Laidoje „Delfi diena“ pirmadienio popietę kalbintas Jiezno parapijos klebonas, kunigas Rolandas Bičkauskas pasakojo, kad kartu su piligrimais iš Alytaus, Marijampolės, Kaišiadorių, Vilniaus ir Kauno jau vyksta į Tel Avivą.

„Mes paskutiniu metu, kai nepavyko skrydis, buvome apsistoję Betliejuje. Kaip žinia, jis yra Palestinos teritorijoje, tai šiuo metu kirtę sieną važiuojame į Jeruzalę ir keliaujame į oro uostą“, – teigė pašnekovas.

Iki oro uosto, pasak jo, liko apie 70 km.

Paklaustas, kaip piligrimų grupė reagavo į karinius veiksmus Izraelyje, kunigas pasakojo, jog buvo ir baimės, ir nežinomybės.

„Maldos dėka esame sustiprinti, jaučiam vienybę tarpusavyje, vienas kitą palaikom, jaučiam Dievo globą. Nėra to streso didžiulio, bet vis vien kiekvienas žmogus išgyvena tą nežinomybę, tam tikrą vidinę baimę, pergyvena dėl namuose likusių žmonių, kurie irgi nervuojasi. Bet mes visi vieningai važiuojame namo“, – kalbėjo R. Bičkauskas.

Jis pasakojo, kad bendrai piligrimų kelione į Izraelį, o taip pat ir nakvyne Betliejuje, rūpinosi agentūra „Keliauk su idėja“.

„Mes piligrimai esame dėkingi vadovui, kurios tokioje situacijoje nepaliko žmonių, bet viską darė, kad nieko netruktų. Ir mes džiaugiamės, kad rado, kad ir toliau nuo Tel Avivo, nuo oro uosto, gerą viešbutį, kur buvom pamaitinti, apgyvendinti“, – komentavo dvasininkas.

Specialus evakuacinis lėktuvas iš Tel Avivo į Vilnių su persėdimu pakils naktį iš pirmadienio į antradienį. Skrydį organizuoja įmonė „Skyllence“.

Teigia, kad dėmesio sulaukė tik pirmadienį

Delfi kalbinta įmonės vadovė Vilma Vaitiekūnaitė teigė, kad lėktuvas dar nėra iki galo užpildytas.

„Tačiau sulaukiame vis daugiau laiškų ir skambučių, mūsų visa komanda tikrina paštą, registruoja žmones, registruoja dokumentus. Mano šiuo metu turimomis žiniomis, dar apie 30 laisvų vietų yra, o tos užklausos vis dar plūsta“, – sakė ji.

Šis skrydis – privati iniciatyva, pažymėjo V. Vaitiekūnaitė.

„Mes esame privačių skrydžių organizavimo bendrovė. Tai mes patys išėjome į viešumą pasiūlydami žmonėms, kurie yra įstrigę, jeigu jie norėtų jungtis prie kitų žmonių, kurie skrenda į Lietuvą ir pasinaudoti galimybe grįžti, tai nebuvo su valstybe koordinuoti veiksmai. Tačiau bendraujame su ambasada nuo pat, turbūt, vakar dienos, kuomet atsirado komunikacija viešojoje erdvėje, kad mes tą skrydį organizuojame. Tuomet ir ambasados atstovai kreipėsi į mus ir žmonės kreipėsi į ambasadą, tai ta komunikacija natūraliai įsiliejo. O šiandien pradėjome bendrauti ir su Vyriausybe dėl piligrimų grįžimo į Lietuvą“, – dėstė ji.

Jeigu ir toliau bus poreikis skraidinti piliečius iš Izraelio į Lietuvą, ir jeigu tai leis sąlygos, tokius skrydžius, pasak „Skyllence“ vadovės, bus galima rengti.

Su evakuaciniu skrydžiu iš Izraelio planuoja išvykti ir visi piligrimai.

„Esame užregistruoti ir būtent vykstame į oro uostą, kad tuo lėktuvu galėtume grįžti“, – pažymėjo R. Bičkauskas.

Tiesa, anksčiau, kai prasidėjo „Hamas“ puolimas Izraelyje, Lietuvos valstybės rūpesčio, pasak jo, trūko.

„Iš tikrųjų pristigo rūpesčio – ar tai, kad savaitgalis, ar kiti dalykai lėmė – nežinau. Bet pastaruoju metu, kada išaušo pirmadienio rytas ir žiniasklaida stipriai padirbėjo tuo klausimu, mes tada susilaukėme irgi dėmesio. Nesvarbu, kada, bet svarbiausia, kad dėmesys yra ir mes keliaujame link namų“, – pasakojo R. Bičkauskas.

Skelbta, kad skrydis iš Tel Avivo į Vilnių asmeniui kainuoja 1 tūkst. eurų.

Kunigas R. Bičkauskas, kalbėdamas su „LNK Vidurdienio žiniomis“, anksčiau tuo piktinosi: esą tai – ne pagalba, o pasipelnymas.

„Sklando įvairūs variantai, kad neva čia kažkas evakuoja, nors už evakuaciją 1 tūkst. eurų prašo nuo žmogaus. Tai tiesiog yra pasipelnymas ir bandymas šitą situaciją eskaluoti, kad čia kažkokia gelbėjimo operacija yra, bet jos iš tikrųjų nėra. Tai yra komercinis skrydis ir už tai nori didelių pinigų“, – sakė kunigas R. Bičkauskas.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, Izraelyje gyvena per 7 tūkst. lietuvių, o apie 460 yra atvykę kaip turistai. URM yra patvirtinusi vieno Lietuvos piliečio žūtį.

Teroristų „Hamas“ ataka prieš Izraelį prasidėjo šeštadienį ryte: grupuotė į Izraelio miestus paleido tūkstančius raketų ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį. Per „Hamas“ atakas žuvusių žmonių skaičius jau viršijo 700, sužiestųjų skaičius – 2 tūkst., daugiau nei šimtas žmonių pagrobti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)