Samantha Power sakė, kad Rusija „kalba apie taiką, bet kursto karą“.

Saugumo Taryboje veto teisę turinčios Rusijos ambasadorius Maskvai adresuotą kritiką pavadino propaganda.

NATO: į Ukrainą pasiųstos Rusijos pajėgos

NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas JAV generolas Philipas Breedlove'as trečiadienį pareiškė, kad Rusija siunčia pajėgas į Ukrainos teritoriją.

„Per pastarąsias dvi dienas matėme tą patį dalyką, apie kurį praneša ESBO (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija). Matėme į Ukrainą įvažiuojančias Rusijos karinės technikos kolonas, pirmiausia – rusų tankus, rusų artileriją, rusų priešlėktuvinės gynybos sistemas ir rusų kovines pajėgas“, – Sofijoje sakė Ph.Breedlove'as.

Rusija savo ruožtu tokius pareiškimus neigia.

„Jau daug kartų pabrėžėme, kad apie reguliarų Briuselio oro virpinimą dėl neva Rusijos ginkluotųjų pajėgų buvimo Ukrainoje nebuvo ir nėra jokių faktų“, – pareiškė trečiadienį žurnalistams oficialusis Gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

ESBO stebėtojai antradienį pranešė matę 43 karinių sunkvežimių be skiriamųjų ženklų koloną, važiuojančią į Rytų Ukrainos separatistų bastioną Donecką. Penki sunkvežimiai tempė haubicas, kiti penki – salvinės raketų ugnies sistemas.

Pastaruoju metu sunkvežimiai be skiriamųjų ženklų ir sunkioji ginkluotė, keliaujantys fronto linijos link, separatistų kontroliuojamuose rajonuose buvo pastebėti ne kartą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2719)