Jo teigimu, M. Morawiecko formuojama Vyriausybė greičiausiai gyvuos vos kelias savaites.

„Rasti paramą, bent jau iš viešų šaltinių [vertinant, aut.p.], jam sekėsi gana sudėtingai. Visos opozicinės partijos, kurios laimėjo rinkimus, viešai pareiškė ir jau net ir pasirašė koalicijos susitarimą, viešai paskelbė, kad į jokias derybas dėl balsų su M. Morawieckiu tikrai neis“, – kalbėjo A. Roževičius.

RESC politikos analitikas teigė, jog šis M. Morawieckio žingsnis, siūlant naują Vyriausybės veidą, yra gana desperatiškas.

„Tai bandymas parodyti tiek visuomenei, tiek ir opozicijos partijoms, kad senoji Vyriausybė lieka jau praeityje, kad jie gali kažką pasiūlyti labiau modernesnio, su visiškai kita politine darbotvarke – tai yra sunkiai įmanoma. Labai sunkiai galima to tikėtis.

Bent jau iš Lenkijos žiniasklaidos tikrai matosi tokios tezės, jog tai bus dviejų savaičių Vyriausybė. Ir šansų, kad būtent ši Vyriausybė liks ateityje, yra praktiškai neįmanoma“, – pabrėžė Žinių radijo pašnekovas.

Mateuszas Morawieckis

Ši Vyriausybė turės pasitikrinti pasitikėjimą parlamente.

„Per dvi savaites M. Morawieckis privalės suorganizuoti bent vieną balsavimą dėl pasitikėjimo. Jis turės laimėti bent 50 procentų plius 1 balsą, kas šiuo metu, žvelgiant į skaičius, yra sunkiai įmanoma. Dar labai didelis klausimas yra, kas važiuos į Europos Sąjungos vadovų tarybos posėdį, kuris vyks gruodžio 14 dieną.

O gruodžio 11 diena bus paskutinė diena, kai M. Morawieckis galės pasitikrinti pasitikėjimą Seime. Tai čia daug kas priklausys ir nuo Lenkijos prezidento A. Dudos. Kai vyks antras balsavimas dėl naujos Donaldo Tusko Vyriausybės, kuri, kaip skelbiama, jau yra visiškai suformuota ir pasirengusi perimti valdžios vadžias, ar D. Tuskas iki gruodžio 14 dienos [spės] ir ar A. Duda jam leis turėti tokį malonumą važiuoti iš karto į vadovų tarybos posėdį“, – įžvalgomis Žinių radijo eteryje dalijosi A. Roževičius.

Donaldas Tuskas

Pasak pašnekovo, Lenkijoje susiformavusi tradicija, kad į EVT posėdžius keliauja premjeras, o ne prezidentas.

RESC politikos analitikas teigė, jog Vyriausybės tvirtinimo procedūra Lenkijoje yra gana paprasta.

„Per šias dvi savaites M. Morawieckis turės pasitikrinti pasitikėjimą. Ir, greičiausiai, jis jo negaus. Tada Seime galės būti keliolika parlamentarų, kurie galės teikti kandidatūrą naujam ministrui pirmininkui. Jeigu ta kandidatūra yra patvirtinta, tada vyksta balsavimas Seime.

Ir jeigu Seimas šiai kandidatūrai pritaria, jis iš esmės ir tampa. A. Duda jau negalės atmesti tos kandidatūros. Daug spėlionių čia nereikia turėti, tas žmogus greičiausiai bus D. Tuskas“, – laidoje „Aktualusis interviu“ sakė A. Roževičius.

Jis pabrėžė, jog po dviejų savaičių jau bus žinoma, kad M. Morawieckis nelaimi pasitikėjimo ir per artimiausias kitas 2 savaites Seimas privalės balsuoti dėl kitos sudėties Vyriausybės.

„Labai tikėtina, kad Seimas prie to darbo stos iš karto po 14 dienų“, – teigė A. Roževičius.

Ar bus išspręstas konfliktas su Ukraina?


Nors parlamento rinkimai Lenkijoje baigėsi, tačiau konfliktas su Ukraina – ne. Pasak RESC politikos analitiko A. Roževičiaus, klaidinga buvo manyti, jog tai tik su rinkimais susijęs klausimas.

„Greičiau tam tikras Lenkijos piliečių nepasitenkinimas dėl ekonominių sąlygų ir verslo sąlygų, kas liečia santykius su Ukraina, eina iš apačios. Tai nėra tiesiog Vyriausybės priešrinkiminis lozungas, kai buvo bandoma surinkti daugiau balsų.

Ši situacija yra gana sudėtinga tuo, kad nuo karo pradžios į Lenkiją buvo įleista ne tik ženkliai daugiau ukrainietiškų grūdų, bet ir labai stipriai išaugo transporto vežėjų kiekis, kurie važiuoja į būtent Lenkijos teritoriją ir iš jos – toliau į Europą. Dėl to ženkliai smuko Lenkijos vežėjų pelnas“, – paaiškino Žinių radijo pašnekovas A. Roževičius.

Rinkimai Lenkijoje

Jis teigė, jog iš Lenkijos Vyriausybės šiuo metu nėra pastebimi aktyvūs žingsniai išspręsti šią krizę.

„Tam bus reikalinga ir Europos Sąjungos pagalba. <...> Situacija yra sudėtinga, tai parodo tam tikra frustraciją ir Lenkijos piliečių, kur yra ta riba, kiek galima padėti kovojančiai Ukrainai ir kur jau pati Lenkija turi pragmatiškai žiūrėti savo ekonominių ir verslo interesų“, – teigė RESC analitikas.

A. Roževičius teigė, jog tikrai yra įmanomas scenarijus, kad šią problemą norima palikti naujai numanomai D. Tusko Vyriausybei.

„Tokios minos palikimas nebūtų labai netikėtas žingsnis iš M. Morawieckio Vyriausybės“, – Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ teigė RESC politikos analitikas A. Roževičius.