"Šita konfrontacija yra kelias toks truputėlį ne visai į ramią situaciją. Mes ramybės ir nesiekiame, bet kai šimtai tūkstančių žmonių aikštėje, ir jeigu dar bus mobilizuoti kiti, kurie su jais konfrontuoja, tikrai gali būti visokių pasekmių. Gali būti ir kraujo praliejimo. Dialogas ir kažkoks mėginimas išeiti iš situacijos racionaliu sprendimu yra tikrai svarbus. Todėl jeigu įmanoma prie to prisidėti, jeigu dar neišnyko bent kokios galimybės dialogo - reikia viską išmėginti", -LRT radijui ketvirtadienio rytą sakė ministras.

L.Linekvičius Kijeve pakeis ES užsienio politikos vadovę Catherine Ashton. Pasak ministro, ES atstovų buvimas Kijeve "gal šiek tiek priduoda stabilumo situacijai".

"Kol kas tas dialogas tarp valdžios ir opozicijos vis tiktai nevyksta. Vyksta konfrontacija ir sakyčiau, kad šitas ateinantis savaitgalis bus tikrai toksai gana audringas (...). Paskutinė naktis ramiai praėjo, bet vis dėlto mes laukiame šeštadienio, sekmadienio, matyt, kad susirinks tikrai labai daug žmonių, dabar jau vėl atstatytos yra barikados", - sakė L.Linekvičius.

Paklaustas, ar Briuselis turi planą, kaip sureguliuoti padėtį Ukrainoje, L.Linevičius sakė, kad jis patvirtintas dar praėjusių metų gruodį.

"Viskas yra išdėstyta labai aiškiuose kriterijuose, kuriuos reikia įvykdyti. Iš Ukrainos pusės taip pat iš principo, jeigu jau taip teoriškai kalbant, planas tas pats - jie sako, kad jie pasirengę ar rengsis pasirašymui sutarties dėl asociacijos, tiktai to negali padaryti šiandien", - aiškino Lietuvos užsienio reikalų ministras.

"Jeigu Ukraina pasirenka europinį kelią ir tikrai apsisprendžia pasirašyti, tuomet pasirengę esame tarpininkauti, padėti, patarti, kalbėtis - ir apie finansinę paramą, ir tarpininkavimą su kitomis finansinėmis institucijomis. Pagaliau ir pati Europa suteikia vadinamąją makroekonominę paramą. Ir tai turi būti daroma ne užkamšant skyles trumpalaikio efekto siekiant, o orientuojantis į šalies modernizaciją. Jeigu ateina kažkokios lėšos iš finansinės paramos institucijų, tai jos turi matyti reformas, turi matyti kažkokį tikslą. Jeigu to nėra, jeigu nėra jokių įsipareigojimų, tokie pinigai paprastai neateina. Šitos taisyklės turi būti suprantamos šaliai, kuri šiuo metu tikrai yra prieš pat didžiulę krizę visais atvejais, kokį pasirinkimą bepasirinktų", - teigė L.Linkevičius.

Ukrainoje jau kelias savaites vyksta masiniai protestai prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių. Demonstracijos prasidėjo, kai prezidentas per viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio pabaigoje atsisakė pasirašyti asociacijos ir laisvos prekybos sutartį su ES.