„Tikrasis lūkestis yra išspręsti problemą sistemiškai, o ne aukodami vieną ar kitą ministrą“, – žurnalistams Seime antradienį teigė G. Landsbergis

„Klausimas, ar atsistatydinus iš ministrų galima toliau būti Seimo nariu, ar tokiu atveju vis dar būtų taikomi tie patys standartai“, – retoriškai klausė ministras.

Anot G. Landsbergio, atsakyti į visus klausimus, kuriuos iškėlė Lietuvos politinę sistemą sudrebinusi krizė dėl savivaldybės nariams skirtų lėšų įsisavinimo, beveik neįmanoma, jei būtų orientuojamasi į atskirus politikus.

„Todėl aš siūlau, kad mes visi išeiname pas rinkėjus ir jų paklausiame, ką apie visą šį dalyką jie mano“, – teigė konservatorius.

Šiame kontekste G. Landsbergis neišskyrė ir savęs. Pasak politiko, jo situacija iš esmės niekuo nesiskiria nuo jau paskutines dienas Vyriausybėje skaičiuojančios švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės. Anot G. Landsbergio, jis negalėtų atsakyti, jei kas paklaustų, kokioms konkrečioms kelionėms jis panaudojo jam, kaip europarlamentarui, kadaise skirtas lėšas.

„Turėjau specialią kortelę ir ją panaikinau. Negalėčiau duoti išrašo“, – teigė jis.

„Jei negali paaiškinti, tai reiškia kaltas. Kas ir atsitiko Jurgitos atveju (...). Tiesa sakant, aš esu lygiai ten pat“, – netiesiogiai sureaguodamas ir į koalicijos kolegos Eugenijaus Gentvilo pažertus priekaištus sakė G. Landsbergis.

Liberalų frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas antradienį atviru laišku kreipėsi į konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį, nes, pasak jo, partijos pirmininkas, apkaltinęs dalį parlamentarų neskaidriu Seimo lėšų panaudojimu, pažeidė nekaltumo prezumpciją.

„Gerbiamasis pirmininke, savo 2023 m. gegužės 22 d. laiške parlamentinių partijų atstovams Jūs pirmalaikių Seimo rinkimų būtinybę argumentuojate neskaidriu lėšų naudojimu įvairiose politinėse institucijose ir teigiate: „Net 52 skirtingų partijų ir frakcijų Seimo nariai yra buvę savivaldybių tarybų nariais, taip pat daug Seimo narių karantino metu naudojo parlamentines lėšas transportui“, – G. Landsbergiui adresuotame laiške teigia G. Landsbergis.

Politikas akcentuoja, kad tokiu būdu yra pažeidžiama kiek vieno parlamentaro nekaltumo prezumpcija.

„Tokiu būdu Jūs pažeidžiate kiekvieno Seimo nario, buvusio savivaldybės tarybos nariu ar gavusio parlamentines lėšas transportui karantino metu, nekaltumo prezumpciją“, – akcentuoja politikas.

ELTA primena, kad visuomenininko Andriaus Tapino savivaldos tarybų lėšų įsisavinimo tyrimas sukėlė politinę krizę.

Suabejojus, ar ministrai Jurgita Šiugždinienė, Gintarė Skaistė bei Simonas Kairys skaidriai naudojosi kanceliarinėmis lėšomis, konservatorių partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Jeigu parlamentas apsispręs kitaip, tuomet, pasak TS–LKD, būtų svarstoma dėl Vyriausybės atsistatydinimo.

Tokia iniciatyva sutinkama nevienareikšmiškai – valdantieji liberalai sako, kad Seimas turėtų apsispręsti dėl siūlymo tik po NATO viršūnių susitikimo. Tuo metu Laisvės partija nurodo esanti atvira iniciatyvai.

Opozicija tvirtina, kad Vyriausybė, siūlydama perkrauti visą valdžios sistemą, kratosi politinės atsakomybės dėl į skandalą įsivėlusių ministrų. Todėl Seimo mažumos atstovai ragina Ministrų kabinetą trauktis.

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis pirmadienį Seimo frakcijų vadovams išsiuntė kvietimą susitikti dėl siūlymo rengti pirmalaikius parlamento rinkimus dar šį rugsėjį.

Skandalo įkarštyje švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė pripažino negalinti dokumentais pagrįsti savo išlaidų, dirbant Kauno miesto savivaldybėje, todėl politikė pateikė atsistatydinimo pareiškimą, kurį pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė perdavė prezidentui.

Laikinosios sostinės taryboje dirbusi G. Skaistė bei S. Kairys taip pat nurodė, kad neturi kaip pagrįsti, kur naudojo tarybos nario veiklai skirtas lėšas. Finansų ministrė nurodė, kad susiklosčius tokiai situacijai ji Kauno savivaldybei perves beveik 14 tūkst. eurų.

A. Tapinui tęsiant tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) pradėjo ikiteisminius tyrimus Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių bei Šaulių savivaldybėse.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra. Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)