LR Vyriausybės sprendimu, iki šių metų liepos 12 dienos vidurnakčio, Baltarusijos ambasados Lietuvoje diplomatinis personalas turi būti sumažintas iki vieno darbuotojo (konsulinėms funkcijoms vykdyti), administracinėms-techninėms funkcijoms vykdyti gali likti ne daugiau nei 3 ambasados darbuotojai, praneša Užsienio reikalų ministerija.

Ministras Gabrielius Landsbergis pranešė, kad Lietuva leido Baltarusijai šalyje palikti vieną konsulinį darbuotoją ir tris techninius-administracinius darbuotojus.

„Tam tikri darbiniai ryšiai buvo išsaugoti iki šiol, bet akivaizdu, kad jie stipriai apsiribos“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Pasak jo, po Baltarusijos sprendimo sumažinti Lietuvos diplomatų skaičių šalyje labiausiai nukentės baltarusiai, iki šiol gaudavę Lietuvos konsulų pagalbą Minske.

„Suprasdami tai, šiandien su kolegomis (...) ieškome būdų tą pagalbą užtikrinti. Yra galimybės ieškoti techninių būdų, kad galėtumėme padėti tiems žmonėms, kuriems pagalbos tikrai reikia“, – kalbėjo ministras.

Pasak jo, kitos ambasados Minske jau pažadėjo Lietuvai pagalbą tęsiant veiklą.

Išsiunčiamas Baltarusijos diplomatinis personalas Lietuvą turi palikti iki liepos 12 dienos vidurnakčio.

Susitikimo metu Baltarusijos ambasados atstovei taip pat buvo pareikštas protestas dėl besitęsiančių žmogaus teisių ir laisvių pažeidinėjimų Baltarusijoje, represijų prieš pilietinę visuomenę ir nepriklausomą žiniasklaidą, taip pat pareikalauta nedelsiant paleisti visus politinius kalinius ir kitus neteisėtai sulaikytuosius, bei nutraukti nelegalios migracijos srautus per Baltarusijos –Lietuvos sieną.

Lietuva šį atsakomąjį sprendimą priėmė reaguodama į šių metų liepos 6 dienos nedraugiškus Baltarusijos valdžios veiksmus, kuomet oficialusis Minskas priėmė sprendimą Lietuvos diplomatinį atstovavimą Baltarusijoje sumažinti iki minimumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (565)