„Aš tikrai matau rezervų koalicijos viduje, todėl vaikščioti su ištiesta ranka po opoziciją... Tai reikštų kratytis koalicinės atsakomybės, kurią mes bendrai prisiėmėme“, – Eltai sakė politikė.

A. Armonaitė sudvejojo trečiadienį išsakytais konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio žodžiais. Reaguodamas į stiprėjantį „laisviečių“ spaudimą valdantiesiems dėl sunkiai kelią Seime besiskinančios civilinės sąjungos projekto, G. Landsbergis tvirtino, kad jo vadovaujama partija yra bene didžiausia minėtos iniciatyvos rėmėja.

Tėvynės sąjunga, kuri savo programoje neturi šių nuostatų, surenka beveik 40 balsų ir net daugiau… Tačiau partijos, kurios turi tai (partnerystės klausimą – ELTA) savo programoje, labai lengvai gali pasakyti: mums neišeina balsuoti”, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė G. Landsbergis.

Savo ruožtu A. Armonaitė teigia, kad jei keturios dešimtys konservatorių iš tikrųjų remtų civilinės sąjungos projektą, trinčių koalicijoje nekiltų.

„Jei Tėvynės sąjunga, kaip sako Gabrielius Landsbergis, duotų 40 savo frakcijos narių balsų už civilinės sąjungos įstatymo projektą, tai projektas jau būtų priimtas. Bet yra 32 žmonės, kurie balsuoja. Ir tai reiškia, kad toliau reikia koalicijos pastangų. Tiek Tėvynės sąjungos, tiek Liberalų sąjūdžio pastangų, kad mes surinktume reikalingą palaikymą“, – sakė A. Armonaitė.

„Aš matau rezervų ir vis dar tikiu, kad koalicija yra pajėgi šioje sesijoje išspręsti civilinės sąjungos klausimą“, – pridūrė „laisvietė“.

Politikės teigimu, jei konservatoriai iš tiesų save laiko europietiška partija, į „laisviečių“ pastabas ir raginimus mobilizuotis dėl civilinės sąjungos projekto priėmimo įsiklausytų.

„Jeigu partija deklaruoja europietiškos dešinės vertybes, jeigu ji yra joms įsipareigojusi, ji turi dėti pastangas priimti šį įstatymo projektą“, – teigė ji.

Nutekinto partijos dokumento nekomentuoja, tačiau pripažįsta – nepasitenkinimas „laisviečių“ gretose didėja


A. Armonaitė nepanoro plačiau pakomentuoti konservatorių ir Liberalų sąjūdžio lyderių kritikos susilaukusią ir į viešumą nutekintą „laisviečių“ iniciatyvą, aštrinti partijos laikyseną dėl civilinės sąjungos projekto. Delfi paviešintame dokumente Laisvės partija neatmeta galimybės blokuoti visus konservatorių teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas. Tarp kandidatų į šią poziciją neoficialiai minimas – G. Landsbergis.

„Detalių apie vidinius dokumentus aš norėčiau komentuoti. Tai yra vidiniai dokumentai“, – teigė A. Armonaitė ir paklausta, ar „laisviečiai“ tikrai imtųsi dokumente aprašyto spaudimo partneriams, atsakė lakoniškai.

„Aš vis dar tikiu, kad galime priimti svarbius projektus“, – teigė politikė.

A. Armonaitė neslėpė tik fakto, kad dėl partijoje vyraujančio įsitikinimo, jog koalicijos partneriai nededa visų pastangų dėl civilinės sąjungos, „laisviečių“ gretose atmosfera kaista. Ir šių kylančių įtampų kontekste, atviravo politikė, yra keliamas klausimas dėl to, kaip turėtų toliau elgtis partija.

„Aš neneigiu, kad Laisvės partijos viduje yra daug nepasitenkinimo. Mes esame nuolatinėse diskusijose, kaip partija turėtų elgtis, kaip laikytis. Yra partijos narių, kurie yra labai radikalių nuomonių. Kaip ir kiekviena partija, mes vidinių diskusijų turime. Rezultato nori ne tik rinkėjai, ne tik lyderiai, bet ir nariai. Tad sutinku, kad partijoje yra nepasitenkinusių koalicijos veikimu“, – apibendrino A. Armonaitė.

Kaip rašoma naujienų portalo Delfi paviešintame dokumente, nesulaukusi koalicijos partnerių paramos dėl civilinės sąjungos, Laisvės partija neatmeta galimybės blokuoti visus konservatorių teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas. Tarp kandidatų į šią poziciją neoficialiai minimas G. Landsbergis. Kaip rašė Delfi, „laisviečiai“ mano, kad, siekiant patvirtinti kandidatą į eurokomisarus, Laisvės partijos balsai bus lemiantys.

Komentuodamas tokį „laisviečių“ užmojį G. Landsbergis tikino, kad kol kas aspiracijų į eurokomisaro kėdę jis neturi. Todėl, akcentavo ministras, Laisvės partija užsiima horoskopų rašymu.

„Iš mūsų nėra jokių indikacijų. Tai horoskopai“, – teigė ministras.

Šią savaitę naujienų portalas Delfi informavo apie Laisvės partijos valdybos patvirtintą veiksmų planą, kuriame aptarti veiksmai tuo atveju, jei koalicijos partneriai tinkamai neparems „laisviečiams“ ypač svarbaus civilinės sąjungos projekto.

„Siekiant koalicijos partnerių paramos Civilinės sąjungos įstatymo projektui, Laisvės partija turi būti pasiruošusi visam galimų priimti sprendimų spektrui dėl koalicijos partneriams svarbiausių klausimų. Civilinės sąjungos įstatymo nepriėmimas reikštų koalicijos sutarties įsipareigojimų nevykdymą ir atrištų rankas Laisvės partijai jos nevykdyti taip pat“, – rašoma paviešintame dokumente.

Veiksmų plane teigiama, kad jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas.