Akciją „Skaidrinam 2023“ pradėjęs ir pinigų pasisavinimo atvejus viešinantis A. Tapinas pirmadienį paskelbė, kad Sauliaus Skvernelio vadovaujamai Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ priklausanti Lazdijų rajono merė jam atsiuntė dokumentus, kuriuose pašalinti visi tyrimui reikalingi duomenys – paskutiniai kortelių numeriai ir degalinių darbuotojų pavardės.

„Nenuostabu, turint omeny, kad yra atvejų, kai pati merė pylėsi kurą keturis kartus per dieną. Lazdijams išsiunčiau raštą prašydamas pateikti dokumentus su nepašalintais duomenimis“, – savo feisbuke rašė jis.

Antradienį A. Miškinienė A. Tapinui atsakė viešai feisbuke.

Ji aiškino, kad savivaldybė reaguoja į visas užklausas dėl duomenų teikimo, tačiau gegužės pradžioje esą prašyta teikiamus duomenis nuasmeninti, nes jie bus viešinami, o birželio pradžioje neva panorėta priešingai – nenuasmeninti.

„Pateikiame taip, kaip prašo – ir nuasmenintus ir ne, laikydamiesi įstatymo raidės“, – teigia ji.

Politikė aiškina, kad duomenis, susijusius su kompensacinėmis išmokomis už 2019–2022 metus tuo metu dirbusiems tarybos nariams, pateikė.

„Jaučiu pareigą šia informacija pasidalinti ne tik su projekto iniciatoriais, bet ir su savo rinkėjais bei kolegomis“, – rašo ji.

A. Miškinienės teigimu, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos nariai iš visų Lietuvos savivaldybių 2019–2023 m. gavo vienas mažiausių kompensacinių įplaukų į savo sąskaitas: nuo 2019 04 15 iki 2021 04 02 – iki 150 eurų; nuo 2021 04 03 iki 2023 04 18 – 0,5 minimalios mėnesinės algos dydžio išmoka (~320 eurų).

„Nieko nuostabaus, kad „Skaidriname“ iniciatoriams įdomiausia, kokias išlaidas prašė kompensuoti tuo metu mero ir tarybos nario pareigas ėjusi Ausma, kas yra mano pasirašytose ataskaitose. Visų Lazdijų r. sav. tarybos narių ataskaitų atidžiai tikrai neperžiūrėjau, bet savo pasirašytas ataskaitas perverčiau.

Ji pateikė tokią informaciją apie savo išlaidas:

1. Prašiau kompensuoti tik kuro išlaidas. Per 4 metus iš viso kompensuoti 10783,23 eurai – vidutiniškai 242 eurai mėnesiui.

2. Esu rašiusi, kad kiek kilometrų nuvairavau per 2019–2023 m. kadenciją ir kokius automobilius vairavau. Tai patikrinti nesudėtinga. Kaip pavyzdį, pridedu automobilio „Škoda Superb“, kurį vairavau, serviso sudarytą aptarnavimo suvestinę – 2019 m. balandį pradėdama darbus jo rida buvo apie 15 tūkst., o kai su juo 2022 08 26 atsisveikinau, jis buvo nuriedėjęs jau 120 863 km. Mano šeima nedidelė, aš ir mano aštuonerių metų dukra, tad kitų vairuotojų be manęs nebuvo.

3. Kurą pyliausi ir už jį atsiskaičiau tik Lietuvoje, dažniausiai Lazdijuose ir Seirijuose.

4. Apmokėjau grynaisiais arba banko kortele.

„Ar mano ataskaitose viskas gerai? Ne, negerai. Skandalingoms antraštėms turinio tikrai yra – suskaičiavau, kad per 4 metus atsiskaityta 43 skirtingomis kortelėmis. Dabar aiškiai matoma ydinga praktika tuo metu atrodė rutina, kuriai skirti laiko atrodė neverta, visada buvo svarbesnių darbų ir pareigų. Dabar taip neatrodo. Visi matome, kad tiek nacionaliniu lygiu, tiek savivaldoje jau vyksta dideli pokyčiai, kad tokios situacijos nepasikartotų“, – rašo ji.

Ausma Miškinienė

A. Miškinienė teigė tikinti, kad artimiausiu metu sulauks klausimo ar ji pasisavino, tai yra, prašė savivaldybės kompensuoti išlaidas, kurių nepatyrė arba neturėjo teisės kompensuotis.

Ir atsako – ne.

„Kompensuotos išlaidos yra tinkamos finansuoti ir jos neviršija numatytos didžiausios sumos. Ar yra neatidumo klaidų ataskaitose ir pačioje sistemoje? Taip. Dėl to, siekdama išvengti neteisingų interpretacijų ir vertinimų visą išlaidų sumą, kuri yra įtraukta į ataskaitas ir apmokėta banko kortelėmis iki metų pabaigos, grąžinsiu į savivaldybės sąskaitą. Tai bus 4418,48 eurų. Išlaidų savivaldybė patiria daug, kam skirti šias lėšas nuspręs tarybos nariai metų pabaigoje“, – feisbuke rašo merė.

Pasak jos, projektas „Skaidriname“ turbūt dar tik įsibėgėja, bet išmoktos pirmosios pamokos praktikoje esą naudingos jau dabar.

„Kodėl? Todėl, kad tai, kas susiję su tarybos narių išlaidomis, tiek savivaldybės atsakingų asmenų, tiek pačių tarybos narių, stebima lyg per padidinamąjį stiklą, o teisės aktų pokyčiai Seime reglamentuojantys tarybos narių darbo apmokėjimą jau įvyko arba vyksta. Svarbiausia, kad sprendimai būtų pamatuoti ir realiai įgyvendinami“, – rašo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)