"Lietuva kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos narė apie 2013 metų rugsėjo mėnesį vyksiančias pratybas "Zapad 2013" buvo informuota per ESBO organizaciją", - rašoma BNS atsiųstame KAM komentare.

"Lietuva siekia, kad Rusija ir Baltarusija būtų atviresnės ir informuotų apie kaimynystėje planuojamas vykdyti didelio masto pratybas, ir siūlo į šias pratybas kviesti NATO stebėtojus", - pažymi ministerija.

Pasak KAM, toks siūlymas buvo išsakytas per krašto apsaugos ministro Juozo Oleko susitikimą su Baltarusijos ambasadoriumi Lietuvoje.

Rusijos ir Baltarusijos karinė vadovybė yra paskelbusi, kad 2013 metų rugsėjį abi šalys surengs bendras strateginio lygmens karines pratybas "Zapad- 2013". Pratybos turėtų vykti dviem etapais Rusijos ir Baltarusijos poligonuose.

Kol kas oficialios informacijos apie pratybų scenarijų ar jose dalyvausiančių pajėgų kiekį nėra, tačiau manoma, kad mokymai primins didelį atgarsį sukėlusias pratybas "Zapad-2009".

Tuometinės pratybos, kuriose dalyvavo daugiau kaip 12 tūkst. karių, oficialiai buvo vadinamos gynybinėmis, skirtomis palaikyti strateginį stabilumą regione. Tačiau jų scenarijuje buvo numatytas puolimas į Baltijos šalių teritoriją ir prevencinis branduolinis smūgis Varšuvai.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka praėjusią savaitę pareiškė, kad pratybomis Zapad-2013 kitoms valstybėms negrasinama.