Pasak Lietuvos diplomatų, vykstant ESBO nuolatinės tarybos posėdžiui Lietuvos nuolatinės atstovybė Vienoje kartu su Ukrainos nuolatine atstovybe planavo atidaryti ir eksponuoti ambasadoriaus Petro Vaitiekūno nuotraukų parodą apie Krymą. Parodos atidarymo metu buvo numatytas žymaus Krymo totorių džiazo muzikanto pasirodymas.

„ESBO pirmininkaujanti Serbija ir ESBO generalinis sekretorius nedavė leidimo tokią parodą eksponuoti ESBO pastate. Tai pirmas kartas ESBO istorijoje, kada uždraudžiama paroda, skirta atkreipti dėmesį į šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus“, - BNS ketvirtadienį sakė ministerijos atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Pasak diplomato, šia paroda ketinta paminėti Krymo okupacijos metines.

Vėliau išplatintame pranešime spaudai Lietuvos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad „nepriimtina, jog visa organizacija tampa vienos delegacijos, Rusijos užgaidų įkaite“.

Pasak URM pranešimo, P.Vaitiekūno nuotraukose užfiksuota karinė technika be atpažinimo ženklų, „žalieji žmogeliukai“, užimantys valstybinius pastatus, Krymo vienybės su Ukraina mitingai ir agresyvi Rusijos informacinė kampanija.

„Tokia paroda buvo siekiama atkreipti ESBO atstovų dėmesį į neteisėtą Krymo pusiasalio okupaciją ir aneksiją ir su tuo susijusius žmogaus teisių pažeidimus“, - teigiama pareiškime.

ESBO spaudos tarnyba Vienoje trumpame komentare BNS nurodė, kad „paroda buvo ne uždrausta, bet atidėta, laukiant konsultacijų su visomis dalyvaujančiomis šalimis“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1378)