„Mes gerbiame žmonių ir Konservatorių partijos narių pasirinkimą ir norime, kad Jungtinės Karalystės bei Europos Sąjungos santykiuose būtų kuo daugiau aiškumo. Linkime jai sėkmės, kad ji imtųsi to suvienytojo vaidmens“, – BNS pirmadienį sakė L.Linkevičius.

Ekspertų teigimu, būsimam Britanijos vadovui bus labai sunku suvienyti po referendumo dėl narystės Europos Sąjungoje (ES) susiskaldžiusią šalį. Birželį 52 proc. dalyvavusių plebiscite žmonių balsavo už pasitraukimą iš Bendrijos, tai dar labiau sužadino separatistines nuotaikas proeuropietiškose Jungtinės Karalystės teritorijose, tokiose kaip Škotija.

Politologo Ramūno Vilpišausko teigimu, naujos vadovybės taip pat laukia labai dideli iššūkiai, siekiant stabilizuoti ekonomiką ir išsiderėti geras sąlygas dėl santykių su ES po išstojimo.

„Tai yra milžiniški iššūkiai, kokie turbūt šios šalies valdantiesiems nebuvo iškilę jau daug dešimtmečių“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius.

Pasak stebėtojų, T.May yra į kompromisus linkusi politikė, kuri Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES procese ieškotų pragmatiškų sprendimų.

Pasak R.Vilpišausko, labiau naujosios šalies premjerės pozicijas atsklei Ministrų kabineto sudėtis.

Apie atsistatydinimą paskelbęs britų premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pirmadienį pareiškė, kad T.May jo pareigas perims trečiadienį. Ji liko vienintelė kandidatė į šį postą, anksčiau pasitraukus keliems jos konkurentams partijoje.

Tai skirtųsi nuo pirminio D.Camerono plano ministro pirmininko postą palikti rudenį. Pasak L.Linkevičiaus, šie pokyčiai neturėtų paskatinti ES raginti Britaniją anksčiau pradėti derybas dėl pasitraukimo iš Bendrijos. Ministro teigimu, niekas Jungtinės Karalystės to daryti neskubina, bet „dirbtinas laiko tempimas irgi nepageidautinas“.

T.May yra sakiusi, kad Jungtinės Karalystės derybinės pozicijos turi būti aiškios prieš aktyvuojant Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį dėl pasitraukimo iš Bendrijos. Ji teigė, kad tai neturėtų būti padaryta šiemet.

Lietuvos ambasados Londone duomenimis, Jungtinėje Karalystėje gyvena apie 200 tūkst. lietuvių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)