Anot Lietuvos diplomatijos vadovo, jei pasitvirtintų, kad „Wagner“ samdinių grupuotės vadovas Jevgenijus Prigožinas iš tikrųjų yra Minsko režimo teritorijoje, tai būtų papildomas argumentas Europos Sąjungai šios išimties atsisakyti.

„Reiktų ne tik griežtinti, bet ir įvesti tas sankcijas, kurios sustabdytos. Pusę metų yra parengtas, ir ne be Lietuvos pastangų, sankcijų paketas, kuris suvienodintų Baltarusijos ir Rusijos sankcijas. Tačiau, jame vis dar prikabinta labai didelė išimtis, kuriai Lietuva kategoriškai prieštarauja“, – antradienį „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergis anksčiau yra raginęs atskirti sankcijų Baltarusijai paketą nuo išimties baltarusiškam kalio trąšų eksportui, dėl ko jau daugiau nei pusę metų ES nepatvirtina sankcijų paketo Baltarusijai. Išimties prašė dalis Prancūzija, Portugalija, Nyderlandai ir dar kelios bloko šalys, savo poziciją grįsdamos įtempta maisto saugumo situacija.

Pasak ministro, derybos dėl sankcijų Aliaksandro Lukašenkos režimui yra užstrigusios.

„Visą laiką prašėme (…), kad išimtis kalio trąšoms būtų atkabinta ir palikta ateities diskusijoms dėl demokratiškos Baltarusijos“, – teigė G. Landsbergis.

„O sankcijos turi būti priimtos, to nesutinkama padaryti ir esame užstrigę“, – pridūrė jis.

G. Lansdbergio teigimu, paaštrėjusi geopolitinė aplinka regione vis tik galėtų būti papildomas argumentas siekiant įtikinti partnerius.

„Dabartinė geopolitinė aplinka suteikia papildomų argumentų ir čia mūsų partneriai yra įsikabinę“, – sakė ministras.

Jis taip pat teigė, kad anksčiau įvardintas argumentas – esą pasaulyje trūksta kalio trąšų – „neatlaiko patikrinimo“, kadangi, ministro teigimu, kalio trąšų kainos pasaulyje yra ženkliai nukritusios.

„Puikiai suprantame, kad kalio trąšų gamyba Baltarusijoje iš esmės yra tiesioginis režimo finansavimas. Ar nėra taip, kad režimas randa būdų pateikti argumentus, kad jam būtų užtikrintas pinigų šaltinis“, – teigė G. Landsbergis.

Jis pažymėjo turįs informacijos, kad „Belaruskalij“ valdomose sanatorijose veikia iš Ukrainoje okupuotų teritorijų rusų atvežtų vaikų perauklėjimo stovyklos. Šią informaciją ministras tikino perdavęs Generalinei prokuratūrai ir Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui Hagoje.

Diskusijos dėl 12-o sankcijų paketo Rusijai vyksta

G. Landsbergis taip pat kalbėjo, jog ES kuluaruose jau vyksta diskusijos dėl 12-ojo sankcijų Rusijai paketo.

„Turime jau nemažą sąrašą įmonių, kurios yra anksčiau bandytos įtraukti. Neįtrauktų įmonių sąrašas didėja su viltimi, kad galbūt vieną dieną susitarsime“, – sakė ministras.

Vis tik, anot jo, vis dar nepavyksta sutarti dėl valstybinės Kremliaus atominės energetikos įmonės „Rosatom“ sankcionavimo. Ministras teigė, kad yra siūlęs, pavyzdžiui, tik neleisti su „Rosatom“ pasirašyti naujų kontraktų.

„Būtų baisi realybė ir ji yra pasitvirtinusi vieną kartą praeityje, kad reiktų kokios nors didžiulės katastrofos. Jei kalbame apie atominę energetiką, turbūt galima suprasti, apie kokią katastrofą galėtume kalbėti (Zaporižios atominės elektrinės susprogdinimą – ELTA), kad tada jau būtų galima rasti sutarimą dėl šito sankcijų paketo“, – teigė G. Landsbergis.

„Kažkaip vis bandau argumentuoti, kad nereikia sulaukti pačio baisiausio dalyko, kad sutartume“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)