G. Landsbergio teigimu, susitikime su ES užsienio reikalų ministrais buvo intensyvi diskusiją apie neteisėtos migracijos problemą.

„Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos pasienyje vykstanti krizė niekur neatsitraukė. Tiesą sakant, mes matome signalų, kad kai kurie dalykai yra netgi pablogėję. Akivaizdu, kad ir klimato sąlygos blogėja. Aš iškėliau klausimą, kad man atrodo, jog Europos Komisija (EK) turėtų savo prioritetus peržiūrėti ir grąžinti migracijos klausimą prie pagrindinių“, – antradienį žurnalistams Seime sakė ministras.

Jis priminė, kad vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė jau yra kreipusi į ES institucijas dėl teisės aktų pakeitimų, dėl sienos finansavimo, tačiau, pasak G. Landsbergio, yra ir politinės galimos priemonės.

„Vienas iš jų yra skrydžių stabdymas. Pavyko Irako avialinijas įtikinti, kad jos nebeskraidytų, tas pats buvo padaryta su Jordanijos avialinijomis, skrydžiai buvo sustabdyti, tačiau kiekvieną savaitę atsiranda naujų skrydžių. Mes sekame bilietų pardavimus ir matome, kad yra nauji pardavinėjami.

Tada EK bėgiodavo paskui kiekvieną avialiniją, mėgina ją įtikinti, tai užtrunka labai ilgai, tai ilgas procesas“, – pasakojo G. Landsbergis.


Dėl to, kaip paaiškino ministras, jis pateikė pasiūlymą.

„Dėl to mano pasiūlymas buvo toks: tos avialinijos, kurios skraido į Minską, negalėtų skraidyti į ES. Tam tikra tokia sankcija, plačiai apimanti. Dauguma avialinijų skraido į Minską iš įvairių Artimųjų Rytų sostinių, bet jos skraido ir į ES. Mums yra aiškinama, kad tai komercija, turizmo priemonė.

Mes, statydami sieną su Baltarusija už 150 mln. eurų subsidijuojame tų komercinių avialinijų verslą, dėl to, kad jos uždirba iš migrantų atvežimo į Minską, o mes išleidžiame savo mokesčių mokėtojų pinigus, kad tuos migrantus sustabdytume“, – aiškino G. Landsbergis.

Tai, anot ministro, yra nepriimta ir Lietuva viena to sustabdyti negali.

„Palaikymo tikrai sulaukėme, pirmiausia iš tų valstybių, kurios susiduria su migracijos iššūkiais pačios – Graikija ir kitos pietinės valstybės, bet svarbiausia, aišku, buvo Vokietijos palaikymas“, – teigė G. Landsbergis.

Jo nuomone, jei ES sugebėjo per gana trumpą laiką įvesti kitokio pobūdžio sankcijas A. Lukašenkos režimui, gali sutarti ir dėl tokių priemonių.

„ES, kai nori, tai gali įkurti tam tikrus naujus instrumentus, reaguodama į besikeičiančią situaciją. Ta situacija yra dabar, yra nauja, jos anksčiau nebuvo, reikia naujų instrumentų ir juos privalome turėti greit, dėl to, kad žiema yra labai arti“, – pridūrė ministras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)