G. Landsbergis „Financial Times“ taip pat atkreipė dėmesį, kad Kinija eskaluoja konfliktą dėl Lietuvos ryšių su Taivanu, o apie įmonių, naudojančių Lietuvoje pagamintus komponentus, patiriamą spaudimą jis teigė pasakęs ir susitikimo su ES užsienio reikalų ministrais metu.

„Dabar turi ateiti labai aiškus atsakymas iš Europos. Europa turi pasakyti, kad taip negalima traktuoti bendrosios rinkos. Tai testas taisyklėmis pagrįstos tarptautinės prekybos tvarkai. Europa turi prabilti“, – leidiniui sakė G. Landsbergis.

„Financial Times“ rašo, kad Lietuva šiuo metu atsidūrė geopolitiniame ginče po to, kai leido Vilniuje atidaryti Tavaniečių, o ne Taipėjaus pavadinimo atstovybę. Kinija netruko sureaguoti atšaukdama savo ambasadorių, pažemindama ambasados statusą, sustabdžiusi Lietuvos prekių įvežimą į šalį ir perspėjusi Europos įmones, tokias kaip „Continental“ nenaudoti Baltijos šalyse gaminamų komponentų.

G. Landsbergis teigė, kad Lietuva laikosi Kinijos politikos, bet turi teisę palaikyti komercinius ir kultūrinius ryšius su Taivanu.

„Lietuva nepadarė nieko blogo, nieko nelegalaus, nepažeidė jokių tarptautinių įsipareigojimų. Iš tiesų yra atvirkščiai. Tai, kas daroma mūsų įmonėms, vienašališkai pakeistas ambasados pavadinimas, tai, kas daroma europinėms kompanijoms – visa tai greičiausiai yra nelegalu“, – tvirtino ministras.

Be to, „Financial Times“ savo straipsnyje rašo ir apie skandalą po prezidento Gitano Nausėdos pasisakymo „Žinių radijuje“.

„Pačios Lietuvos pozicija susvyravo po to, kai prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, jog buvo klaida atstovybę pavadinti Taivaniečių, o ne Taipėjaus vardu“, – rašoma leidinyje.

G. Landsbergis „Financial Times“ sakė, kad su prezidentu vyko derinimo procesas, nes „abu matė situaciją panašiai“.

Kaip Delfi rašė jau anksčiau, Taivanas paskelbė apie planus atidaryti 1 mlrd. JAV dolerių paskolų fondą bendriems projektams. Prieš tai Taivanas paskelbė, kad įsteigs 200 mln. JAV dolerių fondą, skirtą investicijoms į Lietuvos pramonę.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tikisi, kad šių fondų sąlygos bus palankios bendrų projektų įgyvendinimui ir Taivano investicijos Lietuvą pasieks kuo greičiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)