„Piliečiai, turintys dvigubą pilietybę – kitaip tariant, Lietuvos Respublikos išduotą tapatybės dokumentą – gali kirsti sieną ir laisvai keliauti į Lietuvą, čia būti neribotą laiką. Tokio dokumento neturintys, gali kreiptis į užsienio reikalų diplomatines atstovybes Kaliningrade, Sovetske, Maskvoje, tokį dokumentą gauti ir su juo atvykti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė ministras.

„Dėl sprendimų, kur būtų kalbama tiesiog apie žmogų, esantį Lietuvos kilmės, bet neturintį su Lietuva siejamų dokumentų – kol kas dar diskutuojam su Vidaus reikalų ministerija, netrukus galėsim paskelbti apie sprendimą“, – akcentavo jis.

G. Landsbergis pastebėjo, kad planuojant pagalbą Rusijoje gyvenantiems lietuvių kilmės asmenims, itin svarbu tinkamai įsivertinti nacionalinio saugumo aspektus – atvykstantys į Lietuvą, anot ministro, gali aktyviai remti Kremliaus režimą ir taip kelti papildomų iššūkių.

„Turime suprasti, kad netgi Lietuvoje Lietuvos piliečiai turi skirtingas nuomones ir yra tokių, kurie turėdami Lietuvos pilietybę, atvirai palaiko karą, važiuoja į Donbasą, stebi rinkimus ir kitus įdomius dalykus daro. Tai supraskime, kad kalbame apie Rusiją, kurioje žmonės ganėtinai plačiai, nepriklausomai nuo jų tautybės, palaiko savo Vyriausybę bei jos vykdomus veiksmus Ukrainoje. Tą reikia įvertinti. Aš nesakau, kad visi Lietuvos kilmės asmenys yra tokie. Aš sakau, kad tokia grėsmė egzistuoja ir jos negalima nevertinti ir nematyti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Rusijai paskelbus dalinę mobilizaciją, Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į Rusiją, o esantiems Rusijos teritorijoje – išvykti iš šalies.

Ministerija įspėja, kad dėl neišprovokuotos ir nepagrįstos Rusijos karinių pajėgų invazijos į Ukrainą, neatmestinas Lietuvos piliečių persekiojimas, sulaikymas. Situacija dinamiškai keičiasi, todėl ministerija prašo išlikti budriems viešose vietose, vengti masinių renginių, nuolat sekti Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos ambasados Rusijoje, Maskvoje, skelbiamą informaciją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją